Közélet

Löffler Tibor: Szegeden nem volt "kormányváltó" hangulat

Löffler Tibor: Szegeden nem volt "kormányváltó" hangulat

2014. október 16., csütörtök
Löffler Tibor: Szegeden nem volt "kormányváltó" hangulat
szavazas1

Löffler Tibor politológus, az SZTE ÁJTK Politológia Tanszék oktatója értékelte az önkormányzati választások szegedi eredményeit, azoknak okait és következményeit.

- Hogyan értékeli az önkormányzati választásokat megelőző szegedi kampányt, milyen hatásai voltak, mennyire tudta befolyásolni a választópolgárokat?

- A szegedi Fidesz és

Kothencz János

polgármesterjelölt kampánya meglepően dinamikus és - pozitív értelemben - agresszív volt. A kormánypárt jól láthatóan központi kampányt folytatott a baloldali vezetésű városokban, mint Szeged és Makón is, ugyanazon kampányelemeket vetette be, vagyis: a kormány nem tud együttműködni az ellenzéki városokkal, aminek komoly anyagi következményei lehetnek, több milliárd forinttól eshet el a város. A magam részéről ezt erősnek éreztem, Szegeden ez a fogás kontraproduktív volt, ellenkező hatást váltott ki, azonban Makón sikeresen alkalmazták. Ennek oka, hogy Makón nyitottak voltak a választók, mondhatni "kormányváltó" hangulat volt, keresték az alternatívát a jelenlegi polgármesterre, és le is váltották, a Fidesz-KDNP-s

Farkas Éva

vehette át a polgármesteri tisztet, amíg Szegeden nem jelent meg ez a hangulat, a többség nem akarta leváltani

Botka Lászlót

, így nem is voltak fogékonyak a kormányzati kampányra.

- Az önkormányzati választás Szegeden nagy fölénnyel nyerte a baloldal, Botka László maradt a polgármester, és a városi közgyűlésben is közel kétharmados többséget szerzett az MSZP-DK-Együtt-PM. Ön miben látja az okát a Fidesz vereségének, és ennek tükrében milyen jövőt jósol a városi pártszervezetnek?

- Vereség és vereség között is van különbség: Botka László győzelme benne volt a pakliban, azonban a körzeti eredmények, az új közgyűlés összetétele nagy meglepetést okozott. Az első elem tudatában a kormánypárt számára tisztes vereséget a közgyűlési többség megtartása, esetleg néhány mandátumos hátrány jelentette volna. Ennek oka az lehet, hogy a szegedi Fidesz a 2010-ben kapott komoly morális tőkéjét - vagyis azt, hogy a szegedi választók, bár Botka Lászlót szavazták meg, de az egyéni körzeteket a jobboldal nyerte - négy éven keresztül nem tudta megfelelően felhasználni, ami problémákat eredményezett. A választási vereség után a pártszervezet bizonyára értékeli az eredményeket, önvizsgálatot tart, a továbbiakról az dönt, hogy az országos pártközpont és a helyi szervezet miben látja a felelősséget az eredményekért, illetve sikerül-e közös nevezőre jutniuk. A szegedi Fidesz régóta káderproblémákkal küzd, nem képes kiállítani egy versenyképes jelöltet Botka László ellen, aki a helyi baloldal vezére és nem mellesleg országos szintű politikus, és a szegedi jobboldal régóta nem tudott felépíteni egy vele azonos fajsúlyú jelöltet, ezért is történt az országos vezetés nyomására a jelöltcsere.

- Milyen következményei lehetnek annak, hogy a szegedi városvezetés továbbra is ellenzéki pozíciót foglal el, főként a kormányzati kampányígéretek fényében?

- Szeged jövőjét illetően az biztos, hogy a városvezetés olajozottabban fog működni, a polgármester és a szocialista többség hamar összehangolódik. A kormány, ha racionálisan viselkedik, nem élezi ki a konfliktust a várossal, ugyanez igaz a szegedi vezetésre, kölcsönös kompromisszumra kell törekednie mindkét oldalnak. A kormány le akarta váltani a baloldali városvezetést, ami nem sikerült, de valószínűleg erről a szándékról nem tesz le öt év múlva, akkor a kormány nem teheti meg, hogy "kiéhezteti" a várost, hiszen akkor a Fidesz támogatottsága nem fog nőni Szegeden, és nem fog sikert aratni 2019-ben.

loffler_tibor

- A vasárnapi eredmény alapján a most megválasztott szegedi közgyűlésben igen súlytalanok lesznek a kisebb pártok, a Lehet Más a Politika és a Jobbik egy-egy mandátumot szerzett. Minek köszönhető a két említett párt szerény eredménye?

- Meglepett az LMP gyenge eredménye, mivel nagy városról van szó, és egy olyan pártról beszélünk, amely főként a városokban erős. Valószínűleg nem stabil az LMP helyi szavazóbázisa, ami erősen függ az ellenzéki pártoktól, hiszen a

Schiffer András

által képviselt ökoszociális, baloldali, kicsit radikális, más baloldali pártokat elutasító alapállás nem biztos, hogy az LMP szavazóbázisában is masszívan jelen van. Ami a Jobbikot illeti, az elmúlt négy évben a szegedi közgyűlésen belül a párt kvázi-szövetségben állt a Fidesz-frakcióval, ami nem tett jót a helyi Jobbiknak, ugyanis a párt országos szinten kettős ellenzékben van, mind a Fidesszel, mind a baloldallal szemben, emiatt és a szegedi helyzet miatt a Fidesszel elégedetlen jobboldali szavazónak a Jobbik nem volt alternatíva Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.