Csökken az új árfolyamgát szerződések száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentősen visszaesett augusztusban az újonnan kötött árfolyamgát szerződések száma: 417 szerződést kötöttek a hitelintézetek devizahiteles ügyfelei, körülbelül egyharmadát az előző havinak – közölte honlapján hétfőn az MNB.

Az árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma 185 617 darab volt augusztus végén. Ebből a megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma elérte a 173 299 darabot, ebből a hitelintézeteknél nyitottak 168 505 , a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 4794 gyűjtőszámlát. A legtöbb árfolyamgát szerződést – 18 ezret – 2012 júniusában kötötték. Idén csak áprilisban lépte át a számuk a 2 ezret.

A hitelintézeteknél nyilvántartott lakossági deviza jelzáloghitel szerződések száma, a július végi 471 ezer darabról augusztus végére 468 ezer darabra csökkent. A hitelintézeteknél megnyitott gyűjtőszámlák aránya – a lakossági deviza jelzáloghitelek számához viszonyítva – 35,8 százalékról 36,0 százalékra nőtt.

A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya idén augusztus végén 1525 milliárd 624 millió forint volt, ennek 96 százalékát a hitelintézetek, míg 4 százalékát a pénzügyi vállalkozások nyújtották. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állományának a 41,3 százaléka.

A gyűjtőszámla hitel állomány augusztusban 1,62 milliárd forinttal nőtt, így augusztus végére elérte a 25 milliárd 342 millió forintot. Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek augusztusban 2,525 milliárd, eddig összesen pedig 44 milliárd 753 millió forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek, amelyet a pénzügyi intézmények a hiteladósokkal szemben nem jogosultak érvényesíteni.

Előző sztori

Harci járművek érkeznek Vásárhelyre

Következő sztori

Szív Ernő kalandjai a világban – könyvpremier a Somogyi-könyvtárban