Közélet

Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók Budapesten

Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók Budapesten

2014. november 12., szerda
Béremelésért demonstráltak a szociális ágazatban dolgozók Budapesten
bp_szocmunkas_tuntetes

A jövő januári béremelésért, az életpályamodell bevezetéséért demonstráltak szerdán délután Budapesten a szociális ágazatban dolgozókat tömörítő és az őket támogató szakszervezetek.

A szociális elégedetlenség napja címmel - a szociális munka napjára - meghirdetett tüntetésen a szónokok az ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismerését, az egészségügyi bértábla bevezetését követelték a kormánytól.

Lekszné Tóth Júlia

, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja és

Kiss László

, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt, hogy az ágazatban dolgozók többsége minimálbér körüli jövedelmet visz haza, és hiába végeznek tisztességes munkát, megélhetési problémákkal küzdenek. Lekszné Tóth Júlia közölte, országos sztrájkkészültséget jelentenek be, és követelik a még elégséges szolgáltatások biztosításához a tárgyalások azonnal megkezdését. A demonstrálók az Akadémia elől az Emmi Akadémia utcai épülete elé vonultak; a tömeg az Arany János utca és a Vigyázó Ferenc utca közötti szakaszt töltötte meg. Onnan a Parlamenthez vonulnak, hogy petíciót adjanak át

Orbán Viktor

miniszterelnök megbízottjának. A tüntetők az úton sípokkal, csörgőkkel, kereplőkkel adtak hangot elégedetlenségüknek, mert szerintük a kormány nem akarja meghallani a jogos követelésüket. Azt hangoztatták, hogy az ágazatban évek óta nem volt béremelés, és a korábbi kormányokat is bírálva úgy vélik, elárulták őket "jobbról és balról is". A tömegben sokan szakszervezeti zászlókkal és táblákkal jelentek meg, utóbbiakon olyan feliratok voltak olvashatóak, mint "Az adott szó ennyit ér?", "A bérünk 83 ezer forint/hó", "A mi bérünk annyit ér, amennyi a pelankába belefér", "Kis gyerek, kis pénz, nagy felelősség". Az Arany János utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalon vonuló tömeg elején egy "szociális háló" feliratú molinót vittek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.