/

Kopjafa őrzi az ’56-os hősök emlékét Alsóvároson + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kopjafa_avatas29_KF

Az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kopjafával tisztelgett a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, melyet Kakas Béla, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának listavezetője avatta fel az 1956 Magyar Nemzetőrség képviselőivel. A rendezvényen V. Szilágyi Árpád a nemzetőrség becsületrend lovagkeresztjét vehette át.

Újabb emlékművel gazdagodott a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület alsóvárosi kerthelyisége. Korábban Bálint Sándor és Dózsa György mellszobrát, valamint az első világháború centenáriuma kapcsán egy kettős keresztet avattak fel a városvédők, ezúttal pedig 1956-os forradalom hősei előtt tisztelegtek. A szovjet diktatúra ellen kitört felkelésről egy kopjafával emlékeztek meg, melynek átadóünnepségén az 1956 Magyar Nemzetőrség képviselői is tiszteletüket tették.

A kopjafát Kakas Béla, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának listavezetője, a megyei közgyűlési elnöki posztjának várományosa avatta fel, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: nemzettudatunk egy díszes ékkövét képviselik a hagyományőrzők alsóvárosi kertjükben. “A teremtő úgy alkotott meg minket, hogy folyamatos küzdelem az életünk. Már az első pillanatban küzdünk a levegővételért, majd az életben minden egyes dologért egy külön harcot kell megvívnunk. Ezek vértelen küzdelmek, de ha bármelyiket is elhagyjuk, csak halmozódnak a ránk váró nehézségek. Hogyha hagyjuk sokasodni a meg nem vívott csatákat, eljutunk egy töréspontig, ahonnan nincs már visszaút. 1956 is ennek az eredménye volt” – hangzott el Kakas Béla köszöntőjében. Úgy folytatta: a megemlékezésnek mindig helye kell, hogy legyen, a történelem neves mérföldkőiről pedig méltó módon őriz emléket az alsóvárosi kopjafa.

no images were found

“Régi álmom volt már, hogy kertünkben egy emlékművet állíthassunk az 1956-os forradalom hősies küzdelmének tiszteletére. A kopjafa két kezünk munkájával készülhetett el, egy kőművesmester és jómagam fabrikáltuk” – mondta el V. Szilágyi Árpád, a hagyományőrző egyesület elnöke. Dömötör Zoltán vezérezredes, a nemzetőrség elnöke kiemelte a nemzetőrök szerepét és hősies helytállását az ’56-os küzdelmek során. Ahogy akkor, úgy azóta is a haza szolgálatában állnak, egyben nagy öröm számukra, hogy Magyarországot egy nemzeti kormány irányítja – hangsúlyozta ki.

Dömötör Zoltán javaslatára V. Szilágyi Árpád a nemzetőrség becsületrend lovagkeresztjét vehette át a rendezvényen. A szegedi hagyományőrző az ’56-os szellemiség, illetve a magyar nemzet irányába kifejtett hazafias, fáradhatatlan munkájának elismeréseként vehette át az elismerést. Szintúgy a nemzetőrség javaslatára Dobrodka Pált alezredesi rendfokozatra emelték, kinevezési okiratát ünnepélyes keretek között nyújtották át szerda délután.

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: élvonalbeli rivális állította meg az FKSE-t a kupában

Következő sztori

Néptáncgálát rendeznek Szentmihályon