Közélet

Varga Mihály: Kothencz küldetéstudattal látja el feladatát + FOTÓK

Varga Mihály: Kothencz küldetéstudattal látja el feladatát + FOTÓK

2014. szeptember 19., péntek
Varga Mihály: Kothencz küldetéstudattal látja el feladatát + FOTÓK
BC5K0307_gs

Botka László továbbra is a két ciklussal korábban tett ígéreteivel kampányol, melyből semmit sem sikerült megvalósítania, míg a polgári oldal elképzeléseit egy kétharmados kormány támogatásával viheti véghez - hangzott el Kothencz János polgármesterjelölt Varga Mihály miniszterrel tartott gazdasági fórumán. Varga Mihály szerint a fejlődés kulcsa Szegeden is a kkv-k támogatásában rejlik.

„Szeged, ahogy mi szeretnénk” címmel tartottak gazdasági fórumot az újszegedi Forrás hotelben péntek este. A rendezvényen beszédet mondott

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt, valamint

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter is. Szó esett a kormány eddigi lépéseiről és célkitűzéseiről, a Dél-Alföldben rejlő gazdasági potenciálról, valamint az októberi választások fontosságáról is.

Botka saját ambícióit helyezi Szeged érdekei elé

"Épp a minap mondta miniszterelnök úr, hogy a magyar gazdaság olyan szakaszba jutott, amikor nem átmeneti, hanem tartós növekedésről beszélhetünk, ami azt mutatja, a magyar gazdaság rátalált a helyes útra. Itt az ideje, hogy Szeged gazdasága is rálépjen erre az útra. Ehhez azonban polgármestert kell váltani, Szeged jelenleg ugyanis nem tudja érvényesíteni az érdekeit egy megyei jogú város súlyának, jelentőségének megfelelő módon" - hangsúlyozta beszédében Kothencz János. A polgármesterjelölt szerint Szeged jelenlegi városvezetése nem képes együttműködni a jelenlegi kormánnyal, sőt szemben áll vele. Ez a szembenállás nem szolgálja a város érdekeit, valójában aláássa azt, míg a tényleges fejlődés kulcsa az együttműködésben rejlik - tette hozzá. Szegedet jelenleg politikai ambícióinak vetette alá Botka László, minden erejével a város megtartására törekszik, úgy maradhat fenn az MSZP süllyedő hajójának roncsain és élheti túl a hajótörést, ha megtartja azt a baloldalnak. Ezért vannak a semmitmondó látványberuházások, a díszes, de senki érdekét nem szolgáló belvárosi fejlesztések. A helyiek érdekeit saját ambíciói elé helyezi, amely szép lassan kiüresedetté, tartalom nélkülivé teszi városunkat - hangsúlyozta a polgármesterjelölt.

"A városvezetés hagyta, hogy mind a város, mind az itteni vállalkozások, mind a szegediek ezrei eladósodjanak. Nem hoztak a városba egyetlen munkahelyet, nem törekedett párbeszédre a munkahelyteremtésben megkerülhetetlen vállalkozói réteggel sem. Nem képviselte az itt élők érdekeit semmilyen módon" - folytatta Kothencz János. Hozzátette: az álbaloldali szemfényvesztésben odáig jutott Botka László, hogy, legutóbb azokat a fejlesztési elképzeléseket sorolta fel saját céljaiként, amelyeket már két ciklus óta ígérget - ilyen a Déli Tisza Híd, a fedett uszoda és a Temesvár-Szeged vasútvonal is. Ezek azonban mindig csak üres ígéretek maradnak, hiszen nem áll már mögötte semmi, pártja szétesett, eladósodott - mondta Kothencz János. Ezzel szemben a polgári oldal a kormány segítségével elérte, hogy a SZEFO Zrt. 105 új munkahelyet teremt városunkban. A szegediek október 12-én saját sorsukról dönthetnek, ezt a lehetőséget pedig meg kell ragadni - folytatta. "Az én szociális érzékenységemet nem a kampány vettette velem papírra. Ez a munkám ez a hivatásom. És azt szeretném elérni, hogy a Szegedre tervezett modell értékű szociális programot megvalósíthassuk, egy olyan várost adva az ittenieknek, amilyenre ők vágynak" - zárta szavait Kothencz János.

Egy új szemlélet szükséges

Varga Mihály szerint a szegedi polgármesterjelölt egy küldetéstudattal bíró ember, aki új szemléletet, újfajta felfogást hirdet a politikai palettán. Mint mondta, a kormány elképzeléseit hűen tükrözik Kothencz János emberarcú problémafelvetései. "Nagyszerű dolognak tartom, hogy a szegedi jobboldali erők egy ilyen ember személyében találták meg a közös nevezőt, akivel az önkormányzati választásnak nekiindulnak. Én magam is azért vagyok itt, hogy a kormányzat támogatását kifejezzem Kothencz János és programja mellett, amely üres ígérgetések helyett valódi problémák megoldását kínálja fel. Egy ilyen programhoz a kormány örömmel asszisztál" - hangsúlyozta. Hozzátette továbbá: Kothencz János és csapata egy olyan Szegedet akar adni az itt élő embereknek, amelyben jól érezhetik magukat, amely megtartja az értékes munkaerőt, perspektívát kínál a fiataloknak. A miniszter felidézte: 2010-ben a Fidesz-KDNP is egy új irányt kívánt venni a hazai politikában, melyre részint a szükség hajtotta őket. A szocialista kormánytól ugyanis egy végletekig eladósodott, csőd felé sodródó ország irányítását vették át, amelyet a szegedi állapothoz hasonlóan egy új szemlélettel kívánták túljuttatni a mélyponton. A hazai választók hatalmas arányban szavaztak bizalmat ennek a szemléletnek, melynek köszönhetően - Európában ritka módon - 2/3-os többségű kormányt alakíthatott a polgári oldal. Megkezdődhetett az építkezés, melynek alapja két fő pilléren nyugodott: az egyik az adósságcsapdából való kikeveredés (amely nem csak az állam, de a lakosság adóterheinek csökkentését is jelentette) a nemzeti vagyonunk visszaszerzésével. A kettő együtt nehéz feladat, de a kormánynak sikerült visszavásárolnia a MOL részvényeket, a Rábát, illetve több közművet is - mondta el Varga Mihály. Az önkormányzatok adósságát átvállalva milliárdos tehertől szabadított meg a kormány településeket, Szegednek 14 milliárd forintnyi adósságot vállalt át, így az gazdasági szempontból tiszta lappal indulhatott - folytatta a miniszter. A kormány a lakosság adóterhei felett sem hunyt szemet, a végtörlesztés, árfolyamgát bevezetésének és a Nemzeti Eszközkezelő bevonásának köszönhetően felére, 800-ról 400 ezerre csökkent a devizahitelesek száma. Következő nagy lépés a kúria azon jogegységi döntése volt, amely megállapította: a bankok tisztességtelenül jártak el az egyoldalú szerződésmódosításokkal és hiányos tájékoztatással. Az elszámolást követően megtörténik majd a devizahitelesek forintosítása is, amely további stabilitást biztosít az adósoknak - magyarázta Varga Mihály.

A kkv-k fejlesztése a munkahelyteremtésért

Másik fontos gazdasági pillérnek a munkahelyek teremtését nevezte meg a miniszter. "2010-ben 3 millió 700 ezer embernek volt itthon munkahelye, a fiatalok közül minden negyedik nem tudott elhelyezkedni, így külföldre kényszerült. Mi a segély helyett munkát szerettünk volna biztosítani" - mondta. Ebben a szellemben indították útjára a közmunkaprogramot is, amely nem csak bért és munkalehetőséget biztosított, de közel százezer ember számára szakképzést is biztosított, amivel nagyobb eséllyel maradhatott talpon a munkaerőpiacon. A négyéves munka végén a foglalkoztatást 4 millió 130 ezer felettire sikerült növelni - mondta Varga Mihály. Kiemelte: a munkahelyteremtést továbbra is növelni kívánják, melyhez elsősorban Szegeden is a kis- és középvállalkozások támogatását tűzték ki célul. Kothencz János programjának támogatásával Szegedet is egy előremutató, fejlődő pályára állíthatják az itt élők októberben - summázta a miniszter.

Szegedi LMP: az uniós forrást nem pártállás szerint osztják!

A fórum előtt a hotel bejáratánál a szegedi LMP-sek tartottak rögtönzött demonstrációt. Mint mondták, arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az uniós pénzeket nem pártállástól függően osztják. Kothencz János beszélgetett velük, később frissítőt küldött az aktivistáknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.