Közélet

Bezárják a szegedi zsinagógát - Lázár János egyeztetne (FRISSÍTVE)

Bezárják a szegedi zsinagógát - Lázár János egyeztetne (FRISSÍTVE)

2014. október 29., szerda
Bezárják a szegedi zsinagógát - Lázár János egyeztetne (FRISSÍTVE)
zsinagoga_homlokzat_it

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyeztetést kért a Mazsihisz vezetőitől azért, hogy tisztázzák, a szegedi zsinagóga felújításának első üteméhez szükséges mintegy 150 millió forintos összegre kivel tud leszerződni a kormány.

A Miniszterelnökség ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy a Népszava ugyancsak szerdán azt írta: életveszélyessé vált a szegedi zsinagóga, ezért november 15-én bezárják. Évek óta ismert, hogy a zsinagógát fel kell újítani, ám mostanáig sem a Szegedi Zsidó Hitközség, sem a Mazsihisz nem készíttette el a szükséges állapotfelmérést és a felújítási terveket - olvasható a Miniszterelnökség közleményében. A zsinagóga állapotát felmérve azonban maga a miniszter kért egyeztetést a Mazsihisz vezetőitől azért, hogy tisztázzák, a "közös kulturális örökségünket képző épület" felújításának első üteméhez szükséges mintegy 150 millió forintos összegre kivel tud leszerződni a kormány - közölték. Azt írták: a kormány elkötelezett a magyarországi zsidó kulturális örökség megőrzése mellett, ezt bizonyítják azok a támogatások, amelyekről a kabinet már hónapokkal ezelőtt döntött és amelyekről Lázár János többször egyeztetett és tájékoztatott. Kifejtették: a miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptember 9-ei ülésén - amelyen részt vett a szegedi hitközség elnöke is - bejelentette, hogy támogatják az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárának megmentését, továbbá a budapesti Rumbach Sebestyén utcai, a miskolci és szegedi zsinagóga rekonstrukcióját is. Közölték: az, hogy még nem született támogatási szerződés, arra vezethető vissza, hogy sem a Mazsihisz, sem a szegedi hitközség "nem tudta megjelölni, ki legyen a támogatás kedvezményezettje", és ki tervezze meg a beruházás következő ütemeit. Hozzátették: a sajtóból a Miniszterelnökség is értesült arról, hogy "belső viták nehezítik" a Mazsihisz működését. Azonban - mint írták - arra kérik a zsidó közösségi vezetőket, mindent tegyenek meg azért, hogy a magyarországi zsidó kulturális örökség megmentését szolgáló kormányzati támogatás mielőbb hasznosuljon. Nem szeretnék ugyanis, hogy "közös kulturális örökségünk megmentése a Mazsihisz szervezetén belül folyó viták áldozatává váljon" - fogalmaztak.

Korábban írtuk:

Életveszélyessé vált a szegedi Új Zsinagóga, ezért november 15-én bezárják - írta szerdai számában a Népszava. A lap szerint az életveszély megszüntetése 3-400 millió forintba, a teljes felújítás pedig kétmilliárd forintba kerülne.

Markovics Zsolt

főrabbi elmondta, a Szegedi Zsidó Hitközség vezetése nem vállalja a felelősséget, hogy valakinek baja essen. A zsinagógát több ezer turista keresi fel, még úgy is, hogy omladozik az épület. A Népszava azt írta: a legnagyobb problémát a beázás és a galambürülék okozza. A befolyó víz miatt a vakolat és a díszítés is hullani kezdett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.