Közélet

Világszinten is egyedi koncepcióautók készülnek Ópusztaszeren + FOTÓK, VIDEÓ

Világszinten is egyedi koncepcióautók készülnek Ópusztaszeren + FOTÓK, VIDEÓ

2014. szeptember 17., szerda
Világszinten is egyedi koncepcióautók készülnek Ópusztaszeren + FOTÓK, VIDEÓ
autorestaurarorok08_gs

Jaguarok, TVR-ek, veterán autók és luxuskocsik születnek újjá a Verpoorten Technik Automotive műhelyében. Az Ópusztaszer közelében működő cég néhány év alatt nemzetközi hírnévre tett szert, megrendelői szinte kizárólag külföldi gyűjtők, tehetős magánszemélyek.

Országos szinten is egyedülálló gépkocsik sorakoznak a Verpoorten család Ópusztaszer közelében található műhelyében. Kezdetben mikroelektronikai fejlesztéssel, gyártással foglalkoztak, majd egy TVR vásárlását követően az autók felújítását tűzték ki célul. A műhelyben azóta számtalan különlegesség megfordult már, és bár specialitásuk a brit TVR és Jaguar autóinak felújítása, Trident-tel, SAAB-bal és a világ szinte összes négykerekűjével foglalkoznak. Olyan kocsik restaurálásába is belefognak, amelyekből 1-2 prototípus készült csupán a világon, koncepcióautókat pedig az alapoktól, tervek vagy csupán fényképek alapján építenek fel.

Ópusztaszeri az 51. nagymacska

"Több autós fórumon is jelen vagyunk, hirdetünk Angliában, Németországban, Svájcban, Hollandiában és Franciaországban is. Részben ezért is tettünk szert viszonylag hamar nemzetközi ismeretségre. Egy brandet hoztunk létre, melynek lényege, hogy rendkívüli odafigyeléssel, magas színvonalú munka kerülhet csak ki a műhelyünkből" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére

Verpoorten Odin

. Számukra a minőség az elsődleges szempont így a műhely többnyire külföldi vevőket szolgál ki, mivel ott a precizitást helyezik előtérbe a kuncsaftok.

DSC05997

"Minőségi Cabrio tetők gyártásával Magyarországon nem sokan foglalkoznak, a külföldi vevőkkel azonban sokszor a megszokott ár többszörösét megfizettetik máshol azért, hogy a ponyva valóban eredetinek hasson, és strapabíró is legyen, azonban ehhez nálunk megfizethető áron és kiváló minőség garantálása mellett hozzájuthatnak. Az autó típusától, állapotától és még számtalan tényezőtől függ, hogy egy munka mennyibe kerül, nagyon széles skálán mozogtak az eddigi megrendeléseink. Néha csak a kárpitozás (melyre saját kárpitos részlegük van, hogy annak minőségi munkáját is felügyelni tudják) értéke is kiadja egy kocsi árát, ha a megrendelő extra igényeit kell kielégítenünk. Volt olyan autó, melynek egyetlen felnije is egy vagyont képviselt " - emelte ki Verpoorten Odin. Sporttuninggal nem igazán foglalkoznak, apróbb javítással is csak nagyon ritkán; különleges autóknál, főképp olyan veteránok esetében, melynek helyrehozatalához másutt nincs megfelelő szaktudás vagy alkatrész. A veterán járművek esetében törekednek rá, hogy minden eredeti állapotnak megfelelelően kerüljön visszaállításra, gázégős lámpától a modern égőkig minden a rendelkezésükre áll. https://www.youtube.com/watch?v=VF3v0GkqrJU A műhelyben tett sétánk során félkész járművek, alkatrészek között haladtunk el, melynek többsége az avatatlan szemnek nem sok különlegességgel szolgál, hozzáértők azonban igazi aranybányára lelhetnek itt. Jelenleg két Jaguar-karosszéria pihen a garázsban, melyekből a világon ötven darab készült csupán, a márka hivatalos képviselőivel is megtárgyalták már, hogy az 51. és 52. darabot a Verpoorten Technik Automotive állítja majd ki - az alkatrészek már hiánytalanul megvannak, csupán a munkaidőt kell belefektetni. Nem ez az egyetlen különlegesség a garázsban, egy német gyűjtőtől nemrég egy Caterham 21 is került hozzájuk, amelyből alig negyven készült a világon. Angliában korábban már felújították, de nem végeztek túl minőségi munkát, így a járművet ezután az Ópusztaszer melletti műhely gondjaira bízták. Bemutatták nekünk saját fejlesztésű hőtükrüket is, amely a piacon lévő daraboknál is jóval hatékonyabb hőelvezetést biztosít, és már külföldön is komoly érdeklődés van iránta.

Jag01

Egy-egy felújítás 3-12 hónapot vesz igénybe, persze sok függ a kezük közé kerülő jármű állapotáról és az alkatrészek beszerezhetőségétől, esetenként egyedi legyárttatásától is - Odin szerint a minőséget minden esetben az idő elé helyezik, ez az alapelv tette a műhelyet nemzetközi ismertségűvé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.