A digitális közműveket fejlesztené az LMP

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmpinternet

Állami feladattá tenné az internetszolgáltatást a szegedi Lehet Más a Politika, valamint szociális alapon lenne elérhető az internetes hálózat a zöld párt tervei szerint.

“Elvileg egy tudás alapú társadalom épül Magyarországon, azonban ennek infrastrukturális kereteit nem látjuk megvalósulni” – fejtette ki Tatár Gábor, a Lehet Más a Politika Csongrád megyei listavezetője. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a megye kétszázezer lakása közül körülbelül 40-50 ezer található falvakban, jelentős részük internetezési lehetőség nélkül, ami a modern világban komoly problémát jelent, az információhiány periférikus területté teszi az említett falvakat. “Mivel a szolgáltatók vidéken nem fejlesztenek, mert nem érné meg nekik az alacsony bevétel miatt, a helyzet megoldása digitális közművek fejlesztése lenne, az állam és az önkormányzatok szerepvállalásának növelése a kérdéses területen” – mondta el Tatár Gábor.

A felvetés nem új keletű, 2010-ben napirendre került a kérdés, azonban azóta nem történt előrelépés a digitális közművek ügyében, és ezt kifogásolja az LMP. “Az önkormányzatok optikai hálózatát kihasználva olcsó eszközökkel ki lehetne alakítani a szükséges rendszert, és a projekt munkahelyeket is teremtene” – hívta fel a figyelmet Tatár Gábor. “Egy ilyen hálózat további előnyökkel is járna: az internethez kötődő egyéb szolgáltatások, mint például a telefon vagy a TV ingyenesen elérhetővé válna a lakosság számára” – fűzte hozzá, illetve felvetette, hogy a díjszabás szociális alapon történne, így segítve a rászoruló családok gyermekeinek a tanulásban. “Sajnos Csongrád megye irányításának koncepciójában nem szerepel az internet kérdése, ami igen nagy hiba” – tette hozzá Tatár Gábor.

lmpinternet3

“Az internet jelentősége a hétköznapokban jóval nagyobb, mint gondolnánk, ezért fontos, hogy minél több emberhez eljusson” – mondta el Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője. “Az elektronikus ügyintézés, az oktatásban az e-napló, az elektronikus táblák használata ma már alapkövetelmény, ehhez szükséges a megfelelő adathozzáférés biztosítása” – tette hozzá a képviselő. Ikotity beszélt az internet szerepéről a kultúrát illetően is, kiemelte, ma 3,2 millió ember él Magyarországon, akit nem ér el a kultúrpolitika, ezen javítana az LMP. “Fontos, hogy kultúrpolitikán ma csak a művészetet értjük, ezt szeretnénk kiszélesíteni, szerintünk a kultúrába beletartoznak a mindennapi értékrendszerek, az emberek viszonyulása egymáshoz, a világhoz” – fejtette ki a képviselő. Az internet kérdésében továbbá hangsúlyozta a kiterjedt hálózat előnyeit, például egy kis településen élő helyi termelő könnyebben tud értékesíteni, ha kihasználja az internet adta lehetőségeket.

Előző sztori

A szegedi Jobbik Aradon emlékezett meg október 6-án

Következő sztori

Czibere: 1,8 milliárd forintos támogatás az Útravaló ösztöndíjprogram keretében