Magyar katonák is védik Szlovénia légterét

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gripen-vadászrepülőgépeivel mostantól Magyarország is bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel.

Mint írták, Magyarország azon országok közé tartozik, amely – Szlovéniával ellentétben – rendelkezik negyedik generációs harci repülőgépekkel. Utóbbi a 2004-es NATO-csatlakozásakor jelezte, nem tudja biztosítani a szövetség által elvárt légtérvédelmi képességet. Ezt a NATO integrált légvédelmi rendszerének (NATINADS) keretében eddig Olaszország látta el a szlovén légtérben.

A Magyarország és Szlovénia közötti – repülő és légvédelmi szakterületeken történő katonai együttműködésről szóló – 1996-os megállapodás módosítását idén január 17-én írta alá Hende Csaba magyar és Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter Kecskeméten. Az aláírást követően a megállapodás a kormány, majd az Országgyűlés elé került, a magyar, valamint a szlovén törvényi előírásokat követően a módosítás október 4-én, vagyis szombaton lépett hatályba.

Ennek értelmében mostantól Magyarország és Olaszország közösen látja el Szlovénia légtérrendészeti feladatait.

A HM azt írta, hogy a feladat ellátása ugyanaz, mint a hazai légtérrendészeti feladatok esetében: biztosítani a légtér védelmét, a repülés biztonságát; azonosítani a rádiózás és a nemzetközi légiközlekedés szabályait megszegő repülőgépeket a légtérben.

Mint kiemelték, a szlovén légtérrendészeti feladatok ellátásához történő magyar hozzájárulás nem jelent többlet költséget a Magyar Honvédség számára. A repülőgépeket – szükség esetén – a magyarországi bázisukról vetik be. A légtérrendészeti feladatok ellátása a Gripen-flotta éves repült óra keretének terhére történik – olvasható a HM közleményében.

Előző sztori

Lázár: a kormány kiemelten segíteni kívánja az egyházi intézményeket

Következő sztori

Kézilabda: egy félidőt bírt a Pick Kielcében