Gazdaság

Csökken az új árfolyamgát szerződések száma

Csökken az új árfolyamgát szerződések száma

2014. október 13., hétfő
Csökken az új árfolyamgát szerződések száma

Jelentősen visszaesett augusztusban az újonnan kötött árfolyamgát szerződések száma: 417 szerződést kötöttek a hitelintézetek devizahiteles ügyfelei, körülbelül egyharmadát az előző havinak - közölte honlapján hétfőn az MNB.

Az árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma 185 617 darab volt augusztus végén. Ebből a megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma elérte a 173 299 darabot, ebből a hitelintézeteknél nyitottak 168 505 , a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 4794 gyűjtőszámlát. A legtöbb árfolyamgát szerződést - 18 ezret - 2012 júniusában kötötték. Idén csak áprilisban lépte át a számuk a 2 ezret. A hitelintézeteknél nyilvántartott lakossági deviza jelzáloghitel szerződések száma, a július végi 471 ezer darabról augusztus végére 468 ezer darabra csökkent. A hitelintézeteknél megnyitott gyűjtőszámlák aránya - a lakossági deviza jelzáloghitelek számához viszonyítva - 35,8 százalékról 36,0 százalékra nőtt. A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya idén augusztus végén 1525 milliárd 624 millió forint volt, ennek 96 százalékát a hitelintézetek, míg 4 százalékát a pénzügyi vállalkozások nyújtották. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állományának a 41,3 százaléka. A gyűjtőszámla hitel állomány augusztusban 1,62 milliárd forinttal nőtt, így augusztus végére elérte a 25 milliárd 342 millió forintot. Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek augusztusban 2,525 milliárd, eddig összesen pedig 44 milliárd 753 millió forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek, amelyet a pénzügyi intézmények a hiteladósokkal szemben nem jogosultak érvényesíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.