Az SZTE vezetésével fejlesztették a szuperszámítógépes kutatásokat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tik_szuperszamitogep07_KFA több tízezer személyi számítógép tárolókapacitásával rendelkező szuperszámítógép hálózata átveszi és összesíti az egyetemi gépeken történő feladatokat, ezáltal felgyorsul az adatfeldolgozás, a számítások végzése. Az épülő ELI is profitálhat belőle.

Két felsőoktatási intézmény és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet együttműködésével szuperszámítógépes kutatást segítő programot hozott létre a Szegedi Tudományegyetem. A debreceni és a pécsi iskola, valamint az országos hálózatüzemeltetési szaktudást biztosító intézet közös munkája egyszerre több tudományterületnek nyújt megfelelő hátteret kutatásihoz.

A szuperszámítógép nagy sebességű hálózatát három gép és egy budapesti vezérlőrendszer alkotja, amelyre egyébként bármely más felsőoktatási intézmény rá tud kapcsolódni – magyarázta a több tízezer személyi számítógép tárolókapacitásával bíró hálózat különlegességét Dombi György, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszeranalitikai Intézet egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője. Az oktatási és kutatási céllal létrehozott rendszer tulajdonképpen bárki számára elérhető, amennyiben kutatásihoz szeretne anyagot gyűjteni, azonban nyilatkozatot kell tennie a felhasználás miértjéről. A munka koordinálásáért felelős professzor hozzátette, ilyen szuperszámítógép több európai uniós államban működik már, a legnagyobb hálózatok viszont Kínában és az USA-ban összpontosulnak.

tik_szuperszamitogep01_KF

A szegedi egyetem részéről hat kar is részt vett a kutatómunkában, külön érdekes, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar is hozzá tudta tenni sajátját. Többek között egy interaktív adatbázist hoztak létre, amely az újkori magyar szellemi műveltséget feldolgozó dokumentumokat tartalmaz, így tárva ki a történelemkutatás kapuit, győzve le az elszigeteltséget. A fizika tudományterületén egyebek mellett kvantumfizikai kérdésekkel, a Szegeden épülő ELI lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó kutatások támogatásával is foglalkoztak a résztvevők.

A szuperszámítógépes infrastruktúrával a magyar kutatás-fejlesztés és felsőoktatás lehetőséget kap arra, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi elméleti kutatások élenjáró intézményei közé. A kutatásokról pénteken konferenciát tartottak a Rektori Hivatalban.

Default thumbnail
Előző sztori

KSH: augusztusban 279 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

Default thumbnail
Következő sztori

Internetadó: Deutsch Tamás lesz felelős a nemzeti konzultációért

Legutóbbi hasonló cikkek