Ötven éves a Betűország

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

betuorszag

Az Országos Könyvtári Napok keretein belül újabb színes programokkal jelentkezik a Somogyi-könyvtár, melyek közül kiemelendő az idén 50 éves Gyermekkönyvtár ünnepe, illetve Fábián Janka látogatása a könyvtárban.

Betűország 50 éve – emlék(kép)játék

Az 1964-ben megnyílt Gyermekkönyvtár egykori és mai olvasói találkozhatnak október 11-én, szombaton 10-16 óráig az ötvenéves évforduló alkalmából rendezett egész napos rendezvényen. Az elmúlt öt évtized eseményeit időutazás sűríti össze: minden félórában korabeli könyvtári, irodalmi és társasjátékok, képek, plakátok idézik föl Betűország hangulatát.

Tóth Andrea bábjátékos állatmeséket ad elő, a kézműves alkotóműhelyben ki-ki elkészítheti Móra Ferenc tulipántos ládáját. Hajdani gyermekolvasóból lett íróvá a szegedi születésű Gimesi Dóra, az Időfutár regénytrilógia és a Csomótündér alkotója, a program egyik vendége. Ugyancsak népszerű a gyermekolvasók körében Dániel András, a Kufli-könyvek, Kicsibácsi és kicsinéni, Matild és Margaréta avagy Boszorkányok a Bármi utcából című könyvek szerzője, aki a történeteket kísérő rajzokat is maga készíti – vele is találkozhatnak olvasói. Az elmúlt 50 év megidézésére rendezett emlék(kép)játék kiemelt vendége lesz még Simai Mihály József Attila-díjas költő, író, aki így emlékezik a hajdani gyermekkönyvtár és a Kincskereső szerkesztőségének együttéléséről Sáráné Lukátsy Sarolta A betűországtól a Könyvkirályig című könyvének ajánlásában:

„A szimbiózis csodálatosan működött: a gyermek- és ifjúsági irodalom tengerének a partján ültünk, s bármikor kifoghattuk belőle azt az „aranyhalat”, amire az aktuális lapszámhoz szükségünk volt. Imponált a könyvtár rendje, a szisztéma, amiben minden megtalálható, föllelhető, gyerekszemnek és gyerekkéznek is. Tetszett az az anyáskodó, elbűvölő kedvesség, ahogy a gyerekek szívét megnyerték, segítették, orientálták őket.”

Egy alkalmi hirdetőoszlopon mások is közzé tehetik majd gyermekkönyvtári emlékeiket.

Emma-regények, Lotti öröksége, A francia nő – vendég: Fábián Janka

fabian_jankaSzemélyesen is megismerhetik az irodalomkedvelők Fábián Jankát, korunk egyik legnépszerűbb szerzőjét 2014. október 14-én, kedden délután 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. Az írónő honlapján Kármán József gondolatát választotta mottóul: „Szabadon írok, mert ezt törvényemmé választottam. Szívem teljességéből írok, mert a szívre akarok munkálni.”

„Fábián Janka nosztalgikus történelmi regényei a magyar romantikus regényirodalom legszebb hagyományait idézik” – így ajánlja az Emma-könyvek, A német lány, Lotti öröksége, A francia nő és még számos nagy sikerű mű írójának könyveit a www.libri.hu internetes oldal.

Fábián Janka a Miskolci Egyetem angol-történelem szakának elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem francia szakán szerzett oklevelet. Az írás mellett angol-francia nyelvtanárként és fordítóként dolgozik.

A „Múltunkból érthetjük meg a jelenünket” című író-olvasó találkozó a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Default thumbnail
Előző sztori

Kothencz: mindannyiunk érdeke, hogy Szeged jó irányba induljon el! + VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Elkészült a makói kistérségi egészségfejlesztési program irodája és prevenciós rendelője

Legutóbbi hasonló cikkek