Szentistványi: Rosszabb lesz az LMP helyzete, de „harcolunk”!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kozgyules09_gs

A szociális szférával és a környezetvédelemmel a következő öt évben is kiemelten foglalkozik az LMP – nyilatkozta portálunknak Szentistványi István. A listáról a közgyűlésbe jutott politikus az előzőnél „harcosabb” évekre számít.

Megdöbbentett ez az eredmény, nem gondoltuk, hogy az MSZP-DK-Együtt ilyen sok mandátumot tud szerezni. „A mi helyzetünk sokkal rosszabb lesz, mint az elmúlt négy évben volt. Az előző ciklusban – bár a Jobbik dominált – bizonyos részterületekre voltak ráhatásaink, így például a szociális vagy környezetvédelmi kérdésekben. Azt gondolom, ez a következő öt évben nem lesz így azzal az egyetlen mandátummal, amivel rendelkezünk” – fogalmazott Szentistványi István.

Az önkormányzat bizottságaival kapcsolatban kifejtette, mivel a szocialistáknak közgyűlési többségük van, értelemszerűen kevesebb pozíciót és helyet fognak kínálni az LMP-seknek. „Négy évvel ezelőtt, amikor úgy tűnt, hogy a Fidesz-KDNP valamilyen módon kiegyezett az MSZP-vel, akkor egyetlen bizottsági tagságra számítottunk, elnöki tisztségre egyáltalán nem. Ehhez képest kedvezőbben alakult a bizottsági helyek felosztása a mi szempontunkból. Most sem várható más, de ezzel együtt azt a karakán és intenzív politizálást, amit eddig is folytattunk, a lehetőségekhez képest továbbra is képviselni fogjuk” – jelentette ki a kompenzációs listáról a közgyűlésbe jutott Szentistványi.

Elmondta, a környezetvédelemmel és városképpel kapcsolatos, továbbá a szociális ügyekre az elkövetkező öt évben is kiemelt figyelmet fordít. „Az egész ciklusra igaz volt az, hogy a rászorulóknak és az elesetteknek a védelme abszolút nem működik Szegeden, hiába titulálja magát a városvezetés baloldalinak. Ezért is képviseltem nagyon hangsúlyozottan a ciklus második felében ezt a területet, és a következő öt évben is így lesz. Kozma József volt például a szociális bizottság elnöke, és pontosan láttam, hogy meddig mennek el, illetve mit hajlandóak felvállalni. Ez számunkra nem elegendő. A környezetvédelmi bizottságot vezettem a most zárult ciklusban, és erre is muszáj, hogy ráhatásunk legyen, különben a lakosság számára nem kedvező dolgok történnek” – közölte. Az LMP-s képviselő úgy értékelte, a politikai erőviszonyok szempontjából nagyjából kiegyensúlyozott helyzet kedvezőbb terep volt számukra, ezért „harcosabb” öt esztendőre számít.

A Lehet Más a Politika polgármesterjelöltje, Málovics György 1 041 szavazatot szerzett (1,64%), a párt jelöltjei egyik körzetben sem tudtak mandátumot szerezni. Arányaiban a legtöbb voksot Tanács Eszter kapta, rá 221-en szavaztak, (7,29%), míg Szentistványi Istvánt 173-an támogatták (5,71%). A húsz egyéni körzetet vizsgálva kiderül, hogy 5%-nál több szavazatot 8 körzetben szerzett az LMP, 6 egyéni körzetben produkáltak 4% fölötti arányt. Szegeden a 63 642 érvényes szavazatból 3 075-öt kaptak a Lehet Már a Politika jelöltjei, ez egy kompenzációs listás helyre volt elegendő.

Előző sztori

Orbán: a Fidesz-KDNP óriási fölénnyel győzött, folytatni kell a néppárti politikát

Következő sztori

Sávlezárás keddtől a Bertalan hídon