Közélet

A digitális közműveket fejlesztené az LMP

A digitális közműveket fejlesztené az LMP

2014. október 7., kedd
A digitális közműveket fejlesztené az LMP
lmpinternet

Állami feladattá tenné az internetszolgáltatást a szegedi Lehet Más a Politika, valamint szociális alapon lenne elérhető az internetes hálózat a zöld párt tervei szerint.

"Elvileg egy tudás alapú társadalom épül Magyarországon, azonban ennek infrastrukturális kereteit nem látjuk megvalósulni" - fejtette ki

Tatár Gábor

, a Lehet Más a Politika Csongrád megyei listavezetője. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a megye kétszázezer lakása közül körülbelül 40-50 ezer található falvakban, jelentős részük internetezési lehetőség nélkül, ami a modern világban komoly problémát jelent, az információhiány periférikus területté teszi az említett falvakat. "Mivel a szolgáltatók vidéken nem fejlesztenek, mert nem érné meg nekik az alacsony bevétel miatt, a helyzet megoldása digitális közművek fejlesztése lenne, az állam és az önkormányzatok szerepvállalásának növelése a kérdéses területen" - mondta el Tatár Gábor. A felvetés nem új keletű, 2010-ben napirendre került a kérdés, azonban azóta nem történt előrelépés a digitális közművek ügyében, és ezt kifogásolja az LMP. "Az önkormányzatok optikai hálózatát kihasználva olcsó eszközökkel ki lehetne alakítani a szükséges rendszert, és a projekt munkahelyeket is teremtene" - hívta fel a figyelmet Tatár Gábor. "Egy ilyen hálózat további előnyökkel is járna: az internethez kötődő egyéb szolgáltatások, mint például a telefon vagy a TV ingyenesen elérhetővé válna a lakosság számára" - fűzte hozzá, illetve felvetette, hogy a díjszabás szociális alapon történne, így segítve a rászoruló családok gyermekeinek a tanulásban. "Sajnos Csongrád megye irányításának koncepciójában nem szerepel az internet kérdése, ami igen nagy hiba" - tette hozzá Tatár Gábor.

lmpinternet3

"Az internet jelentősége a hétköznapokban jóval nagyobb, mint gondolnánk, ezért fontos, hogy minél több emberhez eljusson" - mondta el

Ikotity István

, az LMP országgyűlési képviselője. "Az elektronikus ügyintézés, az oktatásban az e-napló, az elektronikus táblák használata ma már alapkövetelmény, ehhez szükséges a megfelelő adathozzáférés biztosítása" - tette hozzá a képviselő. Ikotity beszélt az internet szerepéről a kultúrát illetően is, kiemelte, ma 3,2 millió ember él Magyarországon, akit nem ér el a kultúrpolitika, ezen javítana az LMP. "Fontos, hogy kultúrpolitikán ma csak a művészetet értjük, ezt szeretnénk kiszélesíteni, szerintünk a kultúrába beletartoznak a mindennapi értékrendszerek, az emberek viszonyulása egymáshoz, a világhoz" - fejtette ki a képviselő. Az internet kérdésében továbbá hangsúlyozta a kiterjedt hálózat előnyeit, például egy kis településen élő helyi termelő könnyebben tud értékesíteni, ha kihasználja az internet adta lehetőségeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.