Közélet

Magyar katonák is védik Szlovénia légterét

Magyar katonák is védik Szlovénia légterét

2014. október 4., szombat
Magyar katonák is védik Szlovénia légterét

Gripen-vadászrepülőgépeivel mostantól Magyarország is bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel.

Mint írták, Magyarország azon országok közé tartozik, amely - Szlovéniával ellentétben - rendelkezik negyedik generációs harci repülőgépekkel. Utóbbi a 2004-es NATO-csatlakozásakor jelezte, nem tudja biztosítani a szövetség által elvárt légtérvédelmi képességet. Ezt a NATO integrált légvédelmi rendszerének (NATINADS) keretében eddig Olaszország látta el a szlovén légtérben. A Magyarország és Szlovénia közötti - repülő és légvédelmi szakterületeken történő katonai együttműködésről szóló - 1996-os megállapodás módosítását idén január 17-én írta alá

Hende Csaba

magyar és

Roman Jakic

szlovén honvédelmi miniszter Kecskeméten. Az aláírást követően a megállapodás a kormány, majd az Országgyűlés elé került, a magyar, valamint a szlovén törvényi előírásokat követően a módosítás október 4-én, vagyis szombaton lépett hatályba. Ennek értelmében mostantól Magyarország és Olaszország közösen látja el Szlovénia légtérrendészeti feladatait. A HM azt írta, hogy a feladat ellátása ugyanaz, mint a hazai légtérrendészeti feladatok esetében: biztosítani a légtér védelmét, a repülés biztonságát; azonosítani a rádiózás és a nemzetközi légiközlekedés szabályait megszegő repülőgépeket a légtérben. Mint kiemelték, a szlovén légtérrendészeti feladatok ellátásához történő magyar hozzájárulás nem jelent többlet költséget a Magyar Honvédség számára. A repülőgépeket - szükség esetén - a magyarországi bázisukról vetik be. A légtérrendészeti feladatok ellátása a Gripen-flotta éves repült óra keretének terhére történik - olvasható a HM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.