Összegyűjtöttük, hol és kikre szavazhat Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

OGY2014 - Elkezdõdött a szavazás - Budapest

A legtöbb képviselőjelölt, szám szerint hét a 7-es és a 8-as körzetben indul Szegeden. A 20 egyéni körzetben összesen 106 képviselőjelöltre voksolhatunk vasárnap és 4 polgármesterjelölt közül választhatunk. Sokan arra kíváncsiak, hogy vajon melyik szavazókört kell felkeresniük.

Mivel tavasszal megváltoztatták a körzethatárokat Szegeden, sokan nem tudják, melyik szavazókörben is voksolhatnak vasárnap. Szerkesztőségünket is többen felkeresték, az után érdeklődve, hogy melyik szavazókört kell felkeresniük október 12-én. Az új választókerületekről térképet és leírást ITT találhat, a valasztas.hu oldalon is kereshet, a szavazókörök és körzetadatok linken pedig megtalálhatja, hogy pontosan hol tud szavazni vasárnap. Mit is készítettünk egy a szegedi körzetek adatait összegző adatsort, ITT is böngészheti, vajon melyik szavazókörben adhatja le szavazatait.

A jogszabályok szerint az önkormányzati képviselői jelöltséghez az adott választókerület választópolgárainak 1 %-ának ajánlása, így átlagosan mindössze hetven ajánlásra volt szükség ahhoz, hogy valaki a jelöltséghez. Határidőig Szeged 20 egyéni választókerületében 106-an gyűjtötték össze a szükséges ajánlások számát és 5 polgármesterjelölt adott le a helyi választási bizottságnál legalább ötszáz érvényes ajánlást, közülük egy fő visszalépett.

A választási bizottságok kisorsolták azt is, hogy a jelöltek milyen sorrendben lesznek majd a szavazólapon. Szegeden első helyen a jobbikos Tóth Péter szerepel majd, a másodikon Botka László, az MSZP, a DK és az Együtt jelöltje. Sorrendben a harmadik helyre került Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelölt. A negyedik helyen lett volna a szavazólapon Németh István, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) jelöltje, aki visszalépett Kothencz javára, így a negyedik helyen az LMP-s Málovics György neve szerepel majd.

Kompenzációs listák négy párt állított, a Fidesz-KDNP-L.É.T., valamint az MSZP-DK-Együtt-PM listáján 24-24 név szerepel, a Jobbik listája 21 főt tartalmaz, míg az LMP 8 fős listát állított össze, melyeken összesen 77 név szerepel.

A 106 önkormányzati képviselőjelölt között függetlenek is indulnak, összesen hatan. Az 5-ös körzetben Hamza János, a 6-osban Bakai Csaba, a 7-esben Juhász Gyula és Nagy Gergely, a 17-esben Rácz Anett és a 20-as egyéni körzetben Kovács Bertalan. Ahogy megírtuk, a 18-as körzetben Boda József visszalépett Német Ferenc (Fidesz-KDNP-L.É.T.) javára. Két panelos körzetben van a legtöbb jelölt, a 8-asban (Makkosháza) és a 9-esben (Északi és Rókus városrész, Franciahögy és Harmónia lakópark) hét-hét képviselőjelölt közül választhatnak a lakosok. Hat körzetben 6 jelölt van, nyolcban 5-en indulnak, míg négy egyéni választókörzetben 4 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba.

Négy évvel ezelőtt mindössze 21 települési nemzetiségi választást nem lehetett megtartani, ez a szám most 566. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki, azonban csak 2149 tartható meg, 566 települési választás elmarad. A választást ugyanis hiába tűzte ki az NVB, azt nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve akkor sem lehet megtartani, ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben. Szegeden a 800-as számú szavazókörben, a Radnóti Miklós Gimnáziumban (Tisza Lajos körút 6-8.) várják azt az 1255 lakost, aki felvetette magát a nemzetiségi választói névjegyzékbe. Közülük 746-an vallották magukat romának, továbbá 131 örmény, 64 szerb, 60 szlovák nemzetiségű lakos van. A legkevesebben, szám szerint 22-en a görög kisebbséghez tartozók vannak az egy tucatnyi névjegyzékbe vett nemzetiség közül.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Labdarúgás: parázs párharc előtt a Szeged-Grosics