Magyar Szocialista Párt: Lakat alatt?

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mszp_lock

Kétmilliárdos adósság, bezárás előtt álló vidéki irodák, Gyurcsány Ferenc ölelő karjai – teljesen összeomlott a Magyar Szocialista Párt. A szocialisták országos és fővárosi válsága Szeged számára is irányjelző. Az országos média már szegedi polgármesterjelöltjük nevében sem biztos…

Botka János a szegedi MSZP-jelölt?

Miközben Szegeden megpróbálják sikerkampánnyal megtéveszteni a lakosságot, országosan tovább mélyül a Magyar Szocialista Párt válsága. A mára szinte atomjaira hullott párt nem volt képes főpolgármester-jelöltet állítani Budapesten az október 12-i önkormányzati választásra (az inkább vicces, semmint komolyan vehető Falus Ferenc visszalépését követően teljes lett a káosz: a budapesti MSZP-elnökség beállt Bokros Lajos mögé, az országos elnökség viszont elutasította ezt mondván, Bokros nem baloldali jelölt). Kunhalmi Ágnes fővárosi elnök ezután olyan gyermeteg kampányvideóval buzdított választási részvételre, hogy „szinte felrobbant a Facebook”: napok óta ezen röhög a teljes magyar internetes közösség. A közel kétmilliárd forintos adóssággal küzdő MSZP sajtóhírek szerint jelentős leépítésre készül október 12-ét követően, sőt, a vidéki irodáinak bezárása is napirendre kerülhet. Súlytalanodásukat jelzi, hogy az országos sajtóban még szegedi polgármesterjelöltjük nevét sem tudják, az Index Botka Jánosról írt csütörtöki cikkében…

botka_janos_index02

A közüzemi számlák kifizetésére sem futja a szocialistáknak?

Leépítésre készül a vasárnapi önkormányzati választás után az MSZP elnöke – értesült a Magyar Nemzet. Mint írják, elbocsáthatják az MSZP frakciója mellett dolgozók és a párt alkalmazásában állók jó részét. A vészhelyzetet jelzi, hogy a napilap szocialista forrásai szerint összesen körülbelül száz embert alkalmaz az MSZP, közülük többtucatnyitól válhatnak meg, ami után negyven, ötven fő maradhat. A takarékosság jegyében továbbra is napirenden van a Jókai utcai MSZP-székház elhagyása: nem dőlt még el, hogy az épületet eladják vagy inkább kiadják, de abban a többség egyetért, hogy a székházban maradás nem fenntartható – a közüzemi számlák kifizetése is nehézséget okoz a párt számára! Úgy tudják, Tóbiás József pártelnök, parlamenti frakcióvezető tanácsadói köre továbbra is sürget egy országos szervezeti reformot is. Ez a megyei elnökök hatásköreinek megvonásával, egyúttal vidéki irodák bezárásával és további elbocsátásokkal járna. (Mindezek alapján elképzelhető, hogy akár a szegedi MSZP-irodára is lakat kerül!) Összességében több MSZP-s forrás is szükségszerűnek nevezte a változásokat, hiszen a párt köztudottan úszik az adósságban, aminek nagysága megközelíti a kétmilliárd forintot.

Gyurcsány lehet az MSZP végzete

botka_gyurcsany05_gs

Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a súlyos válságba került MSZP az őszödi beszédéről elhíresült bukott miniszterelnök Gyurcsány Ferenc karmai közé rohan. Gyurcsány hónapok óta egységes Demokrata Párt létrehozását sürgeti, melynek vezetésére minden bizonnyal igényt is formál. „Egyértelműen látszik, hogy sem a Tóbiás József vezette MSZP, sem pedig a Szigetvári Viktor által irányított Együtt–PM nem tudja Gyurcsány Ferencet kikerülni. A volt miniszterelnök egyértelműen megpróbálja maga alá gyűrni a baloldalt, és így érvényesíteni saját akaratát. […] A szocialista párt közben látványosan töpörödik, politikusai a túlélésre játszanak” – jellemzi a helyzetet Kiszelly Zoltán politológus. „Alapvetően két forgatókönyv körvonalazódik: az első a baloldal tartós megoszlása a Gyurcsányhoz fűződő viszony törésvonala mentén, a második Gyurcsány teljes térfoglalása, a baloldali pártok egyesülése. […] … az MSZP tartós válsága akár pártszakadáshoz és a párt elsüllyedéséhez is vezethet. Gyurcsány ebben az esetben már a választási estén bejelentheti igényét a baloldal teljes képviseletére…”– fogalmaz Mráz Ágoston politológus. Ez utóbbi lehetőség egyébként minden bizonnyal nem lenne ellenére Botka (János) Lászlónak, az MSZP országos választmányi elnökének, akit Gyurcsány legfontosabb szövetségei között tartanak számon, és aki ugyanúgy az ultraliberális irányzathoz tartozik, mint az egykori kormányfő. Botka (János) László korábban több alkalommal sürgette a törpévé zsugorodó pártok összeborulását.

B. Nagy: Egy közösségnek nem mindegy, van-e erő, háttér a vezetője mögött

bnagylaszlo_parlament_14_gs

B. Nagy László, Szeged parlamenti képviselője portálunk kérdésére rámutatott, az MSZP folyamatos erodálódásának újabb állomása, hogy az önkormányzati választáson a polgármester- és képviselőjelöltek állításának tekintetében a Fidesz-KDNP és a Jobbik mögé már a harmadik helyre csúszott vissza. „Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a szocialistáknak vidéken már nincs bázisuk, nincs támogatásuk. Világosan látszik, hogy a már alig létező, belső hatalmi harcokban felmorzsolódó MSZP nem fog tudni erőt, hátteret nyújtani az önkormányzatok számára. Egy közösségnek pedig aligha mindegy, hogy olyan vezető áll az élén, mely komoly szervezetre támaszkodhat, vagy pedig nincs mögötte semmi. Ez a helyzet érvényes a 160 ezer lakosú magyarországi nagy városra, Szegedre is. Szeged gazdasága sajnos nem teljesített a legrózsásabban az elmúlt 8, 12 vagy akár 20 évben. A mostani talán az utolsó esély, hogy kormányzati támogatással, európai uniós forrásokkal Szeged versenybe szálljon Kecskeméttel, Békéscsabával vagy a nagyobb térséget tekintve pozíciót foglaljon a Temesvár, Arad, Szabadka, Újvidék háromszögben. Tudni kell, hogy öldöklő verseny folyik a forrásokért és a befektetőkért” – szögezte le a politikus.

Hozzáfűzte: befektetői szempontból fontos, hogy alázatos, kommunikációra hajlandó városvezetés irányítsa Szegedet. „Ugyanilyen lényeges, hogy a város az államszervezet része, nem működhet attól függetlenül. Nem mindegy, milyen az együttműködési készség a kormányzattal. Szeged legnagyobb problémája, hogy a jelenlegi MSZP-s városvezetés nem áll szóba a kormánnyal. Nem tudok semmiféle olyan, magas szintű tárgyalásról, melyet Szeged érdekében akármelyik minisztériummal folytattak volna. Ez a magatartás pedig roppant veszélyes a város egészére, a 160 ezer szegedi lakosra nézve” – fogalmazott B. Nagy László.

Pártlélegeztetés vagy városépítés?

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban a SZEGEDma.hu-nak minderről azt mondta, Szeged a lefojtott energiák városa, melyet fékek tartanak vissza: “Sohasem bántottam egyetlen szóval sem Szegedet, sem Szeged városának a vezetőjét. Elvárjuk ugyanakkor, hogy ne egymást fúrjuk, ne azon járjon az esze egyetlenegy városvezetőnek sem, hogy miként tudjon a kormány alá tenni, hanem próbáljunk együttműködni egymással. Mint ahogy a kormány sem azon gondolkodik, hogy hogyan tud kiszúrni a szegedi polgármesterrel, hanem azon jár az eszünk, hogyan tudunk segíteni a szegedi embereknek. Ezért a pártok fölött álló, az emberek érdekében megvalósuló őszinte együttműködés kell.”

Nem véletlen, hogy pénteken a Civil Városi Unió is felhívta a szegedi választók figyelmét: aligha lenne szerencsés, ha a kialakult helyzetben Szeged az MSZP egyetlen végvára maradna, és olyan csapatra bíznák az irányítását, „amelyet Kunhalmi Ágnes, Gyurcsány, Falus, Szanyi, Bajnai, Bokros, Szigetvári vagy helyben Ujhelyi, Botka, Nagy Sándor vagy Szentgyörgyi neve fémjelez”… Joggal merülhetne fel ugyanis a kérdés: a párt életben tartása vagy a városépítés lenne-e az első számú szempont?

Előző sztori

Újrajátszották az I. világháború eseményeit Ópusztaszeren + FOTÓK

Következő sztori

Baromfitelepről loptak fémet Bakson