Közélet

Orbán Viktor: Vegyük le végre a féket Szegedről, hadd repüljön!

Orbán Viktor: Vegyük le végre a féket Szegedről, hadd repüljön!

2014. október 7., kedd
Orbán Viktor: Vegyük le végre a féket Szegedről, hadd repüljön!
orban_viktor01_gs

Szeged a lefojtott energiák városa, ahol a helyi Fidesz nem volt képes megszólítani a lakótelepeken élőket – nyilatkozta a Telin TV-nek Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke úgy értékelte, Kothencz János személyében megfelelő polgármesterjelöltje van a városnak, aki képes megújítani a szegedi jobboldalt is.

- Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a szegedi kampánynyitón arról beszélt, a párt országos elnöksége elengedhetetlennek tartotta a Fidesz szegedi megújulását, ezért esett a választásuk egy új emberre, Kothencz Jánosra. Kövér László úgy fogalmazott, hogy minden ajtón be kell kopogtatni, "lélektől lélekig kell haladni" ahhoz, hogy megnyerjék az emberek bizalmát. Való igaz, a kormánypártok társadalmi beágyazódása az elmúlt 4-8-12 évben bőven hagyott maga után kívánnivalót Szegeden, és elsősorban a lakótelepeken - elég ha megnézzük az utóbbi időszak választási eredményeiet. A szegedi jobboldalon is többen megfogalmazták, hogy egy határozott vezetőre várnak, aki megújulást hozhat. Mit vár ön a Fidesz elnökeként Kothencz Jánostól, illetve a szegedi jobboldaltól?

- Valóban vicces dolog az, hogy miközben Magyarország megújításáért dolgozunk immár hosszú évek óta, aközben van olyan Fidesz-szervezet, Fidesz-élet, mint például Szegeden, amely nem mutatja a megújulás jeleit. Ezért

Kövér László

házelnök úrnak igaza volt, amikor ezt sürgette. Ráadásul abban is igaza van, hogy a politikának a lényege nem a hatalom, a döntéshozás és a pénzek osztogatása, hanem hogy közösséget építsünk. A politikának az volna a célja, hogy az emberek úgy érezzék, van egy lehetőség, egy csatorna, egy ajtó, egy útvonal, amin keresztül be tudnak kapcsolódni az ország közös ügyeinek az intézésébe, például itt Szegeden is. Az ország legtöbb városa olyan, ahol ez már a Fidesz tekintetében megtörtént, tehát mi otthon vagyunk a tatabányai lakótelepeken, otthon vagyunk Komlón, Dunaújvárosban, Ózdon; Szegeden valahogy ez nem sikerült. Valahogy a lakótelepi világba az elmúlt évek során nem vagy csak szerény mértékig jutottunk el. Ezért döntöttünk most úgy, hogy ha nem megy belülről, akkor próbáljuk meg kívülről: találjunk egy olyan embert, aki civil, civil szervezetekben dolgozik, ezeken keresztül rengeteg kapcsolattal rendelkezik, hajlandó egy óriási fába belevágni a fejszéjét, és azt mondani: nahát, akkor emberek, kapaszkodjunk össze, és a dolgok menjenek ezentúl másképpen Szegeden! Ez nemcsak azt jelenti, hogy

Botka László

polgármester úr távozzon, de azt is jelenti, hogy a Fidesz is csinálja másképp.

Kothencz János

nemcsak egyszerűen a polgármester leváltásáért dolgozik és érvel, hanem a Fidesz és a szegedi jobboldal rövid és hosszú távú megújításáért is. Biztos vagyok benne, hogy ő föl tudja bontani azokat a kapcsolatrendszereket, amelyek korábban létrejöttek a városban, és melyek lefojtják ennek a városnak az energiáit, aminek a Fidesz is a részese. Ha ezt sikerül felbontania Kothencz Jánosnak, akkor szerintem jó reményünk lehet arra, hogy az emberek kitüntetik őt a bizalmukkal, és akkor Szeged végre meglódulhat. Szeged olyan négyesfogat, amelyet mindenki sarkantyúzna, mindenki nógatná, hogy induljon már meg, de vagy a fék van befogódva vagy a kerék nem stimmel, tehát valahogy azt az óriási lehetőséget, ami ebben a városban van, nem tudják az emberek javára kiaknázni, illetve az ő javukra fordítani. Ezért kellene ezt a féket levenni a városról, aztán hadd repüljön!

- A szegedi Fidesz-KDNP, illetve polgármesterjelöltje, Kothencz János a választási kampányban látványosan, határozottan a lakótelepeken élők felé fordult, az ő problémáikat karolta föl. Mi a véleménye erről az irányról, ezt várta Kothencz Jánostól, illetve a szegedi csapattól?

- Az elmúlt időszakban mi rengeteg dolgot tettünk a lakótelepen élő emberek életében. Van, ahol ez látszik, van, ahol nem. A fővárosban a XV. kerületben, Óbudán talán inkább látszik, itt Szegeden kevésbé. Én azt várom Kothencz János úrtól, hogy a lakótelepen élő szegedieket – akik messzebb a belvárostól, nem a hagyományos közép- vagy felső polgári réteghez tartoznak, hanem inkább alsó középosztálybeli vagy még lejjebb lévő emberek –, illetve az ő világukat is kapcsolja bele a város és az országos politika vérkeringésébe. Kothencz János előélete, a civil szervezetek révén kiépített kapcsolatai segítségével ezt meg tudja oldani. Ehhez én komoly reményeket fűzök, és nagyon bízom benne!

orban_viktor_szegeden28_gs

- Ez akkor azt is jelenti, hogy az egész szegedi jobboldalnak is meg kell újulnia...

- Igen, meg kell újulnia. Ha valami nem megy, mert valahol nem vagyunk sikeresek, vagy hogy az ország többi részén sikeresebbek vagyunk, mint itt, akkor egyetlen válasz van: valamit nem jól csinálunk itt helyben! És amit nem jól csinálunk, azt meg kell változtatni, ezt hívják megújulásnak, erre szükség van itt is!

- Maradva a lakótelepeknél, a szocialista szegedi városvezetés olyan panelfelújítást hajtott végre az elmúlt időszakban, mely keretében az épületek egy részét becsomagolták, nyílászárókat cseréltek, hőszigetelték a házakat, ám az épületek energiafelhasználása nem csökkent, nem nyúltak hozzá a belső épületgépészethez, az elavult elektromos hálózathoz, a liftekhez, szellőzőrendszerekhez. Mindeközben a pályázati önerő drasztikusan növelte a szegedi emberek egy részének közös költségét. Mire számíthatnak a lakótelepeken élők a kormányzattól a következő években? Várható-e a panelfelújítási program folytatása? Elképzelhetőnek tart-e akár uniós támogatással szélesebb körű lakossági önerő nélküli pályázatokat, fejlesztéseket?

- Úgy van az, hogy ahol már fölfedezték a meleg vizet, ott nem kell újra próbálkozni! Vannak városok, amelyek nem becsomagolták a nehéz élethelyzeteket, és kívülről elfedték a bajt, hanem bementek a lakásokba is, és a felújítás a lakásokon belül is megtörtént. Erre vannak sikeres példák Magyarországon, szerintem Szeged is vehetne át ilyen példát. Megmondom őszintén, engem is zavar egy kicsit, hogy miközben próbálom a rezsicsökkentés révén a lakótelepi embereket jobb helyzetbe hozni, aközben azt hallottam az itteni lakótelepen, hogy a közös költségek fölemelkedtek, így a rezsi összességében mégsem csökkent, holott egyébként a rezsiköltségeket a kormány kurtította. Amit a kormány adott az embereknek, azt a közös költségek megemelésével elvette tőlük a város. Ez nem szerencsés dolog, hiszen arra volna szükség, hogy az emberek azt érezzék, hogy a város és a kormány egymással összefogva azért dolgozik, hogy a lakótelepeken élő emberek mindennapi létfenntartási költségei kisebbek legyenek, és közben korszerűsítsük azokat a lakásokat, amikben élnek. Legkésőbb január elején megjelennek hőszigetelési, lakótelep-felújítási programok. Hasznosítani fogjuk azokat a tapasztalatokat, amelyeket Kothencz János itt Szegeden összegyűjtött, ezt ígérhetem!

- Azt jelentette be a napokban, hogy január elsejétől Magyarország történetében a valaha volt legnagyobb gazdaságfejlesztési program veszi kezdetét. És arról is szólt, hogy olyan magyar vállalkozókra van szükség, akikben dolgozik az akarat, hogy kihasználják az előttük álló lehetőségeket. Ismert, hogy a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban a hazánknak jutó források 60 százalékát gazdaságélénkítésre szánja a kormányzat. Melyek a gazdaságfejlesztés tervezett irányai? Mire számíthatnak a kormányzattól a magyar vállalkozások, a magyar munkavállalók, mit remélhet Szeged? Melyek lesznek ebben a gazdaságfejlesztő munkában a helyi önkormányzatok fő feladatai?

- Úgy terveztük meg ezt az időszakot, hogy jelentős forrást fogunk biztosítani a megyei jogú városoknak és a megyei közgyűlések, amelyek fölött ők rendelkeznek. Persze, lesz egy központi ellenőrzés, de ők döntik el, hogy az adott megyében és megyei jogú városban melyek lennének azok a fejlesztések, amelyek leginkább szolgálnák az ott élő emberek életét. Ilyen értelemben társadalmasítottuk a forrásokhoz való hozzáférést és azoknak a szétosztását. Másfelől persze vannak kiemelt programok, például hogy minden autópálya érje el az országhatárt, minden megyei jogú városhoz el lehessen jutni négysávos úton vagy autópályán. Szeged a szerencsésebbek közé tartozik, ez nem minden megyei jogú város esetében van így, például Salgótarján nem ilyen, Sopron nem ilyen, Veszprém nem ilyen, hogy csak néhányat soroljak. Ezenfelül az élelmiszeripart mindenképpen támogatni akarjuk, ez egy nagy mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező terület, itt van komoly élelmiszer-ipari beruházás is. Lesz lehetőség élelmiszer-ipari fejlesztésekre, ezen keresztül a mezőgazdaságból élőket is tudjuk majd támogatni. Nagyon sok pénzt fordítunk arra, hogy kevesebb energiát használjanak fel a lakások is, de a cégek is, tehát lesznek energiatakarékossági programjaink a vállalkozások számára is.

- Ha már a megyei jogú városoknak járó forrásokról szólt, Botka László MSZP-s városvezető azzal kampányol Szegeden: teljesen mindegy, milyen pártszíneket képvisel a polgármester, hiszen a megyeszékhelyek az uniótól kapják a fejlesztési forrásokat, vagyis „a kormány nem tud sem adni Szegednek, sem elvenni a várostól”. Mindezt miként értékeli?

- A kormány valóban nem szokott büntetni városokat. Itt van például Szeged esete, elvittünk innen vagy 25 milliárd forintnyi adósságot, hiába szocialista a város regnáló polgármestere, ez a Fidesz-kormányt nem akadályozta meg abban, hogy – úgy mint minden önkormányzattól – az adósságot innen is átvállalja. Ez 25 milliárd forint támogatást jelent gyakorlatilag a város számára, és fejlesztési támogatás formájában mindösszesen körülbelül 210 milliárd forintot ide is hoztunk. Ez összesen 235 milliárd. Sajnálom, hogy itt a lakótelepen nem látszik a nyoma, ennyi pénzből egy várost radikálisan meg lehet újítani. Kár, hogy Szegeden ez nem sikerült, talán majd a következő időszakban. De az kétségkívül igaz, hogy azokhoz a városokhoz mennek majd pénzek – hiszen a fejlesztési forrásokat nem az unió küldi a városokhoz, hanem a magyar kormány! –, ahol van együttműködési készség a városok és a kormányzat között. És itt fair együttműködésre gondolok, igazi, őszinte együttműködésre. Sohasem bántottam egyetlen szóval sem Szegedet, sem Szeged városának a vezetőjét. Elvárjuk ugyanakkor, hogy ne egymást fúrjuk, ne azon járjon az esze egyetlenegy városvezetőnek sem, hogy miként tudjon a kormány alá tenni, hanem próbáljunk együttműködni egymással. Mint ahogy a kormány sem azon gondolkodik, hogy hogyan tud kiszúrni a szegedi polgármesterrel, hanem azon jár az eszünk, hogyan tudunk segíteni a szegedi embereknek. Ezért a pártok fölött álló, az emberek érdekében megvalósuló őszinte együttműködés kell. Ahol ez nincs, oda nem tudunk forrást adni, mert nincs garantálva, hogy azt az emberek érdekében fogják felhasználni. A források egyébként a magyar kormánytól érkeznek, mert ezek ugyan európai uniós támogatások, de a magyar kormány, illetve a magyar kormány által futtatott és felügyelt programok szerint fogjuk szétosztani őket.

orban_viktor_szegeden15_gs

- Ha már az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, arról is szót kell ejtenünk, hogy Ujhelyi István szegedi EP-képviselő az Európai Csalás Ellenes Hivatalnál bejelentést tett fideszes vezető politikusok, kormánytagok ellen, miszerint „zsarolják” a választókat, hogy akkor kap kormányzati háttértámogatást egy település így Szeged, ha jobboldali vezetést választ...

- Erre mondom én azt, hogy úgy nem fog az ország előre jutni, hogy egyik nap lefasisztázzuk a magyar kormányt, mindenfajta ronda dolgokat mondunk róla, elszaladunk följelenteni mindenfajta helyekre Európában, és azt is követeljük, hogy vegyenek el az országtól pénzt, aztán másnap meg jövünk Budapestre a kormányhoz, hogy szeretnénk ezt is meg azt is. Ez így nem fog menni! Éppen ezért amikor az önkormányzattal való őszinte, komoly, az országhoz méltó együttműködésről szólok, nem véletlen, hogy Kothencz János személye mellett érvelek, mert úgy gondolom, hogy vele könnyebben tudnánk kialakítani egy ilyen együttműködést, és az a szegedieknek is a javára válhat.

- Összegezve: Szeged szempontjából mi a legfőbb tétje az október 12-i választásnak?

- Szegeden talán még nagyobb tétje van a választásnak, mint az ország legtöbb helyén. Úgy gondolom, Szeged a lefojtott energiák városa. Ez egy fantasztikus település, és nemcsak arról beszélek, hogy gyönyörű és szép helyen van, hanem hogy óriási lehetőségekkel rendelkezik. Húzó városnak kellene lennie, ehhez képest a város keveset adott hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, és úgy látom, hogy nem aknázza ki az itt élők javára sem a városban rejlő esélyeket. Keresem azokat az embereket, azokat a képviselő-testületi tagokat, polgármestert – mondom mégy egyszer, nem véletlenül Kothencz Jánost támogatom –, akikkel együttműködve, közösen a kormány és a szegedi emberek valahol a féket kioldhatnák, és Szeged városa egy gyorsabb fejlődés útján indulhatna el, aminek a jelei nemcsak a városközpontban látszanának, hanem a külső részeken és a lakótelepeken is. Szimpatizálok azzal a gondolattal, amit Kothencz János képvisel, hogy Szeged politikájának nem a látványokról, hanem a szegedi emberek valóságos életéről kell szólnia. A valóságos élet pedig ott van az 50, 60 és 70 négyzetméteres panellakásokban, és az ott élő emberekkel törődni kell, az ő közösségé szervezésük fontos dolog. Ehhez nemcsak pénzre van szükség – kétségkívül arra is –, hanem odafigyelésre, érzékenységre és szeretetre. Kedvelni, szeretni, támogatni kell a szegedi polgárokat, és úgy látom, hogy most egy olyan csapattal sikerült felállni – Kothencz János személye a garancia erre – hogy ezt a hiányzó közösségépítési erőt most megkaphatják a szegediek.

Az Orbán Viktorral készült interjú felvételét az alábbi időpontokban tűzi műsorra a Telin TV csatornája:

10.07. (kedd) 18:40 10.08. (szerda) 9:30, 17:40 10.09. (csütörtök) 18:00 10.10. (péntek) 18:50 10.11. (szombat) 19:20

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.