Ma kezdi az alma felvásárlását a nemzeti kereskedőház

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma reggel 9 órától kezdődik az étkezési és az ipari alma felvásárlása a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. közlése szerint.

Az MNKH Zrt. tájékoztatása alapján az ipari almát Vaján, Mátészalkán és Nagykállón adhatják le a termelők. A kijelölt átvevőhelyekről az MNKH honlapján tájékozódhatnak a termelők.

Az előrejelzések azt mutatják: a kedvező időjárás miatt az elmúlt évek átlagánál lényegesen jobb minőségű ipari almatermés várható az idén Magyarországon. Így a kilónként bruttó 20 forintos átvételi telephelyi áron vásárolt ipari almából készülő – kiváló minőségű – almasűrítmény lehetővé teszi, hogy a külföldi piacokon a kereskedőház versenyképessé váljon.

Szintén a kereskedőház honlapján olvasható azon átvevőhelyek listája, ahol az étkezési almát vásárolják fel kilónként bruttó 35 forintos átvételi telephelyi áron. Az étkezési alma felvásárlása Zajtán, Tiszaberekben, Csegöldön, Jánkmajtison, Fehérgyarmaton, Kölcsén, Vásárosnaményban, Kisaron, Gávavencsellőn, Tyukodon és Újfehértón kezdődik meg, de folynak egyeztetések további településeken kijelölendő átvevőhelyekről is. Ezekről ugyancsak a társaság honlapján tájékozódhatnak a termelők.

Az MNKH felhívta a figyelmet arra, hogy a termelőknek rendelkezniük kell a termés növény-egészségügyi bizonylatával, amelyet a felvásárlási jegyen rögzítenek. Az almát az átvételtől számított 5 napon belül kifizetik, erre a garanciát a felvásárlási jegy biztosítja.

A hét közepén az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) még közleményben nehezményezte, hogy a számtalan javaslat és minisztériumi elképzelés ellenére még mindig semmilyen érdemi konkrét intézkedés sem történt az almapiaci válság enyhítésére.

Az étkezési alma arányát kell növelni a magyar almatermelésen belül, mivel most a termés mintegy 70 százaléka ipari minőségű – mondta október elején a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Budapesten, egy, a magyar almát népszerűsítő kampány újabb helyszínén.

Czerván György arról beszélt, hogy a következő évtől induló uniós Közös Agrárpolitikán (KAP) belül megvalósuló támogatási rendszer abban fogja érdekelté tenni az almatermelőket, hogy korszerűsítsék az ültetvényeiket, növelve az étkezési alma arányát.

Közölte azt is: Magyarországon az idén 780-800 ezer tonna almatermés várható. Ez mintegy 40 százalékkal, hozzávetőlegesen 200-250 ezer tonnával haladja meg az előző évek átlagát. Az étkezési alma mennyisége előreláthatólag 250 ezer tonna körül alakul. Ez mintegy 75 ezer tonnával több az átlagosnál.

Előző sztori

Varga Róbert, a megoldóember: Új szemléletre van szükség Szegeden!

Default thumbnail
Következő sztori

Ma nyomtatják ki a szavazóköri névjegyzékeket

Legutóbbi hasonló cikkek