Közélet

Nem zár be a szegedi zsinagóga, egymilliárd forintból újulhat meg + FOTÓK

Nem zár be a szegedi zsinagóga, egymilliárd forintból újulhat meg + FOTÓK

2014. október 31., péntek
Nem zár be a szegedi zsinagóga, egymilliárd forintból újulhat meg + FOTÓK
zsinagoga_sajtaj01_KF

Egy hónapja elkezdődhetett volna a munka az életveszélyessé vált szegedi zsinagóga tetőszerkezetének felújításán, az erre elkülönített 150 millió forint azonban kommunikációs problémák miatt nem érkezett meg - közölte Latorcai Csaba államtitkár. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke szerint várhatóan nem kerül lakat az épületre.

Korábban hírt adtunk róla, hogy november közepétől

bezárhatja kapuit

a szegedi zsinagóga, tetőszerkezete ugyanis életveszélyessé vált. A Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptember 9-i ülésén három zsinagóga felújítását jelentette be

Lázár János

: a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga 2,8 milliárd forintból újul fel, a miskolci zsinagóga 800 millió forintos támogatásból részesül, a szegedi zsinagóga felújítására pedig előzetes számítások szerint egymilliárdos költségvetést szán. A támogatás címzettje mindhárom esetben a Mazsihisz. "Az életveszélyessé vált szegedi épület tetőszerkezetének javítására már szeptembertől rendelkezésre állt 150 millió forint, a kormány azóta a kedvezményezett megjelölésére vár. Amennyiben erről megállapodás születik, úgy három napon belül folyósíthatják a rekonstrukcióhoz szükséges előleget" - hangsúlyozta péntek délelőtti sajtótájékoztatóján

Latorcai Csaba

kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: az elmúlt időszakban szóba került az is, hogy saját kormányzati beruházásként újítsák fel a három nevezett zsinagógát, felelősséget kívánnak vállalni az épületek felújításáért és megőrzésükért az utókor számára.

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke közölte: kommunikációs probléma volt a hitközség és a Mazsihisz között, ez akadályozta az intézkedéseket. Az épületet több mint három évtizede gondozza Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért, így kedvezményezettként is ezt kívánták volna feltüntetni, az egyeztetéseket követően azonban azt a lehetőséget is elfogadhatónak tartják, ha a Mazsihisz számára utalják az összeget, majd azt a szegedi hitközség rendelkezésére bocsájtják - tette hozzá. Az előzetes számítások szerint az egymilliárdos keret még nem lenne elégséges a munkálatokhoz, a teljes rekonstrukció 2,2 milliárd forintba kerülne. Lednitzky András a sajtónak hangsúlyozta: a zsinagóga nem zár be, az eddig megszokott, téli nyitva tartás szerint várja látogatóit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.