Közélet

Új pályázatot írnak ki az SZTE kancellári posztjára

Új pályázatot írnak ki az SZTE kancellári posztjára

2014. október 31., péntek
Új pályázatot írnak ki az SZTE kancellári posztjára
SZS20140401_szte_rektori_hivatal_002

Huszonegy felsőoktatási intézmény kancellárjának nevét jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken, a tárcavezető szerint a kancellári rendszer a menedzserszemléletet erősíti a felsőoktatásban.

A miniszter kiemelte: az intézmények gazdálkodásáért és üzemeltetéséért felelős kancellároknak megfelelő gazdasági ismeretekkel kell rendelkezniük, és ismerniük kell az adott felsőoktatási intézményre jellemző szakterületet is. Bár nyolc felsőoktatási intézmény esetében nem találtak megfelelő jelöltet a kancellári posztra,

Balog Zoltán

szerint az év végére minden intézményben lesz kancellár. A most kinevezett kancellárok november 15-től kezdhetik meg munkájukat, és azokra a helyekre, amelyekre nem érkezett kellően meggyőző pályázat, a jövő héten új pályázatot írnak ki - közölte. A miniszter hozzáfűzte, hogy a felsőoktatási intézmények saját jövedelemre tehetnek szert, amelyet fejlesztésre fordíthatnak, emiatt is szükség van a menedzserszemléletű kancellárokra.

Palkovics László

államtitkár elmondta, hogy a kancellárok alapvetően az intézmények működtetésével foglalkoznak, az ezzel kapcsolatos feladatokat veszik át a rektortól, akivel szorosan együtt kell működniük. A 29 helyre több száz pályázat érkezett - jegyezte meg. Balog Zoltán kifejtette: a magyar felsőoktatási rendszer átalakításának célja a versenyképes tudás átadása a hallgatóknak. Ehhez hatékony, fenntartható és rugalmas rendszer kell, amely megfelel a gazdaság igényeinek és azokénak is, akik az anyagi eszközöket biztosítják: az adófizetőknek. A miniszter a PPP-konstrukciókra utalva fontos feladatnak nevezte a rossz gazdasági működés felszámolását, valamint azt is, hogy a magyar felsőoktatás értékeit erősítsék, fejlesszék. Az elmúlt időszak eredményei között említette a Felsőoktatási Kerekasztal létrehozását, valamint azt, hogy a bejutáshoz szükséges minimum pontszám emelése ellenére több fiatal került be a felsőoktatásba, mint korábban. Hozzátette: a Felsőoktatási Kerekasztal keretében a hallgatói önkormányzati rendszer minden területét megvizsgálják. Balog Zoltán tájékoztatása szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen Pavlik Lívia, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemen

Barta-Eke Gyula

, a Debreceni Egyetemen

Bács Zoltán

, a Kaposvári Egyetemen

Borbás Zoltán

, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

Rakonczai Éva

, a Miskolci Egyetemen

Deák Csaba

, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen

Nagy Zsombor

, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen

Dinnyés Álmos

, az Óbudai Egyetemen

Monszpart Zsolt

, a Semmelweis Egyetemen

Szász Károly

, a Szent István Egyetemen

Figler Kálmán

, a Széchenyi István Egyetemen

Filep Bálint

, a Testnevelési Egyetemen

Genzwein Ferenc

, a Budapesti Gazdasági Főiskolán

Dietz Ferenc

, a Dunaújvárosi Főiskolán

Mészáros Virág

, az Eszterházy Károly Főiskolán

Csathó Csaba József

, a Károly Róbert Főiskolán

Szentgyörgyvölgyi László

, a Magyar Táncművészeti Főiskolán

Antal József

, a Nyíregyházi Főiskolán

Kvantz József

, a Pető András Főiskolán

Mihályi Máté Győző

, valamint a Szolnoki Főiskolán

Varga Csaba

tölti be a kancellári posztot. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös József Főiskola és a Kecskeméti Főiskola esetében nem találtak alkalmas jelöltet a kancellári posztra. Balog Zoltán a 2015-ös költségvetési tervezettel kapcsolatos kérdésre elmondta: a számok nem véglegesek, korábban is úgy látta, hogy az EU-forrásokkal és más pluszforrásokkal együtt növekszik minden államtitkárság költségvetése, és ez továbbra is így van.

Korábban írtuk:

Pénteken jelentette be hivatalosan Balog Zoltán az állami fenntartású egyetemek vezetőinek névsorát. Több egyetem, így az SZTE esetében is új pályázatot kell kiírni, így a szegedi kancellári pozícióról később születik döntés. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken hozta nyilvánosságra az egyetemi kancellárok névsorát. Döntés azonban nem mindenhol született, az előzetes kalkulációknak megfelelően néhány intézmény esetén új pályázatot kell majd meghirdetni. A Szegedi Tudományegyetem kancellári pozíciója sem dőlt el ma, a pozíciót ismét megpályáztatják. A

HVG szerint

egyelőre kancellár nélkül maradt az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.