Tomiszlav Szivics: Szeged is járja végig ezt az utat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

VeGy_VGy_TSzVitos György, a szegedi futball krónikása tanulságos interjút készített a Diósgyőr vezetőedzőjével, Tomislav Siviccsel az NB I-es klub szerdai, szegedi fellépését követően.

Tomiszlav Szivics a jelenlegi NB I egyik legnépszerűbb edzője a szerb-horvát és magyar futballkultúra mellett több másikat is megismerhetett. Néhány éve hosszabb szakmai úton járt Hollandiában, ahol az Ajax, a Feyenoord, a PSV Eindhoven és a Twente létesítményeit, edzéseit tanulmányozta behatóan.De játszott Izlandon és játékos-edzőként válogatottunk mostani EB-selejtezős ellenfelénél, a Feröer-szigeteken! Ahol még BL-összecsapásokon is szerepelhetett, s amikor váratlanul elsoroltam neki az akkori feröeri bajnokcsapat összeállítását az izraeli ellenfelükkel együtt, azonnal vidáman felnevetett, majd a meglepetéstől elcsukló hangon csak annyit mondott: – Álmomban se gondoltam volna, hogy ezt ilyen részletesen nyilvántartja valaki is Magyarországon… Ezután már rendkívül készségesen válaszolgatott a szerdai Szeged-DVTK hírverő meccs(2-2) után feltett kérdéseimre…

Sőt, a közös fotózáshoz még odahívta a DVTK 104 éves futballtörténetének “Grosicsát”, Veréb Györgyöt, akit e sorok írója még gyerekkorában látott az édesapjával együtt többször is védeni teltházas diósgyőri meccseken!

Az első kérdés is ehhez kapcsolódott:

– Hogyan éli meg manapság,hogy Miskolc-Diósgyőrben egyre magasabbra csap a futball-láz?!

– Jártam már néhány országban játékos és edzői pályafutásom alatt, de olyan fanatizmust, eufóriát, ami Diósgyőrben körülveszi a futballt, sehol nem tapasztaltam- mondta kissé elérzékenyülve, majd így folytatta – A DVTK-nál adottak a feltételek a komolyabb szintű munkához és nekünk ott most sorsfordító “történelmi” terveink vannak. Nevezetesen az eddigi klubcsúcsot – s mosolyogva rákacsintott a közelünkben álló Veréb Györgyre -, azt az 1979-es bajnoki bronzot szeretnénk felülmúlni végre, lehetőleg már az idei évadban! Jövőre pedig?! Amint azt az elmúlt évtizedben a Debrecen megtette 7-szer(!), mi is szeretnénk Magyarországot bajnokként képviselni a BL küzdelmeiben…

– Ha már BL… Játékos-edzőként 1998 nyarán szerepelhetett a legrangosabb klubtornán feröeri színekben, de játékos-vagy edzői pályafutását tartja-e értékesebbnek?

– Természetesen az edzőit, s ennek még nincs is vége… Játékosként megfordultam többek közt a Crvena Zvezdában, a szabadkai Spartakban, majd Izlandon és a feröeri bajnokcsapatban is – nevetve azonnal hozzátette – s jól mondta az elején: épp a Beitar Jeruzsálemben játszó magyarok, Sallói Pista ill. Hamar Pista góljai ütöttek el bennünket a továbbjutástól, igaz ők pár héttel később még a világklasszisokból álló Benficát is megverték… De edzőként ennél a klubnál, a B 36 Thorsavn-nál már letettem az asztalukra egy bajnoki aranyat (35 évet vártak erre az ottaniak!), itt pedig a Kecskeméttel (97 év után én vittem föl őket először az NB I-be…) a 2011-es MK-győzelmet kiugróan nagy sikernek értékelem! Ezt követte tavaly a DVTK-val egy Ligakupa-diadal és az MK-ezüst az újpestiek elleni tizenegyespárbajban. Idén a kupák mellett az NB I-ben is szeretnénk végre letenni a névjegyünket…

– A Fradi-verés után mennyiben szolgálta a szerdai Szeged-DVTK mérkőzés a céljaik elérését?

-Mivel a válogatottak miatt kéthetes bajnoki szünet van egész Európában, itteni barátaink felkérésére örömmel mondtunk igent a szegedi hírverő meccset illetően, s most már nyugodtan elmondhatom, értékes tapasztalatokkal gazdagodtunk! Ráadásul az eredmény is igazságosnak tekinthető egy jó és tehetséges játékosokból álló ellenféllel szemben.

– Ha már az ellenfelet dicsérte… Mi a véleménye arról, hogy a nagy múltú, idén 115 éves szegedi futballhistória jelenlegi első számú csapata, a Szeged 2011-GA Gyulán, az ottani Akadémián játssza tétmeccseit a vadonatúj szegedi stadion felépüléséig, s nem a napfény városában?!

– Akkor tisztázzunk valamit: szeretik-e még Szegeden a világ legnépszerűbb játékát vagy sem?! Mert ha igen, a távolság nem lehet akadály, az igazi drukker akárhová elkíséri csapatát, mindegy hol játszik… Persze, jól tudom: a szurkolói kártyák is kiverték nagyon sok embernél a biztosítékot, de… Azt javaslom, legyen meg mindenkinél egy fontossági sorrend! Látni szeretném az első-vagy másodosztályú meccseket?! Hát, akkor rászánok néhány percet, uram bocsá’ regisztrálom magam, ennyi és nem több! A távolságról meg csupán annyit: a DVTK-fanok, öregek és fiatalok, kisgyerekek és felnőttek Debrecenbe, Nyíregyházára is elutaztak a kupameccseinkre több, mint 8(!) ezren, de még a mai barátságos meccsünkre is eljöttek Szegedre szurkolni (mennyivel több ez km-ben, mint egy-egy hangulatos gyulai kirándulás?…)! Sőt, a mieink pénzt, időt , fáradságot nem sajnálva, azt kell mondjam, tényleg még a “világ végére” ( Máltára, Bulgáriába és Krasznodarba!) ugyancsak elkísértek bennünket, s végig “vonatoztak” a lelátókon, szabályosan beleborzongtunk a megdöbbentő látványba… S bizony, ez a Szeged is sokkal, de sokkal többet érdemelne…

– A mostani NB II-es csapatunkra gondol vagy a régebbiekre?

– Is-is! Szabadkán már gyermekkoromban rendszeresen hallgattam, néztem a rádiós és tévés közvetítéseket, s testvérvárosok lévén, természetes, hogy a nagyon közeli Szegednek drukkoltam. Számtalan komoly telt házas élvonalbeli meccset játszottak a Tisza-partiak – ismét csibészesen rám kacsintva jegyzi meg: ezt főleg a “krónikások” tudhatják csak igazán… -, így hosszú távon is szurkolója lettem a “soknevű” szegedi csapatnak. Emlékeimben él még a SZEAC, a SZEOL AK (a régi dicső SZAK után, ugye?!), majd valamilyen “SZEOL-Delep”, később Szeged SC, Szeged FC, újra SZEAC és még ki tudja, hány név… De nem is ez a lényeg!

– Hanem mi lenne a lényeg a szegedi futballt illetően?

– Meglátásom szerint és a beszerzett információk alapján a mai Szeged 2011-Grosics Akadémia végre elindulhat a korábbi sikeres elődök nyomdokain. A biztos erkölcsi és anyagi háttér már megvan, a létfontosságú infrastruktúra, az új stadion pedig meglesz, az ezzel együtt folyamatosan fejlődő profi szakmai vezetéssel meg kell,hogy legyen, hisz egyik követi a másikat! Pontosan így volt ez pár éve Diósgyőrben is, klubcsődök, botrányos megszűnések követték egymást, de ez már a múlt, csupán történelem. Az új tulajdonosunk belépésével viszont gyökeresen megváltozott a helyzet, s ettől kezdve a határ ugye, a csillagos ég… Szívből kívánom, hogy a Szeged is járja végig ezt az utat – a nehéz időkben is kitartó szurkolói legnagyobb örömére!

– Zárszóként egy kissé provokatív kérdés: szakmailag be tudna-e segíteni ebbe?!

– Az elmúlt évtizedekben – már csak a szabadkai családom közelsége miatt is – gyakran megfordult a fejemben: egyszer a Szeged csapatának az edzője leszek… Ám tetszik, nem tetszik, ilyen felkérést az elmúlt évtizedek szegedi klubvezetőitől egyszer sem kaptam. A jelent pedig úgy látom: az általam nagyra becsült Nyilas Elek reményteljes együttest rakott össze, napról napra formálódik a csapat! Olyannyira jól megtalálta a rutinos és fiatal labdarúgók helyes arányát, hogy akár az NB I-ben is találkozhattunk volna, a Szeged megállná a helyét a legjobbak között. Visszatérve az alapkérdésre: jelenleg a Diósgyőrrel vannak komoly bajnoki és nemzetközi terveim. Így most kizárólag erre szabad csak koncentrálni és szakmai tudásommal, mentalitásommal mindenkiből 150-200 %-ot kihozni, de… Ami a jövőbeni szegedi szerepvállalásomat illeti, megtanultam egy örök leckét eddigi elég kalandosra sikeredett életemben…

– Mi lenne az?!

– Soha ne mond, hogy… soha!!! – zárta interjúnkat jellegzetes mosolyával Tomiszlav Szivics, majd Veréb Györgyöt ( aki munkatársa, a barátja és egyúttal a diósgyőri kertszomszédja is) magunk mellé parancsolva, vidám fotózással fejeztük be a meccs utáni beszélgetésünket.

Mit is lehet a fentiekhez hozzátenni?! Elgondolkodtató, olykor megosztó, vitákat gerjesztő meglátásai vannak a 2012-től magyar állampolgárságot felvevő szakembernek.

Egyet viszont nem vonhatunk kétségbe. Tomiszlav Szivics edzői munkájával, eredményeivel és mentalitásával igazi értéke lett a magyar futballnak!

S ahogyan Ő fogalmazott: ez még csak a kezdet…

Vitos György

Előző sztori

CVU: Szegedre figyel az ország

Következő sztori

Önkormányzat 2014: ma lehet utoljára mozgóurnát kérni a jegyzőtől