Közélet

Devizahitelek - Szanyi Tibor az Európai Bizottsághoz fordult

Devizahitelek - Szanyi Tibor az Európai Bizottsághoz fordult

2014. november 11., kedd
Devizahitelek - Szanyi Tibor az Európai Bizottsághoz fordult

Szanyi Tibor szerint sérti a pénzügyi önrendelkezés jogát a devizahitelesek ügyében a kormány által kidolgozott megoldási módszer, ezért az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője kedden az Európai Bizottsághoz fordult a kérdésben. A Fidesz-KDNP EP-küldöttsége közleményben ítélte el "a szocialista képviselő támadását a legkiszolgáltatottabb családok ellen."

A képviselő magyar újságíróknak Brüsszelben elmondta: két kérdést tett fel az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek. Az egyikben azt tudakolta: összeegyeztethető-e az unió "értékeivel és preferált gyakorlatával" az olyan tagállami jogszabályalkotás, amely csak egy rendkívül szűk rétegnek biztosítja a szabad pénzügyi választás jogát, és valójában teljesíthetetlen feltételek szabásával a lakosság túlnyomó többségét kizárja abból. Ezzel a képviselő arra utalt, hogy csak nagyon szigorú feltételek esetén, a lakosság elenyésző hányada számára maradt fenn a lehetőség arra, hogy megmaradjon a devizaalapú hitele.

Szanyi Tibor

azt is kérdezte az Európai Bizottságtól, milyen eszközei vannak a fellépésre olyan esetekben, amikor egy eurózónán kívüli tagállam - az EU-csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettségeivel szemben, és egyúttal a gazdasági és pénzügyi unióval kapcsolatos törekvéseket is aláásva - gyakorlatilag a teljes lakosságát elszigeteli a közös valutában való banki hitelfelvételtől, és ezzel a közelítés helyett távolítja a tagállam gazdaságát és bankrendszerét az eurótól. Az Európai Bizottságnak hat héten belül kell válaszolnia az EP-képviselői kérdésekre. A politikus szerint a kormány eddig azzal hitegette a polgárokat, hogy majd valamilyen módon segít a devizaadósokon, és ebből mindenki azt a következtetést vonta le, hogy valamivel előnyösebb megoldást fog biztosítani. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP korábban javasolta, 2010 előtti árfolyamon számoljanak el a bankok és a devizaadósok között. Az Orbán-kormány ezt megtagadta, és napi árfolyamot kínált megoldásként - mondta Szanyi Tibor. Hozzátette: ha a kormány bízna a forint stabilitásában, azaz azt gondolná, hogy a november 7-ei árfolyam stabil, akkor "ez az egész felhajtás felesleges lenne". Szanyi bejelentésére nem sokkal később közleményben reagált a Fidesz-KDNP EP-küldöttsége, amely szerint a szocialista politikus a bankok csapdájában akarja tartani a magyar családokat. "Szanyi Tibor kérdései, melyeket az Európai Bizottsághoz intézett, egyértelműen a devizahitelesek megsegítésének nehezítését célozzák" - vélekedett a kormánypárti küldöttség, amely egyúttal elítéli "a szocialista képviselő támadását a legkiszolgáltatottabb családok ellen", és felszólítja Szanyit, hogy a bankok és önös politikai érdekei helyett a magyar emberek érdekeit képviselje Brüsszelben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.