Bulvár

Több száz rózsaszín lufis biciklis tekert a mellrák elleni küzdelemért + FOTÓK

Több száz rózsaszín lufis biciklis tekert a mellrák elleni küzdelemért + FOTÓK

2014. október 18., szombat
Több száz rózsaszín lufis biciklis tekert a mellrák elleni küzdelemért + FOTÓK
szuresi_stafeta42_KF

Férfiak és nők, kicsik és nagyok is csatlakoztak a több mint négyszáz fős biciklis menethez, hogy egy-egy rózsaszín lufival felhívják a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre. Szerte a megyében megmozdultak a lakosok, Szeged mellett nyolc település csatlakozott a Szűrési Staféta hétvégi programjához, ki-ki kerékpáron, sétálva, vagy gyalogos felvonuláson hirdette a szűrési vizsgálatok fontosságát.

"Anya, miért hoztuk a bicajt?" - kérdezte egy hétéves forma kislány az édesanyjától, aki türelmesen elmagyarázta neki, hogy egy, a nagylányok számára fontos orvosi vizsgálat miatt jöttek ki és kötöttek rózsaszín léggömböt a kosárra. Az országos Szűrési Staféta kezdeményezés célja nem csak a figyelemfelhívás, hiszen ezért egész évben sokat tesz mind az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, mind pedig a különféle civil szervezetek. Ezúttal célzottan azokra a 45 és 60 év közötti hölgyekre is fókuszáltak, akik a napokban beutalót kaptak a megyei diagnosztikai központokba, de ezidáig nem jelentek meg az ingyenes mammográfiai szűrővizsgálaton. Az érintett korosztályból szerencsére többen is éltek a kétévente megismétlendő ellenőrzéssel, Csongrád megyében a nők mintegy 60 százaléka megjelent az emlőszűrő központokban. Pedig a mammográfiai vizsgálat, ami a közhiedelemmel ellentétben teljesen fájdalommentes, időben pontos képet alkot az emlő jó- és rosszindulatú elváltozásiról. Általános tévhit, hogy az önvizsgálat csak az idősebb hölgyek körében fontos, a rendszeres ellenőrzést érdemes már akár 20 éves kor fölött beiktatni a havi rutinba.

Gera Katalin

, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv szűrési koordinátora a Móra Parkban az önvizsgálat menetére, valamint a rákos megbetegedések "tüneteire" hívta fel a nagyszámú hallgatóság figyelmét. Mint azt az érdeklődők megtudták, havonta legalább egyszer, mindössze öt percet kell rászánniuk a mell ellenőrzésére, a menstruációt követő 10. és 14. nap tájékán. Felemelt karokkal, ellentétes kézzel érdemes keresni az elváltozásokat, különös figyelemmel a hónalj területére. Kiderült továbbá az is, a hirtelen fogyás, vagy a hasi régióban történő hízás, a hónapokon át tartó rekedtség és köhögés, valamint a széklet és a vizelet kóros elváltozása mind intő jelek lehetnek, ezekben az esetekben érdemes orvoshoz fordulni.

szuresi_stafeta21_KF

Anita

és

Éva

gyermekkori barátok, akik feladatuknak érzik, hogy ráirányítsák nőtársaik figyelmét a mellrák veszélyeire. Szerencsésnek mondhatják a családjukat, úgy tudják, egyetlen női rokonuk sincs, akinek meg kellett volna birkóznia a betegséggel.

Mária

, aki rózsaszín sállal fejezte ki szolidaritását sajnos már látta közelről a tumor hatását, édesanyja és nagymamája is ebben a betegségben szenvedett. Az ő történetükből okulva minden évben elmegy és kivizsgáltatja magát, nem sajnálva a magánrendelésre kiadott pénzt. Magyarországon 2001 óta működik a népegészségügyi emlőszűrés, a 45 év fölött nők ilyenkor ingyenesen kereshetik fel a szűrőközpontokat, kérhetnek tanácsadást. Csongrád megyében összesen négy ilyen állomás van, Szegeden kettő, Hódmezővásárhelyen és Szentesen pedig egy-egy. Kevesen tudják, ezért a szervezők a mai napon azt is többször hangsúlyozták, hogy a postán kiküldött beutaló nem csupán a feltüntetett egyetlen alkalomra érvényes, ha valakinek éppen aznap akadnak elfoglaltságai, egy éve van rá, hogy másik (ingyenes!) időpontot kérjen.

szuresi_stafeta45_KF

Az őszi stafétát a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve fogadta figyelemfelhívó családi programmal, amelynek keretében az egészséges életmód más szegmenseire is hangsúlyt fordítottak.

Lamper Csilla

, a NÉBIH Élelmiszerbiztonsági Minőségellenőrzési Osztály vezetője az egészséges élelmiszerekről,

Kovács Éva

életmódtanácsadó a legújabb edzésformákról, míg

Petrik Sándor

, a CSKH Fogyasztóvédelmi Igazgatóság igazgatója az árubemutatók veszélyeiről tartott rövid előadást és ismertetőt a Móra-parkban felállított sátorban. "Mindent meg kell tennünk az egészségünkért, tehát vegyünk részt a szűrővizsgálatokon" - nyomatékosította a rendezvényen

Juhász Tünde

kormánymegbízott. A szombat nap nagy attrakciója az a négyszáz fős kerékpáros menet volt, amely a Rákóczi tértől, a Kossuth Lajos sugárúton át, a Dóm téren keresztül a Móra Parkig körbebringázott a városon. Juhász Tünde és a megyeháza munkatársai szintén részt vettek a menetben. Örömmel jelentette be, hogy több mint 1000 ember vesz részt megyeszerte a szűrési eseményeken, s ereszti szélnek rózsaszín lufijával fogadalmát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.