Közélet

Kopjafa őrzi az '56-os hősök emlékét Alsóvároson + FOTÓK

Kopjafa őrzi az '56-os hősök emlékét Alsóvároson + FOTÓK

2014. október 23., csütörtök
Kopjafa őrzi az '56-os hősök emlékét Alsóvároson + FOTÓK
kopjafa_avatas29_KF

Az '56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kopjafával tisztelgett a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, melyet Kakas Béla, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának listavezetője avatta fel az 1956 Magyar Nemzetőrség képviselőivel. A rendezvényen V. Szilágyi Árpád a nemzetőrség becsületrend lovagkeresztjét vehette át.

Újabb emlékművel gazdagodott a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület alsóvárosi kerthelyisége. Korábban

Bálint Sándor

és

Dózsa György

mellszobrát, valamint az első világháború centenáriuma kapcsán egy kettős keresztet avattak fel a városvédők, ezúttal pedig 1956-os forradalom hősei előtt tisztelegtek. A szovjet diktatúra ellen kitört felkelésről egy kopjafával emlékeztek meg, melynek átadóünnepségén az 1956 Magyar Nemzetőrség képviselői is tiszteletüket tették. A kopjafát

Kakas Béla

, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának listavezetője, a megyei közgyűlési elnöki posztjának várományosa avatta fel, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: nemzettudatunk egy díszes ékkövét képviselik a hagyományőrzők alsóvárosi kertjükben. "A teremtő úgy alkotott meg minket, hogy folyamatos küzdelem az életünk. Már az első pillanatban küzdünk a levegővételért, majd az életben minden egyes dologért egy külön harcot kell megvívnunk. Ezek vértelen küzdelmek, de ha bármelyiket is elhagyjuk, csak halmozódnak a ránk váró nehézségek. Hogyha hagyjuk sokasodni a meg nem vívott csatákat, eljutunk egy töréspontig, ahonnan nincs már visszaút. 1956 is ennek az eredménye volt" - hangzott el Kakas Béla köszöntőjében. Úgy folytatta: a megemlékezésnek mindig helye kell, hogy legyen, a történelem neves mérföldkőiről pedig méltó módon őriz emléket az alsóvárosi kopjafa.

"Régi álmom volt már, hogy kertünkben egy emlékművet állíthassunk az 1956-os forradalom hősies küzdelmének tiszteletére. A kopjafa két kezünk munkájával készülhetett el, egy kőművesmester és jómagam fabrikáltuk" - mondta el V. Szilágyi Árpád, a hagyományőrző egyesület elnöke. Dömötör Zoltán vezérezredes, a nemzetőrség elnöke kiemelte a nemzetőrök szerepét és hősies helytállását az '56-os küzdelmek során. Ahogy akkor, úgy azóta is a haza szolgálatában állnak, egyben nagy öröm számukra, hogy Magyarországot egy nemzeti kormány irányítja - hangsúlyozta ki. Dömötör Zoltán javaslatára V. Szilágyi Árpád a nemzetőrség becsületrend lovagkeresztjét vehette át a rendezvényen. A szegedi hagyományőrző az '56-os szellemiség, illetve a magyar nemzet irányába kifejtett hazafias, fáradhatatlan munkájának elismeréseként vehette át az elismerést. Szintúgy a nemzetőrség javaslatára Dobrodka Pált alezredesi rendfokozatra emelték, kinevezési okiratát ünnepélyes keretek között nyújtották át szerda délután.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.