/

Az elmúlt évek szegedi sportfinanszírozását támadta az alpolgármester + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sport_biz_ules01_gs

Szentgyörgyi Pál szerint aránytalan, egyenlőtlen, egyoldalú rendszer alakult ki, amit orvosolni kell. Joób Márton sportbizottsági elnök helyzetfelmérést, leltárt készít.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester felügyeli majd Botka László polgármester megbízásából a sporttal kapcsolatos önkormányzati ügyeket, a sporttámogatási kérdéseket – hangzott el szerdán a közgyűlés foglalkoztatási, szociális és sportbizottságának bemutatkozó, alakuló ülésén. Mint a többségben lévő baloldal képviselői utaltak rá, a november 21-i közgyűlési ülésen olyan új SZMSZ születhet, mely a bizottságoktól bizonyos jogköröket, feladatokat a városvezetéshez, a polgármesterhez és az alpolgármesterekhez juttat, és az öt, összevont új bizottságot egy-egy alpolgármester “felügyelete” alá rendeli. Szentgyörgyi Pál az ifjúsági és sportbizottság korábbi elnökeként úgy fogalmazott: a Fidesz-Jobbik közgyűlési többség által meghatározott elmúlt négy esztendő emblematikus problémája volt a helyi sportfinanszírozás. “Aránytalan, egyenlőtlen, egyoldalú sportpolitika kezdett kialakulni, ami felháborította a helyi sportközvéleményt, és amit mihamarabb orvosolni szükséges” – szögezte le a szocialista politikus, aki szerint a jobboldal “farzsebből előhúzott” javaslatokkal juttatott komoly, kiemelt támogatásokat bizonyos egyesületeknek, sportágaknak.

A háromszoros kenuvilágbajnok, athéni olimpikon Joób Márton, a bizottság szintén MSZP-s elnöke erre úgy reagált: ahogy Botka László polgármester hangsúlyozta, félre kell tenni a pártpolitikát, és a jövőben az együttműködésre kell összpontosítani. Számára pozitív üzenet, hogy hasonlóképpen nyilatkozott erről Kothencz János, a Fidesz-L.É.T. frakció vezetője is.

sport_biz_ules02_gs

Az ülést követően megkérdeztük Joób Mártont, milyen sportfinanszírozási alapelvekre számíthatnak a szegedi sportklubok, sportolók az alpolgármester a korábbi évek gyakorlatát érintő “kirohanásának” tükrében. “Jelenleg folyik az előző évek sportfinanszírozásának áttekintése, illetve egyeztetéseket folytatok az önkormányzatnál nyilvántartott mintegy 130 egyesület vezetőivel, hiszen szeretnék pontos képet kapni a sportolói létszámról és az eredményekről. A mostani feladatom tehát a tájékozódás és az elképzelések egyeztetése. Arra tettem ígéretet alpolgármester úrnak, hogy rövid időn belül feltérképezzük a rendszert, hiszen a jövő évi költségvetés tervezéséhez néhány hónapon belül megreformált sportkoncepciót kell kialakítani. Annyit már most mondhatok, hogy számomra a legfontosabb a szabadidősport, illetve az utánpótlás-nevelés fejlesztése. Arra fogunk törekedni, hogy minél több fiatalt érjünk el a következő évek során, minél többen sportoljanak, és a gyerekeket a klubokba irányítsuk” – felelt az elnök, aki egyébként szeretné, ha a bizottság erősen hallatná hangját a közgyűlésben.

Az ülésen egyébként bemutatkoztak a bizottság tagjai, elmondták, ki mivel foglalkozott korábban, hogyan kötődik a szociális, foglalkoztatási vagy éppen a sportterülethez. A tagok megismerkedtek a testület munkáját támogató önkormányzati irodák vezetőivel, munkatársaikkal, az általuk képviselt szakterületekkel is.

A foglalkoztatási, szociális és sportbizottság tagjai: Joób Márton elnök (MSZP-DK-Együtt-PM-ÖSZE), Kardos Irén alelnök (MSZP-DK-Együtt-PM-ÖSZE), Szénási Róbert (MSZP-DK-Együtt-PM-ÖSZE), Szécsényi Ferencné (MSZP-DK-Együtt-PM-ÖSZE), Kothencz János (Fidesz-L.É.T.), Tóth Péter (Jobbik); külsős tagok: Szarka Imre (MSZP-DK-Együtt-PM-ÖSZE), Kónya Gábor (MSZP-DK-Együtt-PM-ÖSZE), Tóth József (MSZP-DK-Együtt-PM-ÖSZE).

no images were found

Előző sztori

Díjat nyert a VTV Szeged Vitamin magazinja

Következő sztori

A kormány 40-ről 50 százalékra javasolja emelni a reklámadó legmagasabb kulcsát