A pénzügyi bizottság támogatta a cégvezetőcserék napirendre vételét + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

penz_biz_ules02_gs

Egyetlen kérdést sem intéztek a pénzügyi bizottság tagjai azoknak az igazgatójelölteknek, akiket pénteken nevezhetnek ki az önkormányzati tulajdonú társaságok élére. A leendő vezetőket Solymos László alpolgármester mutatta be néhány mondatban. A kilenctagú bizottságból nyolcan szavaztak igennel az előterjesztésre, a közgyűlés pénteken dönt.

A 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégek élén tervezett személyi változásokról, továbbá az összevonásokról a Farkas László vezette Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság is tárgyalt. A bizottság kilenc tagja közül egyedül az elnök tartózkodott a szavazásnál, a kérdésről a november 21-i közgyűlésen döntenek a képviselők.

Botka László polgármester múlt pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy mindössze három önkormányzati cégvezető marad a helyén, alkalmatlanság miatt ötnek mondanak fel, egy 100%-os és egy többségi tulajdonban lévő társaság vezetője pedig közös megegyezéssel távozik. Nem pusztán vezetőcserék lesznek, strukturális átalakítást is végrehajtanak: a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft.-t beolvasztják a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-be, illetve a Szegedi Városkép Kft.-t a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft.-be. Két cég, a Testamentum és a SZINT esetében pedig 2015-ben készítik elő az összevonást, előbbit a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez, míg utóbbit az IKV-hoz csatolják.

A Botka László által meg is nevezett új igazgatójelölteket a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság Solymos László MSZP-s alpolgármester mutatta be. Az előterjesztésből kiderül, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. élén továbbra is Makrai Lászlót látná szívesen a városvezetés, a Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. vezetője Herczeg Tamás marad, míg a vadasparkot Veprik Róbert igazgathatja tovább. „E három igazgatóval kapcsolatban az eddigi együttműködésből azt a tapasztalatot szűrtük le, hogy továbbra is lehet ezekkel a cégvezetőkkel együtt dolgozni. Az elmúlt években is olyan munkát végeztek, ami kapcsán a polgármesteri hivatalnak és az önkormányzatnak jó tapasztalatai voltak. A tulajdonos elé bekerülő anyagaikat határidőre benyújtották, semmilyen probléma nem volt velük” – indokolta Solymos, miért marad a három cégvezető.

penz_biz_ules16_gs

A Szegedi Testamentum Kft. élére Molnár Tamást javasolják, aki 2009-től már vezette ezt a társaságot 2010-ig. Solymos elmondta, az igazgatójelölt nem távolodott el szakmájától, egy magánvállalkozónál ezen a területen dolgozik a Dunántúlon. Solymos elmondta, az igazgató feladata lesz a cég átalakulásának előkészítése, a későbbiekben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-be integrálnák a társaságot. Az IH és a VTV élére Jávorszky Ivánt javasolják, akinek szintén a cégösszevonás levezénylése lesz az egyik feladata. „Jávorszky Iván másfél éve pályázott az IH igazgatói posztjára, értékelésünk alapján jobb pályázatot nyújtott be, mint a most regnáló igazgató” – közölte Solymos. Hozzátette, az igazgatójelölt civil szervezetekben dolgozott az elmúlt években, például az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának ügyvezetője volt.

A Városkép Kft.-t a Szegedi Vásár és Piac Kft.-vel vonják össze, ennek a két vég élére Németh István neveznék ki. Ő 2002 és 2010 között az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója volt, és a szocialista alpolgármester értékelése szerint vezetése idején jól működött az ingatlankezelő, ezért bízták rá a piac és a Városkép Kft. összevonásának lebonyolítását. Az SZKT élére Kojedzinszky Richárdot javasolják, ő hat évig irányította a RITEK Zrt.-t, az IKV Zrt. élére Kardos Kálmánt nevezhetik ki, aki mintegy tíz éve az NGSZ vezetője. A Szegedi Sport és Fürdők Kft. éléről közös megegyezéssel távozó igazgató helyét Horváth András foglalhatja el, aki korábban vezette már ezt a céget, és a Maty-éri Szegedi Olimpiai Központot is igazgatta. A városvezetés a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-t a jelenleg is cégnél dolgozó Csanádi Zoltánra bíznák, a RITEK élére pedig Drégelyi Zoltánt neveznék ki, aki alapító vezérigazgatója volt a társaságnak, majd 2002-tőlé 2006-ig önkormányzati képviselőként dolgozott. A SZINT korábbi igazgatóját is szívesen látnák ismét a cég élén, Hegedűs Jánosra tett javaslatot a városvezetés.

Az önkormányzat többségi tulajdonában álló hőszolgáltató éléről visszahívnák Martonosi Istvánt, helyét Kóbor Balázs veheti át, akivel kapcsolatban az alpolgármester elmondta, a szakember elkötelezett híve a megújuló energiának, a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter elnöke. A nagybani piac vezetője Németh Zoltán lehet, ő az élelmiszeriparban dolgozik, több céget alapított, illetve vezetett.

A bizottsági ülésen megjelent igazgatójelölteknek egyetlen kérdést sem tettek fel a bizottsági tagok, a napirendi pontot nyolc igennel és a KDNP-frakcióban helyet foglaló Farkas László tartózkodása mellett fogadták el, azaz tárgyalásra javasolták a közgyűlésnek.

TÁRSASÁG

Új igazgató

100%-os önkormányzati tulajdonú cégek

IKV Zrt. Kardos Kálmán
Szegedi Közlekedési Kft. Kojedzinszky Richárd
Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. és Szegedi Városkép Kft. Németh István
SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Hegedűs János
Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. és Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft. Jávorszky Iván
RITEK Zrt. Drégelyi Zoltán
Szeged Pólus Nonprofit Kft. Csanádi Zoltán
Szegedi Testamentum Kft. Molnár Tamás
Szegedi Sport és Fürdők Kft. Horváth András

Többségi tulajdonú önkormányzati cégek

Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. Németh Zoltán
Szegedi Hőszolgáltató Kft. Kóbor Balázs

 

no images were found

Előző sztori

Továbbra is a reklámadó eltörlését kéri a reklámszövetség

Következő sztori

Krumplival és hagymával csalt egy tápéi nő