Kozma a baloldalba vetett bizalomról, Gyimesi történelmi vereségről beszél

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

valasztas_2010_03_gs

A politikusok munkáját minősítették a választók Kozma József szerint, míg a Fidesz helyi elnöke, Gyimesi László arról nyilatkozott portálunknak, hogy ilyen arányban még nem kapott ki a Fidesz-KDNP Szegeden.

„A pártok és a politikusok hajlamosak arra, hogy maguk értékeljék a választási eredményeket, de az igazi kiértékelést mindig a választók adják, ők minősítik a politikusok munkáját, s mondanak véleményt arról, hogy mit gondolnak az elmúlt időszakról” – fogalmazott Kozma József. Az MSZP szegedi elnöke Szeged város szempontjából fontosnak értékelte az október 12-i voksolást, melynek tanulságos az eredménye mindenkire nézve a szocialista politikus szerint. „Egyértelmű a szavazatok üzenete, hogy elsősorban a baloldali politikusoktól várják, hogy a várost irányítsuk és az előttünk álló feladatokat a szegediek elvárásainak megfelelően kezeljük” – tette hozzá. Az eredmények ezen felül azt is tükrözik meglátása szerint, hogy az elmúlt 4, 8 és 12 évben megbízhatóan működött Szeged Botka László polgármestersége idején.

kozmajozsef1

Kozma úgy látja, a korábbiaknál nyugodtabb munka fog zajlani a közgyűlésben, hiszen a polgármester támogatottsága magas, az MSZP-DK-Együtt összesen 17 mandátumot szerzett. „Minden együttműködésre törekvő, jobbító szándékot is figyelembe véve lehet majd dolgozni. Ezután is nyitottak vagyunk bármilyen oldalról is érkező konstruktív javaslat iránt, melyeket be kell építeni a tervekbe” – közölte a szocialista párt szegedi elnöke.

Elmondta, a hosszú távú célokban mindenki egyformán gondolkozik, vagyis a város és az egyetem együttműködését, az infrastrukturális fejlesztéseket, az egészségüggyel kapcsolatos elképzelésekben nagyjából egyetértés van minden párt részéről. „A városrehabilitációt folytatni kell, továbbá a belváros még megújítandó területeinek rekonstrukciójára is pénzt kell fordítani, például pályázatokból” – fűzte hozzá.

Kozma József úgy értékelte, abból a szempontból van üzenetértéke a baloldali győzelemnek és annak arányának, hogy munkát kell végezni, el kell nyerni az emberek bizalmát és azt meg is kell tudni tartani. Ezzel együtt egy ilyen arányú baloldali fordulat a helyi jobboldal munkáját is minősíti. „Már tavasszal az országgyűlési és az európai parlamenti választáson is érzékelhető volt, hogy Szegeden lényegesen jobb eredményt ért el a baloldal, mint korábban. Ez előrevetítette az őszi eredményeket, de még ehhez képest is nagyobb lett a fordulat” – összegzett az MSZP szegedi elnöke, Kozma József.

Gyimesi: „Történelmi vereséget szenvedett a jobboldal”

„Ilyen arányban még nem kapott ki a Fidesz-KDNP, ezúttal a L.É.T. Egyesülettel kiegészülve Szegeden. Az egyéni mandátumok tekintetében egyetlen beágyazott képviselőnk sem tudta ezt a vereséget ellensúlyozni, a helyi népszerűség valamelyest képes volt erre, de tizenháromezer-ötszáz szavazatot nem lehet” – értékelte a vasárnapi eredményeket Gyimesi László, a Fidesz helyi elnöke. Mint ismeretes, a párt szegedi tagsága őt jelölte polgármesterjelöltnek, a Fidesz országos választmánya döntött arról, hogy Kothencz János legyen végül Botka László kihívója.

Gyimesi kérdésünkre elmondta, az elnökség napokon belül összeül és kiértékeli a vereség okait és felelősségeket. Megjegyezte, az eredmény sok tényezőből áll össze: maga a kampány, a körzethatárok módosítása és a mozgósítás egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy egyéniben mindössze három mandátumot szereztek a Fidesz-KDNP-L.É.T.-es jelöltek. Gyimesi László elmondta, e három tényező közül a mozgósításon múlt a legkevésbé a jobboldal szereplése, hiszen az előző önkormányzati választásokhoz hasonlóan alakult a részvétel. Azt, hogy esetleg milyen személyi változások lesznek a szegedi Fideszben, az elnökség fogja eldönteni. „Azt, ami érték és ami bevált, nem szabad eldobni. Biztos vannak olyan momentumok, amelyekben változtatásokra szükség, de önmagában a megújítás nem érték. Ez csak akkor lehet érték, ha valami többletet hoz, és ez megmutatkozik eredményekben” – hangsúlyozta a Fidesz szegedi elnöke.

gyimesilaszlo_kozgyulesBC5K0403-18_gs

„Ha a saját körzetem nézem, akkor elmondható, hogy azokon a területeken, ahol korábban is képviselő voltam, nyertem, ám azokon a részeken, amelyeket a körzethatárok módosítása nyomán kaptam, ott nem. A helyi ismertség és beágyazottság is számított, vagyis nem lehetett ellensúlyozni az új területeken, illetve a teljesen új képviselőjelöltek esetében a Botka Lászlóra leadott szavazatokat” – részletezte.

Az előttünk álló ötéves önkormányzati ciklussal kapcsolatban Gyimesi László közölte, Botka László még inkább politikai csatatérre fogja Szeged városát rángatni, s ebben a stabil közgyűlési többséggel semmilyen ellensúlyt nem fog tudni képezni a Fidesz-KDNP. „Azt tudjuk, hogy a szocialista frakció parancsra szavaz, vagyis a legjobb szándékú indítványt is leszavazzák, ha ezt mondják nekik, vagyis a ténylegesen ügyek mentén történő politizálásra nincs semmilyen esély” – jelentette ki Gyimesi László. A Fidesz helyi elnöke hozzáfűzte, a mögöttünk álló ciklusban is voltak olyan ügyek, amelyeket támogathattak volna.

Ahogy megírtuk, Botka László (MSZP-DK-Együt) 37 048 szavazatot kapott (58,21%), míg Kothencz Jánost (Fidesz-KDNP-L.É.T.) 23 471 szegedi támogatta (36,88%). A húsz egyéni körzet közül mindössze háromban szereztek mandátumot a jobboldali jelöltek, Mihálffy Béla, Nógrádi Tibor és Kothencz János, míg a kompenzációs listáról további hat képviselőt juttattak a közgyűlésbe az egy LMP-s és szintén egy jobbikos politikus mellé.

Négy évvel ezelőtt Botka László 32 187 szavazatot kapott (52,51%), a Fidesz-KDNP színeiben induló B. Nagy László 28 096 voksot (45,84%). A 2006-os önkormányzati választáson 35 882 érvényes szavazatot adtak le a szocialista városvezetőre (57,85%), a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjére, Oláh Jánosra 23 629 voksot adtak le (38,09%). A részvétel mindhárom választás esetében hasonló volt, idén 63 642 érvényes szavazólapot találtak az urnákban, négy évvel ezelőtt 61 927-et, míg a nyolc évvel ezelőtti helyhatósági választáson 62 030-at.

Előző sztori

Magyar EP-képviselők Európa jövőjéről – Az “Európai Egyesült Államok” létrehozásától a “nemzetállamok Európájáig”

Következő sztori

Sütőtökös, szőlős receptek a hideg őszi hónapokra