A csonkások lettek a megyei bajnokok a Honvédelmi Kötelékben

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2014.10.21. Honvédelmi Kötelék verseny CsM-i döntő a csapat

A Szegedi Műszaki Középiskola és Szakiskola Csonka János tagintézménye nyerte a „Honvédelmi Kötelék” elnevezésű verseny megyei döntőjét, így ők képviselik Csongrád megyét jövő tavasszal az országos döntőben. Október 21.-én, a szentesi Damjanich laktanyában megrendezett megyei fordulón 12 csapat mérte össze erejét, fizikai felkészültségét. A Hende Csaba honvédelmi miniszter által tavaly útjára indított verseny célja, hogy a középiskolások között népszerűsítse a honvédelem ügyét.

A verseny iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a megyeszékhelyen kívül még három Csongrád megyei város: Hódmezővásárhely, Szentes és Makó középiskolái neveztek csapataikkal a megmérettetésre. Közel 70 fő, 17-19 éves diák mérte össze tudását, ügyességét és erejét a honvédelmi helyzeteket szimuláló akadályok leküzdésében.

A versenyt megnyitó dr. Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntőjében hangsúlyozta: a honvédség által képviselt értékeket meg kell ismertetni a fiatalokkal. Ilyen értékként említette a fizikai felkészültséget, a csapatszellemet, és az elkötelezettséget, ami a Honvédelmi kötelék versenyben is győzelemhez segítheti a legjobban felkészült csapatot.

A versenyzők győzni akarásukat nyolc versenyszámban bizonyíthatták. Erőnlétüket az akadálypálya leküzdésében és váltófutásban mérhették fel, ügyességüket kézigránát dobásban és célba lövésben tették próbára, de a tájékozódási képességüket is bizonyítaniuk kellett. A fiataloknak szükségük volt elméleti tudásra is a tereptan, a honvédelmi totó, valamint az egészségügyi ismeretek területén.

2014.10.21. Honvédelmi Kötelék verseny CsM-i döntő kézigránát dobás

A versenyt végül SZMK Csonka János Tagintézmény diákjai nyerték. Őt vették át az első helyezésért járó serleget Antal László alezredes ezredparancsnoktól, de ők érdemelték ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal által felajánlott értékes külön díjat is, amelyhez Tóth Flórián, a Szentes Járási Hivatal vezetője gratulált. A 2. helyezést a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai érték el, akik Tóth Kálmán tartalékos ezredestől vették át az elismerést. A 3. helyezettnek, a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakközépiskola diákjai bizonyultak, a nekik járó érmeket Csepregi Balázs őrnagy adta át. A többi csapat pólókat és egyéb ajándékokat kapott a szervező 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ munkatársaitól.

Az országos döntőben, ahol 20 csapat: a főváros és 19 megye első helyezettje méri majd össze honvédelmi felkészültségét jövő tavasszal, a Csonkások fogják képviselni Csongrád megyét.

Default thumbnail
Előző sztori

Csütörtöki programajánló: Borvacsora, ünnepi hangverseny, Paddy and the Rats

Következő sztori

Diaporáma est a várban október 28-án és 30-án

Legutóbbi hasonló cikkek