Közélet

Parádézó tisztek, enyves kezű kiskatonák - így éltek Szegeden a szovjetek

Parádézó tisztek, enyves kezű kiskatonák - így éltek Szegeden a szovjetek

2014. október 28., kedd
Parádézó tisztek, enyves kezű kiskatonák - így éltek Szegeden a szovjetek
56_9

A rendszerváltásig Magyarország számos pontján vendégeskedtek szovjet "felszabadító testvéreink", ez Szegeden sem volt másként, az 1956-os forradalom leverése után az öthalmi laktanyában rendezkedett be egy gépesített ezred, amelynek katonái többnyire a várostól elkülönítve éltek, azonban az itt töltött évtizedek nem teltek el atrocitások nélkül.

Szovjet tankok a Széchenyi téren

A Vörös Hadsereg már 1944-ben

megszállta

Szeged városát, 1956. november 4-én pedig ismét szovjet páncélosok jelentek meg a város határában, a forradalom leverésének szándékával. "A szovjet haderő, mivel már korábban is jelen volt Magyarországon, tisztában volt a magyar hadi helyzettel, így november 4-én körülvették Szegedet, oly módon, hogy a fegyver- és lőszertartalékokat rejtő bázisok kívül maradtak a gyűrűn" - mondta el hírportálunknak

Farkas Csaba

, a Csongrád Megyei Levéltár főlevéltárosa. A városban ragadt magyar ezredet, egyetemista zászlóaljat és felkelőket a Perbíró József által vezetett Forradalmi Nemzeti Bizottság akadályozta a fegyveres ellenállásban, azonban így is sor került harcokra: november ötödikén egy felderítő csapat hatolt be a városba Újszeged felől, amely ellen a Kossuth Lajos sugárúton eredménytelen támadást intéztek a felkelők, ezt követően hatodikán bevonult a szovjet haderő, páncélosok jelentek meg a város terein, a hídfőállásoknál, és a megszállók az általuk radikálisnak tartott felkelőket, mint például

Kováts Józsefet

a Szovjetunióba szállították, majd hamarosan visszaküldték őket, hogy magyarországi bíróság statuáljon rajtuk példát. Szeged elfoglalása után a szovjetek átvették a város irányítását, 1956 decemberében szovjet pártfunkcionáriusok érkeztek Szegedre, köztük

Szergej Szergejevics Novozsilov

, aki a gazdasági és politikai vezetést látta el, illetve

Viktor Fjodorovics Antonov

, aki a Kommunista Ifjúsági Szövetség helyi megszervezésében segédkezett 1957 tavaszáig.

Város a városban

A forradalom leverését követően a város szélén található budapesti úti öthalmi laktanyában rendezkedett be a 33513-as számú gépesített ezred, amely a Déli Hadseregcsoport Kecskeméti Hadosztályának alárendeltségébe tartozott, és a rendszerváltásig működött Szegeden. "A gépesített ezred mellett Szegeden helyet kapott egy elektronikus titkos felderítő század is, a szovjet katonai hírszerzés rejtett alakulata, amely rádióhírszerzést végzett" - emelte ki Farkas Csaba. Ez összességében körülbelül 900 szovjet katonát jelentett, amely folyamatosan Szeged határában állomásozott. A szovjet csapatok Szegedtől elzárva éltek, a közkatonáknak tilos volt elhagyniuk a körletüket, ez alól kivételt a lőgyakorlatok jelentettek a dóci lőtéren, valamint a díszszemlék, munkásőrszemlék, amikor felvonult egy-egy alakulat. A tisztek és a tiszthelyettesek elhagyhatták a laktanyát, különböző ünnepségeken meg is jelentek, jó viszony ápoltak a helyi pártbizottsággal, meglátogathattak szórakozóhelyeket, illetve családtagjaikat is elhozhatták Szegedre, ők is Öthalmon, egy külön lakótelepen éltek.

dr_farkas_interju02_KF

"A szovjetek szerettek itt lenni, mivel Magyarország biztonságos helynek számított, például Afganisztánhoz képest, ahol a '80-as évek elején háború dúlt" - fejtette ki a főlevéltáros. "Az itt állomásozó katonák nem igen érintkeztek Szeged lakóival, semmilyen befolyással nem bírtak, ittlétüket az általuk elkövetett bűncselekmények, főként a lopás jelezte, amely igen gyakorinak számított" - fűzte hozzá Farkas Csaba.

Mindent, ami mozdítható - a Nemzeti Park se szent

"Mivel a sorkatonák nem hagyhatták el a laktanyájukat, ezért a leggyakoribb vétség a szökés volt, ami többnyire más kihágásokkal is párosult" - ismertette Farkas Csaba. "A szökni vágyók helyzetét megkönnyítette, hogy a szovjet hadsereg idomult a Magyar Néphadsereghez, ami a fegyelmezetlenséget illeti, egyáltalán nem jelentett nehézséget a laktanya illegális elhagyása" - tette hozzá. A körletből való meglógást a legtöbb esetben lopás, vagy külföldiekkel, nyugatiakkal való üzletelés követte. A vagyon elleni bűncselekmények általában hétvégi házak, tanyák, pincék, gépjárművek kifosztását jelentette. "A lopások magas számának legfőbb oka az alacsony zsold és az otthoni támogatás hiánya volt, a Szegeden állomásozó katonák többnyire egy évben egy alkalommal utazhattak vissza a Szovjetunióba, így azon szükségleteiket, amiket a zsold nem fedezett, illegális módon oldották meg" - fejtette ki Farkas Csaba. "Fontos kiemelni, hogy amikor a nyomozás során felmerült egy szovjet katona személye, azonnal át kellett adni a nyomozást a szovjet hatóságoknak" - ismertette Farkas Csaba. A főlevéltáros számtalan példát sorolt fel a bűncselekményekre, amelyeket a szovjet katonák követtek el a Dél-Alföldön itt tartózkodásuk alatt, az ittas vezetésekből következett karamboloktól kezdve az autófeltöréseken és a laktanyán belüli építkezések építőanyagának eltulajdonításán át a robbanószerrel való visszaélésig és az emberölés gyanújáig. Egy sorkatona Pusztaszerről először 3, majd 22 anyajuhot tulajdonított el, majd a juhok legeltetése közben "érte tetten" a rendőrség, egy tiszt pedig az akkori Marx térről tulajdonított el egy segédmotort, hogy azzal térjen vissza körletébe. Akadt, aki 1988 szeptemberében megszökött a laktanyából és Baktó, illetve Sándorfalva között bujkált, rabolt ki házakat, amíg a rendőrség el nem fogta 1989 januárjában. Kalandjáért három és fél év szigorított munkatábor volt a katona jutalma. Nem ő jutott a legmesszebbre, két baka, akiket Kecskemétre vittek, hogy onnan a Szovjetunióba szállítsák, miután kiderült, hogy mégse küldik őket haza, a kecskeméti vasútállomásról próbáltak visszajutni hazájukba, ám mivel nem találtak a Szovjetunióba tartó vonatot, elhagyott házakban bujkáltak a környéken, őket is elfogták, azonban megúszták egy megrovással.

dr_farkas_interju03_KF

Az egyik legkiemelkedőbb botlás, amelyet a szovjet haderő kollektívan követett el, a Kiskunsági Nemzeti Park megkárosítása volt egy 1983-as gyakorlaton, amikor is a katonák gondatlanságból felgyújtották az ősborókást, több millió forintos kárt okozva, majd a következő évben - mondhatni rutinból - megismételték a dicsőséges tettet, tetőzve azzal, hogy a hadgyakorlat alatt 50 ezer turista tartózkodott a Kiskunsági Nemzeti Parkban, akiknek döntő része NATO országokból érkezett, és bárminemű korlátozás nélkül fényképezhették a szovjet haditechnikát. A magyar növényvilág nem úszta meg ennyivel, ugyanis itt tartózkodásuk utolsó éveiben a szovjet páncélosok lánctalpai még megtaposták a Kiskunsági Nemzeti Park ősgyepét - a kár hat millió forintra rúgott. A legsúlyosabb incidens Kunszentmiklóson következett be, amikor a Mi-24-es harci helikopterek éles lőgyakorlatán a célként kijelölt teherautókról négy fiatal a gyakorlat ideje alatt próbált meg leszerelni alkatrészeket, miközben a helikopterek négy rakétát lőttek ki a célpontra, és gépágyúval is megsorozták. A "kíváncsi" fiatalok közül egy könnyebben, egy pedig súlyosan megsérült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.