Írjon nekünk

Kultúra

Átadták a THEALTER kritikusdíját

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

DSC_0242

Október 30-án Szabadkán adták át a szegedi nemzetközi színházi fesztivált szervező MASZK Egyesület képviselői a díjat a Kosztolányi Dezső Színház társulatának.

A Rózsák című produkciót a társulat vezetője, Urbán András rendezte, a darabot nagy sikerrel mutatták be nyáron Szegeden, és repertoáron tartják Szabadkán is. A díjátadón Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke köszöntőjében elmondta: a THEALTER fesztivál házigazdáiként a kezdetektől fontosnak tartják a határon túli magyar alkotóművészek bemutatását, lehetőség szerint munkájuk támogatását. Büszkék rá, hogy Urbán Andráshoz, illetve a Kosztolányi Dezső Színházhoz több mint évtizedes szakmai kapcsolat fűzi a MASZK Egyesületet. 2003 óta 13 koprodukciós előadást állítottak színpadra közösen, a társulatnak értő törzsközönsége van Szegeden. Ezeket az előadásokat azonban nem csak a szegedi és a szabadkai közönség láthatta, hiszen számos, sikeres szerbiai és európai fesztiválszereplés mellett Indiában és Brazíliában is bemutatkozott a társulat. Az idei THEALTER kiemelt meghívottja Urbán András volt, így a fesztivál közönsége nem csak a Rózsák című előadást láthatta, hanem – Magyarországon elsőként – az Újvidéki Színházban bemutatott, többszörös díjnyertes Neoplanta című produkciót is.

A THEALTER szervezői idén először fiatal kritikusokat is vendégül láttak a fesztiválon, Szentes és Szeged mellett Kolozsvárról és Marosvásárhelyről. Balázs Nóra, Benczúr Kata, Drubina Orsolya, Kovács Bea és Szabó Réka a fesztiválújság cikkei mellett valamennyi előadásáról, illetve a Tea for Two tréningről is naponta tudósítottak a fesztivál honlapján indított blog jr. rovatban. A fesztivál plakátját idéző kritikusdíjat ez a fiatal csapat ítélte oda a Rózsák című produkciónak, Urbán András és az előadás univerzuma őket is elbűvölte. A díjat Jászay Tamás kritikus, a blog jr. szerkesztője, a fesztivál szakmai beszélgetéseinek vezetője adta át Szabadkán.

DSC_0237

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál. Júliusban 9 nap alatt, 11 helyszínen 7 ország 26 alkotócsoportja mutatkozott be a 24. alkalommal megrendezett nemzetközi színházi fesztiválon, több előadást meg kellett ismételni a nagy érdeklődésnek köszönhetően.

A fesztiválon második alkalommal díjazták a produkciókat. A legnépszerűbb előadás közönségdíját Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója nyerte el, a juniordíjat pedig Ötvös András, a budapesti Katona József Színház színésze érdemelte ki a Csemegepultos naplója című Orlai Produkcióban nyújtott teljesítményéért

Kommentek

Kultúra

Szakadó esőben táncolt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Dóm téren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Esőszünet szakította meg a produkciót, melyet így is vastapssal jutalmazott a közönség.

Tovább olvasom

Kultúra

Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több száz táncos mutatkozik be és ad számot tudásáról a július 5-én kezdődő fesztiválon.

Tovább olvasom

Kultúra

Minden színházi műfajt felvonultat a szabadtéri 2019-ben is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Félmilliárd forintot költenek el Szegeden a színházi fesztivál miatt a városba érkezők.

Tovább olvasom

Aktuál