Közélet

Tovább bővült a dizájner drogok visszaszorítását célzó C lista

Tovább bővült a dizájner drogok visszaszorítását célzó C lista

2014. október 11., szombat
Tovább bővült a dizájner drogok visszaszorítását célzó C lista

Három újabb vegyület került fel a dizájner drogok visszaszorítását célzó C listára. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

A kormányrendelet értelmében az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, a tiltólista így már 71 alapvegyületet tartalmaz. A kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló kormányrendelet módosítása hétfőn lép hatályba. A dizájner drogok visszaszorítását célzó rendelet, amely a C listát is tartalmazza, 2012. április elején lépett életbe. Az egészségügyi államtitkárság akkori közleményében azt írta: a rendelet elfogadására azért volt szükség, mert az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a nagyrészt interneten forgalmazott újszerű vegyületek forgalma. A dizájner drogokat valamely kábítószernek minősülő, ezért szigorúan ellenőrzött anyag kémiai szerkezetének a módosításával hozzák létre, hogy azok hatásukban az eredeti kábítószerhez hasonlóak maradjanak, de legálisan forgalmazhatók, használhatók legyenek. A kémiai módosítások miatt a rendeletben szereplő listára ezért konkrét vegyületek mellett vegyületcsoportok is felkerültek. A piacon újonnan megjelenő dizájner drog alapanyagául szolgáló szereket az illetékes hatóságok folyamatosan figyelik. A rendelet megjelenése óta már többször is bővült a C lista, amely azokat a tiltott vegyületeket tartalmazza, amelyek klasszikusan a dizájner drogok alapanyagául szolgálnak. Ezek fogyasztása és terjesztése egyaránt büntetendő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.