Közélet

Franciaországban is érdeklődnek az ELI-ALPS kutatási lehetőségei iránt

Franciaországban is érdeklődnek az ELI-ALPS kutatási lehetőségei iránt

2014. november 27., csütörtök
Franciaországban is érdeklődnek az ELI-ALPS kutatási lehetőségei iránt

Az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 1 fázis (GOP-1.1.1-12/B-2012 0001) nevű projekt keretében ma Franciaországban is bemutatkozott a szegedi lézeres kutatóközpont. A Bordeaux-ban megrendezett Magyar Ipari Napokon Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Osvay Károly kutatási és technológiai igazgató találkozott a francia lézerberendezésekkel foglalkozó ipari és akadémiai partnerekkel. Ők azok, akikkel a jövőben várhatóan együttműködnek majd a szegedi lézerrendszerek tervezésében és kivitelezésében, illetve akikkel közös kutatási projekteken dolgozhatnak majd. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,998 milliárd forint támogatási összeggel bír.

A Bordeaux-ban megrendezett Magyar Ipari Napokon is bemutatkozott a szegedi lézeres kutatóközpont. Az eseményen az ELI-HU Nonprofit Kft. részéről

Lehrner Lóránt

ügyvezető igazgató és

Osvay Károly

kutatási technológiai igazgató beszámolt az ELI-ALPS projekt jelenlegi állásáról, az épülő kutatóközpont specifikációiról, illetve tárgyalásokat folytatott a leendő partnerekkel. A rendezvényt ipari és akadémiai oldalról egyaránt komoly érdeklődés jellemezte. A rendezvényen részt vevőket a szegedi lézeres kutatóközpont teljes kutatási infrastruktúráját vezérlő úgynevezett „Command-Control” rendszer, illetve a kapott adatok mérésével és összegyűjtésével foglalkozó úgynevezett „Data Aquisition” rendszer érdekelte leginkább. Előbbi irányítja és folyamatosan monitorozza a lézereket, a másodlagos forrásokat és a kísérleti területeket, ideértve a sugárvédelmi és lézerbiztonsági rendszereket. Utóbbi azért is érdekes, mert a kísérleti munkaállomásoknál másodpercenként több gigabájt méretű adat keletkezik, amit rendkívül gyorsan és pontosan kell feldolgozni. Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója elmondta: „Bordeaux-i látogatásunk során felmértük, hogy kik azok a potenciális ipari és tudományos piaci szereplők, akik a szegedi lézerrendszerek tervezésében és kivitelezésében részt vehetnek majd. Az elmúlt napokban megtekintettünk néhányat a Franciaországban működő lézeres nagyberendezések, illetve a bordeaux-i egyetemen üzemelő lézeres tréning-centerek közül.” – mondta a kutatási technológiai igazgató. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Örömmel tapasztaltuk, hogy a lézerinfrastruktúrában köztudottan élvonalbeli Franciaországban ilyen komoly érdeklődés mutatkozott a szegedi lézeres kutatóközpont iránt. A helyi magyar nagykövetség szervezésében létrejött rendezvényen számos értékes kapcsolattal és információval lettünk gazdagabbak, ezekből a jövőben bizonyára profitálni tudunk majd.” – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.