Közélet

Önkormányzati választás 2014: Botka nyert, Kothencz megújítaná a szegedi jobboldalt + FOTÓK

Önkormányzati választás 2014: Botka nyert, Kothencz megújítaná a szegedi jobboldalt + FOTÓK

2014. október 12., vasárnap
Önkormányzati választás 2014: Botka nyert, Kothencz megújítaná a szegedi jobboldalt + FOTÓK
valasztas_ejszaka21_gs

„Győztünk, s ezzel Szeged nyert” – jelentette ki Botka László vasárnap éjszaka, miután az szavazás eredményeinek végső összesítésénél kiderült: újabb öt évre polgármesternek választották. Kothencz János szerint a munkát még csak most kezdték el, cél a szegedi jobboldal megújítása.

Kothencz: Most kezdjük el!

"Hajrá, Szeged!" felkiáltással fogadta vasárnap este tíz óra után a Megyeházán összegyűlt, több száz szimpatizánsát

Kothencz János

. A Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje gratulált

Botka Lászlónak

a győzelemhez, emellett köszönetét fejezte ki azon politikusok, képviselőjelöltek és aktivisták felé, akik az elmúlt hónapok során éjt nappallá téve dolgoztak. Kothencz hangsúlyozta: a kampány alatt mindent megtettek, amit meg lehetett, ezt az időszakot azonban 12 év terhével a vállukon kellett megtenniük. "Szegeden a választók egy súlyos kritikát mondtak a jobboldalról, amely 12 éve nem képes előrelépni. Ismét levontuk a tanulságot, és ki kell jelenteni: a szegedi jobboldalnak meg kell újulnia!" - hangsúlyozta. Óriási lehetőség kapujában állnak, együtt, közös munkával kell egy élhetőbb jövőt biztosító, emberarcú polgári oldalt kialakítani - tette hozzá. Bár a polgármesteri címet nem sikerült kiharcolnia, Tarján városrész önkormányzati képviselőjeként jelentős fölénnyel nyerte el a választók bizalmát - baloldali kihívóját,

Kenyeres Lajost

közel kilenc százalékkal utasította maga mögé. Jobboldali képviselőjelöltnek még nem sikerült itt győznie az elmúlt 12 évben. "Bizonyíték ez arra, hogy a tisztességes munka meghozza a gyümölcsét, ezt a munkát pedig minden L.É.T. önkéntesnek, aktivistának köszönöm. Botka Lászlónak és minden szegedi polgárnak is azt üzenem: Most kezdjük el! Továbbra is dolgozni fogunk egy élhető jövőképet biztosító Szegedért" - hangsúlyozta Kothencz János. Beszédét vastaps fogadta a Megyeháza épületében.

A szegedi LMP-nél a pohár félig üres

Botkáék ügyesebbek voltak, a Fidesznek nem jött be az ígérgetésekre alapozott kampány – hangsúlyozta Málovics György, az LMP polgármesterjelöltje. Mint mondta, egy ilyen kiélezett kampányidőszak mindig nehéz terep a kis pártoknak, a nagyok közötti verseny most felemésztette az LMP-t. „Valószínűleg mi sem voltunk elég vonzóak a szegedi tömegeknek. Ezt is el kell ismernünk.” Végig bíztak benne, hogy sikerül két képviselőt a közgyűlésbe juttatniuk, Szentistványi István személyében egyet sikerült is. „A minimum elvárást teljesítettük, jelenleg úgy érezzük, félig üres a pohár és félig tele van. Maradtunk a közgyűlésben és ezt értékelnünk kell, le kell vonnunk a következtetéseket” – folytatta. Mint mondta, három fő szempontot képviselnek majd: a szociális ügyeket, a zöld területek védelmét és egyéb környezeti ügyeket, illetve azt, hogy mindenki számára biztosítsák annak lehetőségét, hogy beleszólhassanak a várost érintő kérdésekbe. „Nehéz dolgunk lesz, hiszen egyértelmű az MSZP-s többség. Kis pártként nehezebb érvényesíteni a szempontjainkat.” Az LMP, a 4K és a Balpárt jelöltjei és szimpatizánsai közel 30 fővel a Széchenyi téri Popper Mórban várták az eredményeket.

Tóth Péter: az szegediek visszakívánkoznak az 1970-es évekbe

„Az a negatív kampány, amelyet Botka László már évek óta folytat, most is elérte hatását. Azt javaslom azoknak az embereknek, akik ma az MSZP-re szavaztak, hogy nézzenek utána, hol él jelenleg a családjuk, hol vannak a gyerekeik és unokáik. Ha a város helyzetével egyetértenek, akkor nyugodt lelkiismerettel szavaztak a baloldalra.” A szegedi Jobbik polgármesterjelöltje alaposan lemaradt a nagy pártok által támogatott két kihívó mögött, a városi közgyűlésbe a kompenzációs listán azonban bejutott. „Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten is, ehhez tartom magam a közgyűlésben” – folytatta Tóth Péter, aki hozzátette, nem ezt az eredményt várta a mai estétől. Úgy fogalmazott, láthatóan a szegediek visszakívánkoznak az 1970-es évekbe, ettől azonban a fiatalok továbbra is el fogják hagyni a várost, az országot. Mint mondta, első körben a korrupció ellen kívánnak fellépni, akár jogi útra is terelik a kérdéseket: „az embereket lerabló baloldal ellen a bíróságon és az ügyészségen kívánunk harcot folytatni” – zárta gondolatait.

Botka: Szeged maga a csoda

„Győztünk, s ezzel Szeged nyert” – jelentette ki Botka László. A negyedjére megválasztott városvezető úgy fogalmazott, hogy a szegedi győzelem országosan is üzenet, üzeni a Fidesznek, hogy az ország nemcsak a Fideszből áll. Hozzátette, üzenet a baloldalnak is, hogy igenis lehet sikeresnek lenni, ehhez egységesnek és tisztességesnek kell lenni. Botka László felidézte, hogy négy évvel ezelőtt azt mondta, hogy Szeged csodát tett, az október 12-i győzelemmel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Szeged maga a csoda”. A szocialista városvezető közölte, a szegediek igazi európaiak és demokraták, akiket nem lehet zsarolni és akiknek a szavazatát nem lehet megvásárolni. Hozzátette, Szeged minden itt élő otthona.

21.50: Majdnem vége - Botka-Kothencz 58-36 96,26%-nál

96,26%-os feldolgozottság mellett Botka László a szavazatok 58%-át szerezte meg, míg Kothencz Jánosnak 36%-ot sikerült elérnie. A Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje 22 órakor tart sajtótájékoztatót. Hódmezővásárhelyen a vártaknak megfelelően Almási István (Fidesz-KDNP) hozta el a legtöbb szavazatot 61%-kal, Makón azonban új polgármestert köszönthetnek, Buzás Pétert megelőzte Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP), igaz szoros küzdelemben - utóbbi 44,4%-ot gyűjtött be Buzás 42,3%-val szemben.

21.35: Jelentős baloldali fölény 55,3%-nál

A Fidesz-KDNP-L.É.T. jelöltjei jelenleg három körzetben könyvelhetnek el győzelmet: Kiskundorozsmán Mihálffy Béla, Gyálarét, Klebelsberg-telep, Kecskés István telep, Szentmihály választókörzetben Nógrádi Tibor, Tarján II. - Felsőváros választókörzetben pedig Kothencz János vezet. A kompenzációs lista eredményeit is figyelembe véve a közgyűlésbe 9 Fidesz-KDNP-L.É.T.-es, 17 MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért, 1 Jobbikos, 1 LMP-s képviselő kerül be. Az önkormányzat összetétele a jelen állás szerint: A jelölt neve Jelölő szervezet(ek) Egyéni választókerület Mihálffy Béla Lajos FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET 01 Lauer István MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 02 Nógrádi Tibor FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET 03 Ménesi Imre MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 04 Kardos Irén MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 05 Sebestyén József Zoltán MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 06 Szécsényi Ferencné MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 07 Dr. Kozma József László MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 08 Dr. Solymos László MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 09 Dr. Binszki József MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 10 Hekáné Dr. Szondi Etelka Ildikó MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 11 Szénási Róbert MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 12 Mészáros Tamás MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 13 Tóth Károly MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 14 Kothencz János FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET 15 Nagy Sándor MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 16 Dr. Szentgyörgyi Pál MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 17 Kormos Tibor MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 18 Joób Márton MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 19 Dr. Berkesi Ottó MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért 20 Kompenzációs lista: Dr. Bródi János FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET Dr. Farkas László FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET Haág Zalán István FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET Hüvös László Zoltán FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET Kosik Dénes Pál FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET Póda Jenő FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET Szentistványi István LMP Tóth Péter JOBBIK

20.46: 46,8%-os feldolgozottságnál az alábbi eredmény tekinthető meg:

1. Dr. Botka László István (DK-EGYÜTT-MSZP-PM-Szegedért) - 58.37 % (25 453 szavazat) 2. Kothencz János (FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET) - 36.58 % (15 953 szavazat) 3. Tóth Péter (JOBBIK) - 3.44 % (1 500 szavazat)

20.30: 32,71 százalékos feldolgozás mellett az alábbi eredmény olvasható.

1. Dr. Botka László István (DK-EGYÜTT-MSZP-PM-Szegedért) - 58,39 százalék (11.178 szavazat) 2. Kothencz János (FIDESZ-KDNP-L.É.T. EGYESÜLET) - 36,71 százalék (7.027 szavazat) 3. Tóth Péter (JOBBIK) - 3,39 százalék (648 szavazat)

20.11: Botka-Kothencz 58-36

Érkeznek az első eredmények: 15%-os feldolgozottság mellett 58.57%-kal vezet Botka László, Kothencz János a második 36.65%-kal. Tóth Péter 3,31%, míg az LMP-s Málovics György 1.47%-ot kapott eddig.

20.06: Az elemzők a négy évvel ezelőtti eredményekkel számolnak

A 2010-es önkormányzati választások eredményének megismétlődésére számítanak a részvételi arányok napközbeni alakulásából az MTI által a vasárnapi urnazárás után megkérdezett elemzők. Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint a végleges részvételi arány várhatóan elmarad a négy évvel korábbitól és a 45 százalékot sem éri el. A szakértő szerint a kisebb választói aktivitás egyik oka, hogy az év harmadik voksolására elfáradtak a szavazók, valamint a baloldal a korábbinál kisebb mértékben tudta mozgósítani szavazóit. László Róbert, a Political Capital (PC) elemzője szerint a választók komoly kiábrándultságára utal, hogy folytatódik az önkormányzati voksolás részvételi arányának 2006 óta tartó csökkenő tendenciája, a változás azonban ezúttal szerinte sem lesz drámai mértékű. A PC munkatársa megjegyezte, a fővárosi szavazók száma azt mutatja, hogy az ellenzéknek nem sikerült felráznia Budapestet, ahol a tíz évvel korábbiakkal ellentétben idén sem lesz kiemelkedő a részvételi arány.

19.15: Megkezdődött a voksok összeszámlálása

Este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és nemzetiségi képviselők választása. A választópolgárok vasárnap reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat. A 10 351 önkormányzati és 3189 nemzetiségi szavazókört már bezárták a szavazatszámláló bizottságok, és hozzákezdtek a voksok összeszámlálásához, szétválogatásához. A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat. A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy - az eset körülményeit is figyelembe véve - az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.) A 10 351 önkormányzati szavazókörben először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják a polgármesteri (Budapesten főpolgármesteri), képviselő-testületi és - a megyei jogú városok kivételével - a megyei közgyűlési szavazólapot. A bizottság választástípusonként és jelöltenként, valamint listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli őket, és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát. A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát, de ezt a szavazóköri jegyzőkönyvben nem kell feltüntetni. Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve - az egyéni listás választás kivételével - több körben van x vagy + jel, kiesett jelölt neve mellett szerepel a szavazat, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel. A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listás választást tartottak, érvényesen szavazni annyi jelöltre lehetett, ahány tagja van a képviselő-testületnek. A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz. A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, és azonnal továbbítja a helyi választási irodához, az rögzíti őket az informatikai rendszerben. A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki. Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat - az urnával együtt - haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja. A helyi választási bizottság várhatóan hétfőn a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján összesíti a polgármester-választás, valamint a képviselő-választás (tízezernél kevesebb lakosú településeken az egyéni listát választás vagy a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületi választás) szavazóköri eredményeit, és megállapítja a választás eredményét. A tízezernél több lakosú településeken a helyi választási bizottság az egyéni választókerületi választás eredményéről kiállított, jogerős jegyzőkönyvek alapján megállapítja a kompenzációs listás választás eredményét. A megyei önkormányzati és főpolgármester-választás eredményéről kiállított szavazóköri jegyzőkönyv egy példányát a helyi választási iroda legkésőbb hétfőn 10 óráig eljuttatja a területi választási irodához. A területi választási bizottság pedig a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján megállapítja a megyei önkormányzati választás eredményét, a Fővárosi Választási Bizottság pedig a főpolgármester-választás eredményét. A Fővárosi Választási Bizottság a fővárosi kerületek polgármester-választásának eredményéről kiállított jogerős jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a fővárosi kompenzációs listás választás eredményét.

19.00: Lezárták az urnákat

Este hét órakor hivatalosan is véget ért a 2014-es önkormányzati választás, aki eddig nem indult el szavazni, már ne tegye. A részvétel egyébként ismét alacsonyabb lett, mint a négy évvel ezelőtti, a napi tendenciát követve várhatóan nem éri el a 45%-ot sem. Csongrád megyében valamennyivel többen járultak az urna elé az országosnál, kíváncsian várjuk az eredményeket!

18.05: 39,8 százalékos részvétel másfél órával az urnazárás előtt

Másfél órával az urnák lezárása előtt, 17.30-kor a választók 39,8 százaléka szavazott. Csongrád megyében egy kicsivel több, 40,23% voksolt ezidáig, Szegeden pedig kereken 41%-os a részvételi arány. Arányaiban a legtöbb szavazó Újszegeden, a Gregor József Általános Iskolában volt, a Fő fasoron lévő szavazókörben 49.18%-uk fordult meg.
onkormanyzati_valasztas12_gs

17.00: Elérkeztünk a hajrához

Még két óráig lehet szavazni az önkormányzati választáson. A következő részvételi adatok (a 17.30-as állapotokat tükrözők) 18 óra körül várhatóak. Eddig nagyjából a 2010-eshez hasonló a választói érdeklődés. Emlékeztetőül: 2010-ben 17.30-ig országosan a választópolgárok 41,77 százaléka, Csongrád megyében 41,80 százalék, Szegeden 39,64 százalék voksolt. Akkor végül az önkormányzati választáson a szavazásra jogosultak 46,64 százaléka vett részt országosan, 46,92 százalék Csongrád megyében, 45,69 százalék Szegeden.

15.30: 15 órakor 30,11 százalék a részvétel

Érkeznek az újabb részvételi adatok, ezúttal a 15 órai állapotot tükrözik. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint 15 órakor 30,11 százalékos volt a választási részvétel országosan, 30,50 százalékos Csongrád megyében. Ez alacsonyabb, mint a négy évvel ezelőtti, Szeged viszont továbbra is picikét aktívabb, már 31,22 százalék szavazott (42 986 fő). 2010-ben egyébként 15 óráig országosan a választópolgárok 31,47 százaléka, Csongrád megyében 32,10 százalék, Szegeden 30,65 százalék voksolt. Akkor végül az önkormányzati választáson a szavazásra jogosultak 46,64 százaléka vett részt országosan, 46,92 százalék Csongrád megyében, 45,69 százalék Szegeden.

13.40: 23,53 százalékos a részvétel 13 óráig, Szeged aktívabb

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint 13 órakor 23,53 százalékos volt a választási részvétel országosan, 24,49 százalékos Csongrád megyében. Ez alacsonyabb, mint a négy évvel ezelőtti, Szeged viszont továbbra is aktívabb, már 25,25 százalék szavazott (34 763 fő). 2010-ben egyébként 13 óráig országosan a választópolgárok 23,68 százaléka, Csongrád megyében 24,82 százalék, Szegeden 24,18 százalék voksolt. Akkor végül az önkormányzati választáson a szavazásra jogosultak 46,64 százaléka vett részt országosan, 46,92 százalék Csongrád megyében, 45,69 százalék Szegeden.

12.30: Orbán Viktor is bedobta

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó a Zugligeti Általános Iskolában, a XII. kerületi 53-as számú szavazókörben adta le szavazatát. Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)
Lévai Anikó; Orbán Viktor

12.15: Botka László családjával ment el szavazni

Botka László is leadta szavazatát délben, a polgármester családjával járult az urnák elé a Balatoni utcában.
botkaszavaz_mj012

11.45: Kothencz: Mindenki menjen szavazni!

Kothencz János, a kormánypártok és a L.É.T. szegedi polgármesterjelöltje a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta, fontos, hogy minél többen járuljanak az urnák elé Szegeden. Kothencz bízik benne, hogy a bizonytalankodók, apolitikusok felé fordulnak. „Az elmúlt időszakban mi igyekeztünk tényleg emberileg mindent elkövethetőt megtenni azért, hogy minél több emberhez eljuttassuk a jó szándékunkat, az üzenetünket” – mondta.

11.30: 16,50 százalékos részvétel 11-ig

11 órakor 16,50 százalékos részvételről adott jelentést a Nemzeti Választási Iroda. Csongrád megyében eddig a szavazásra jogosultak 17,72 százaléka, Szegeden 17,07 százaléka (23 507 fő) választott már. Ezek továbbra is magasabb adatok, mint a négy évvel ezelőttiek. 2010-ben 11 óráig országosan a választópolgárok 16,31 százaléka, Csongrád megyében 17,68 százalék, Szegeden 16,09 százalék voksolt.

10.50: Varga Róbert is leadta voksát

Varga Róbert, Petőfitelep-Újpetőfitelep-Baktó-Fodorkert Fidesz-KDNP-L.É.T.-es önkormányzati képviselőjelöltje is szavazott délelőtt tíz óra után.
onkormanyzati_valasztas14_gs

10.35: Málovics szerint nem evidens, ki fog győzni

Málovics György 10 órakor szavazott a Szegedi Tudományegyetem Mars téri épületében. Az LMP szegedi polgármesterjelöltje azt mondta, intenzív kampányidőszak áll a helyi pártok mögött, amiben ők a maguk eszközeivel igyekeztek felvenni a versenyt. Úgy érzi, tisztességesen helyt álltak, bemutatták mi mindent tettek a várostért az elmúlt négy évben és mit szeretnének még az elkövetkező ötben. Málovics György hangsúlyozta, Szeged olyan település, ahol nem evidens, melyik párt lesz a legnagyobb a közgyűlésben és az sem, ki lesz a polgármester. Arra kéri a választópolgárokat, szavazatukkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy „a tisztesség legyen a mérleg nyelve”. Céljuk, hogy két LMP-s képviselőt juttassanak a közgyűlésbe.
malovicsszavaz_mj006

10.15: A szavazólapot sem lefényképezni, sem hazavinni nem szabad

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése vagy kivitele a szavazókörből. A választópolgárok szelfit sem készíthetnek magukról a szavazófülkében. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még az áprilisi országgyűlési választás előtt fogadott el a választási szerveknek szóló, nem kötelező érvényű iránymutatást a kérdésben, ezzel lényegében megerősítette a jogelőd Országos Választási Bizottság korábbi, a témában kiadott állásfoglalását. Az NVB az országgyűlési választás előtt azért is adott ki iránymutatást a kérdésben, hogy a visszaéléseket, így például a láncszavazásokat megakadályozza. A testület jogértelmezési álláspontját akkor azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása. Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választáson való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Ez azt is jelenti, hogy a választópolgár szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében. Az NVB szerint a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is. Ennek ellenére az országgyűlési választáson a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint a "gyűjtögetők" 4545 egyéni és 2998 listás szavazólapot vittek haza a szavazókörökből.

09.50: Tóth Péter szavazott másodikként a polgármesterjelöltek közül

Tóth Péter családjával 9 órakor szavazott a Fodor József-szakközépiskolában. A Jobbik polgármesterjelöltje úgy látja, aktívak a szegedi polgárok, sokakkal találkozott az utcán és a szavazóhelyek környékén. Úgy fogalmazott, a magas részvételi arány kedvező a párt számára, ezért örül, hogy a szegediek is érzik az idei önkormányzati választások súlyát. Hangsúlyozta, a Jobbik ezúttal is programközpontú kampányt folytatott, a riválisoknál kevesebb energiát fordított mások kritizálására. Tóth Péter azt üzente, mindenki értékelje az elmúlt hónapokat és éveket, a szavazófülkében pedig ezen tapasztalatok alapján ikszeljen.
onkormanyzati_valasztas08_gs

09.30: 6,97 százalékos a részvétel 9 órakor

9 óráig a szavazásra jogosultak 6,97 százaléka adta le voksát országosan, 8,03 százalék Csongrád megyében, 6,8 százalék (9361 fő) Szegeden. Ez továbbra is valamivel magasabb, mint négy éve. 2010-ben 9 óráig országosan 6,60, Csongrád megyében 7,58, Szegeden 6,05 százalékos volt a részvétel.

08.30: Kothencz János volt a legfrissebb

A szegedi polgármesterjelöltek közül elsőként Kothencz János adta le szavazatát, 8 órakor a Sólyom utcai iskolában. A Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje azt mondta, minden tőlük telhetőt megtettek a kampány során, a szegediekkel közösen, széles összefogással alkották meg azt a programot, melyet mindenkihez eljuttattak, mindenkivel megismertettek. Ez a program a kormányzat maximális támogatását is élvezi. Úgy fogalmazott, Szeged szempontjából hatalmas tétje van a mai választásnak, mindenkit biztat a részvételre, egyúttal támogatást kért maga és csapata számára ahhoz, hogy új, dinamikusan fejlődő pályára állíthassák Szegedet.
onkormanyzati_valasztas05_gs

07.35: 1,06 százalékos részvétel hét óráig, aktívabbak vagyunk, mint négy éve

A Nemzeti Választási Iroda közzétette az első részvételi adatokat, mely szerint reggel 7 óráig a szavazók 1,06 százaléka járult az urnákhoz. Csongrád megyében az országos átlagnál is aktívabbak az emberek, itt 1,13 százalékot mértek, legkevésbé Budapesten szeretnek korán kelni, ott reggel hétkor még csak 0,65 százalékot mértek. Szegeden eddig 1 028 fő adta le voksát, ami 0,75 százaléka a választásra jogosultaknak. Eddig országos, Csongrád megyei és szegedi szinten is aktívabbak vagyunk, mint négy éve. Akkor, 2010 őszén országszerte 0,99 százalék (81 034 fő) járult az urnák elé reggel hétig. Csongrád megyében 1,07 százalék (3676 fő) ébredt korán, Szegeden pedig a választók 0,73 százalék (991 fő) ment már el már reggel hétkor szavazni. Úgy tűnik, az idei választási dömping mégsem szegte kedvét az embereknek.

07.00: Hamarosan jönnek a részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda először 7 órakor közöl majd részvételi adatokat. Napközben még öt alkalommal adnak tájékoztatást a részvételről: a 9, a 11, a 13, a 15 órai és a 17.30-as adatokról. A szavazókörök zárása követően, amint megkezdődik a szavazatok összeszámlálása után az eredményadatok rögzítése, az NVI internetes tájékoztató oldalán a főpolgármester, a polgármester- és képviselő-választás, valamint a megyei közgyűlési választás eredményeinek alakulása is nyomon követhető lesz. Természetesen a SZEGEDma.hu is folyamatosan beszámol majd az eredményekről.

6.30: Kampányzárás Szegeden: palacsinta Kothenczcel és MSZP-s jogsértés

Szegeden Botka László a Zápor-tónál tartott családi napon, Kothencz János pedig a Csillag téri Palacsinta Partyval és a Becsei úti Fásy Ádám-esttel zárta a kampányt. Ugyancsak szombati hír, hogy a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság megállapította: a "Botrányinfo” című időszaki kiadványban a kiadó, az MSZP szegedi szervezete (szerkesztésért felel: dr. Kozma József) több valótlanságot állított Kothencz Jánosról, a Fidesz-KDNP-L.É.T. szegedi polgármesterjelöltjéről, ezzel megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A bizottság eltiltotta a szegedi MSZP-t a további jogsértéstől.

6.00: Megkezdődött a választás

Szerte az országban mindenhol kinyitottak a szavazókörök, megkezdődött a voksolás.

Korábban írtuk: Négyen a polgármesteri székért Szegeden

Önkormányzati választást tartanak Magyarországon 2014. október 12-én. A szavazókörök vasárnap 6 és 19 óra között tartanak nyitva. Polgármestert és önkormányzati képviselőket választhatnak a szegediek is: a Tisza-parti városban 4-en pályáznak a városvezetői székre, 20 egyéni körzetben pedig 105 aspiráns mérkőzik meg a közgyűlési mandátumokért. Vasárnap reggel 6 és este 7 óra között 20 egyéni körzetben összesen 105 képviselőjelöltre voksolhatunk Szegeden, és 4 polgármesterjelölt közül választhatunk. A választási bizottság sorsolását követően a szavazólapon Szegeden első helyen a jobbikos Tóth Péter szerepel, a másodikon Botka László, az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltje. Sorrendben a harmadik helyre került Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelölt. A negyedik helyen lett volna a szavazólapon Németh István, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt jelöltje, aki visszalépett Kothencz János javára, így a negyedik helyen az LMP-s Málovics György neve szerepel majd. Kompenzációs listát négy párt állított, az MSZP-DK-Együtt-PM, valamint a Fidesz-KDNP-L.É.T. listáján 24-24 név szerepel, a Jobbik listája 21 főt tartalmaz, míg az LMP 8 fős listát állított, amelyeken összesen 77 név szerepel. A töredékszavazatok alapján 8 fő kerülhet majd a közgyűlésbe kompenzációs listáról. A legtöbb képviselőjelölt a 7-es és a 8-as körzetben – Tápén és Makkosházán – indul, itt hét-hét képviselőjelölt közül választhatnak a lakosok. Öt körzetben 6 jelölt van, kilencben 5-en indulnak, míg négy egyéni választókörzetben 4 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba. A 106 önkormányzati képviselőjelölt között hat független is indul. Mivel tavasszal megváltoztatták a körzethatárokat Szegeden, érdemes tájékozódni, melyik szavazókörben is voksolhatnak vasárnap - a SZEGEDma.hu táblázatában megtalálhatja, hol adhatja le szavazatát. Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. Egyébiránt Magyarország 3177 településének 10 351 szavazókörében 8 millió 170 ezer választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. Ugyancsak vasárnap választja meg a közel 241 ezer nemzetiségi választópolgár is a nemzetiségi önkormányzatokat: ők 1523 településen, 3189 szavazókörben voksolhatnak.

Ez történt 2010-ben

2010-ben az önkormányzati választáson a szavazásra jogosultak 46,64 százaléka vett részt országosan, 46,92 százalék Csongrád megyében, 45,69 százalék Szegeden. A Tisza-parti városban a 135 549 választópolgárból 61 927 járult az urnákhoz. A polgármester-választást Botka László (MSZP-ÖSZE) nyerte 32 187 szavazattal (52,51 százalék) a Fidesz-KDNP-s B. Nagy László (28 096 szavazat, 45, 84 százalék) és a Zöld Baloldal színeiben induló Balogh Tibor (1013 szavazat, 1,65 százalék) előtt. A közgyűlésben 14 helyett szerzett a Fidesz-KDNP, 12-t az MSZP-ÖSZE, 1-et, 1-et a Jobbik és az LMP. ITT SZAVAZHATOTT SZEGEDEN!Mivel tavasszal megváltoztatták a körzethatárokat Szegeden, érdemes tájékozódni, melyik szavazókörben is voksolhatnak vasárnap - a SZEGEDma.hu táblázatában megtalálhatja, hol adhatja le szavazatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.