Közélet

Medián: a választásra jogosultak kevesebb mint fele menne el szavazni vasárnap

Medián: a választásra jogosultak kevesebb mint fele menne el szavazni vasárnap

2014. október 8., szerda
Medián: a választásra jogosultak kevesebb mint fele menne el szavazni vasárnap

A Medián legújabb felmérése szerint a választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka tervez részt venni a vasárnapi önkormányzati választáson, a pártpreferenciák tekintetében nincsenek jelentős változások: a Fidesz fölénye stabil, az MSZP veszített népszerűségéből, a Jobbiknak viszont jól megy a mozgósítás - írta a hvg.hu szerdán.

Mint kifejtették: a részvételi arányokat illetően átlagos a választás iránti érdeklődés. A válaszadók 49 százaléka, a fővárosiak 53 százaléka jelezte, hogy biztosan részt vesz a vasárnapi önkormányzati választáson. "Tovább nőtt a politikai hovatartozás jelentősége" - emelték ki a cikkben, kifejtve: a 4 évvel ezelőtti adatokhoz képest csökkent azoknak a száma, akik szerint lényegtelen, hogy a polgármester kormánypárti vagy ellenzéki. A felmérés szerint az áprilisban mért 48 százalékról 44-re csökkent azoknak az aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével. A Fidesz-szavazók 9 százaléka elégedetlen a kormány munkájával - tették hozzá. Ezzel együtt a Fidesz "stabilan élvezi a választók 37 százalékának bizalmát", míg a választani tudók 50 százaléka szavazna rájuk - olvasható a cikkben. A hvg.hu azt írta: a "Jobbiknak jól megy a mozgósítás" a teljes népesség 15 százaléka, a biztos szavazó választani tudók 21 százaléka szimpatizál a párttal. Ezzel a szélsőjobbos ellenzéki párt megismételte márciusban mért rekordját - tették hozzá. Az MSZP veszített népszerűségéből: tavasszal még a teljes népesség 13-15 százaléka, most viszont már csak 11 százalékuk támogatja a pártot, míg a választani tudók körében 15 százalékos a támogatottságuk. A többi baloldali ellenzéki pártok közül most az Együtt-PM a népszerűbb: a teljes népesség 4, a választani tudó biztos szavazók 6 százaléka szavazna rájuk. A DK-nál ugyanez az arány 3, illetve 4 százalékos, az LMP-nél 3 és 3 százalékot mértek. A teljes népesség 26 százaléka azt állítja, hogy nincs pártja - írta a hvg.hu a Medián felmérése alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.