Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egészség

Öt gyermekszívműtétet végeznek Szegeden a Rotary támogatásával + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

gyermekklinika_rotary14_KF

A Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program keretében idén ősztől a Szegedi Kardiológiai Központban végzik a szívrendellenességgel született határon túli gyermekek műtétjét. Elsőként a nyitott szívvel született hatéves Ilyés Attilát operálták meg, aki jövő héten térhet haza Erdélybe, Nagykadácsiba.

Október 14-én műtötték meg a nyitott szívvel született Ilyés Attilát a szegedi II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központban a Rotary Magyarország Gift of Life – Ajándékozz életet! program keretében. A hatéves, Erdélyből, nagykadácsiból érkezett gyermek műtéte jól sikerült, a kisfiú jó kedvűen fogadta a rotarysták ajándékait, s már várja, hogy hazamehessen három testvéréhez. „Már hároméves korában kiderült Attila szívproblémája. Vásárhelyen is kezelték, később elhoztuk Budapestre, de ott sem tudták megműteni, mert folyton betegeskedett, állandóan meg volt fázva. Borzasztóak voltak az elmúlt hetek, nagyon izgultunk, féltünk” – erről a kisfiú édesanyja, Ilyés Gyöngyi nyilatkozott portálunknak. Hozzátette, Attila nem félt, még csak nem is sírt, megértette, hogy ha nem műtik meg a szívét, akkor nem sportolhat sohasem.

A nemzetközi program célja – melyet minden országban a rotarysták koordinálnak és biztosítják a szükséges anyagi fedezetet –, hogy olyan gyermekeket gyógyítsanak meg, szó szerint ajándékozva nekik az életet, akiket hazájukban nem tudnak megfelelő színvonalon ellátni. A Gift of Life program magyarországi nagykövetei közé tartozik több száz orvos, nővér és egészségügyi személyzet mellett a Budapest Rotary Klub Tabán Közhasznú Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Rotay Club Szeged. Idén ősszel a program keretében további négy gyermeket fognak megműteni Szegeden.

Teljes életet élhet a hatéves Ilyés Attila

Katona Márta, az SZTE gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, lyukas szívvel született a gyermek, ami jelentős jobb szívfélterhelést okozott. „Ez egy gyakori betegség, jól operálható, teljes gyógyulást eredményez. Jó ütemben gyógyul a kisfiú, de körülbelül három hónap, mire a mellkascsont annyira összeforr. Később akár sportolhat is” – részletezte. Katona Márta hozzátette, ezt a rendellenességet egy alapos fizikális vizsgálattal ki lehet szűrni, meg kell kérdezni, hogy fáradékony-e, vagy éppen jól hallható szívzöreje van-e. Ha pedig készítenek egy EKG-t és mellkasröntgent, akkor az megerősíti a gyanút, ami ultrahanggal jól látható. „Évente körülbelül nyolcszáz gyermek születik ilyen rendellenességgel, közülük 100 nagyon súlyos állapotú, akik nem élnék meg az egyével kort. Évente 3-400 szívműtéttel számolni kell” – mondta el. Utógondozás is vár a múlt héten megműtött erdélyi kisfiúra, ultrahanggal fogják vizsgálni, és várhatóan fél év vagy egy év múlva gyógyulttá lesz nyilvánítható.

gyermekklinika_rotary11_KF

Bereczki Csaba tanszékvezető egyetemi docens, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ igazgatója arról tájékoztatott, céljuk, hogy a szegedi központot európai regionális központtá fejlesszék. „Pályázunk közösen Romániával és Szerbiával, s egyik célunk az, hogy a gyermekszívsebészetet legyen ennek a középpontjában” – tette hozzá.

Idén húsz határon túli gyermek megmentését tervezi a Rotary

A programnak hazai gazdája a Budapest-Tabán Rotary Klub, melynek elnöke, Sterk Péter elmondta, idén tíz műtétet végeztek a fővárosban, Ilyés Attila az első gyermek, akit Szegeden operáltak meg. „A Rotary jószolgálati tevékenységet folytat, és annál szebb tevékenységet nem lehet választani, minthogy szívbeteg kisgyermekeknek adjuk vissza az életét. Ki kell mondani, olyan gyermekeket műttetünk meg, akik a hazájukban meghalnának, hiszen sem Romániában, sem a Vajdaságban, sem pedig Kárpátalján nincsen olyan felkészültségű gyermekszívsebészet, mint Magyarországon” – fogalmazott. A program előzménye ez volt, hogy még 1991-ben negyven magyarországi gyermeket utaztattak Amerikába, ahol megoperálták őket, és így teljes életet élhetnek.

Sterk Pétertől megtudtuk, a programba bekerülő gyermekek többsége veleszületett szívbetegséggel rendelkezik, s általában a Rotary külföldi kapcsolatai jelzik, hol élnek. Utoljára tavaly mérték fel Erdélyben, akkor háromszáz olyan beteg került a látókörükbe, aki műtétre vár. „Ezek a beavatkozások azonban nem olcsók, 6-700 ezer forinttól 4-5 millió forintig terjed az áruk. Sajnálatos módon az a pénzmennyiség, amit össze tudunk gyűjteni, határt szab annak, hogy mennyi gyermeken tudunk segíteni” – fogalmazott. Idén a tervek szerint húsz gyerek kezelését tudják finanszírozni, Ilyés Attila közülük a tizenegyedik volt. A hatéves kisfiú műtéte mintegy 2 millió forintba került, amit a Rotary Magyar Districk, a Budapest Rotary Klub Tabán Közhasznú Alapítvány, a Rotary Club Szekszárd, valamint a Szent-Györgyi Albert Rotay Club Szeged közreműködésével fedezték. A szegedi klub tagja, Farkas András portálunknak arról számolt be, hogy arra kérték fel őket, hogy az Ajándékozz életet! Program koordinálását ők végezzék a jövőben.

Egészség

Új eszközökkel gazdagodott a makói kórház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Betegőrző monitorokkal és infúziós pumpákkal.

Tovább olvasom

Egészség

Továbbra is kedvező a járványügyi helyzet hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Csongrád-Csanád megyében 14 aktív fertőzöttet tartanak nyilván.

Tovább olvasom

Egészség

Úgy tűnik, hogy Csongrádban lecsengett a járvány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bár újabb 16 fertőzöttet diagnosztizáltak az országban.

Tovább olvasom

Aktuál