Szili Katalin: Gyurcsányt a keblére öleli az MSZP, engem árulónak tekint!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kothencz_janos_sziki_katalin15_gs

Az MSZP Mohácsa lesz az állandó hadakozás a politikai palettán – mondta el Szegeden Szili Katalin. Korábbi szocialista politikusként a pártot egyre távolabb látja azon értékektől, melyeket képviselni hivatott, az irányt megváltoztatni azonban belülről sem sikerült neki. Őszinte hangnemben nyilatkozott az MSZP-ből való kilépéséről is.

A baloldaliság valódi értékeiről beszélgetett szombaton az újszegedi Partfürdőn Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt Szili Katalinnal, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) elnökével (polgármesterjelöltjükről és nézeteikről alábbi cikkünkben olvashat). A korábban az Országgyűlés elnökeként és MSZP-s politikusként tevékenykedő Szili szerint a szocialista oldal több mint egy évtizede vakvágányra tévedt, hiába figyelmeztette azonban párttársait, azok továbbra is a többi párttal szembeni aknamunkára fecsérelték erejüket.

Balra át!

“Az elmúlt huszonöt év alatt a magukat baloldalinak valló pártok egyre távolabb sodródtak a baloldali értékrendtől, igazából soha nem látott Magyarország egy valódi baloldali kormányzást – egyedül talán 1994-’98 között, Horn Gyula idejében voltak erre törekvések. Összességében a szocialisták mindig is a neoliberális gazdaságpolitikát követték, azzal az elvvel, hogy a gazdagokat kell támogatni, tőlük pedig majd a nehéz sorsúaknak is lecsorog némi pénz. Ez szemben áll a baloldaliság egyik fő értékével, a szociális toleranciával” – mondta Szili Katalin. A KTI elnöke szerint három fő ismérve van egy baloldali pártnak: szociálisan érzékeny, vallja a keresztény értékrendeket, és soha nem lehet nemzetellenes. “Pártunk álláspontja szerint a keresztényi gondolkodás üdvös, hiszen nem is lehet az ember empatikus a másik felé anélkül, hogy lenne hite. Szociálisan elkötelezettek vagyunk, a keresztényi hitalapot követjük, és nemzetben gondolkodunk – azt hisszük, hogy a 21. század Európájában egy közösséget nem lehet nemzeti érzület nélkül egyben tartani” – fogalmazta meg Szili Katalin. A mai baloldalinak nevezett politika (amit a Tóbiás József-féle MSZP, a Gyurcsány Ferenc-féle DK és a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM hirdet) tulajdonképpen egy baloldali sztaniolba csomagolt neoliberális vonalat képvisel, míg furcsamód éppen a jobboldali Fidesz-KDNP programja képvisel baloldali értékeket, úgy mint a rezsicsökkentés vagy a multik megadóztatása – tette hozzá a politikus.

kothencz_janos_sziki_katalin14_gs

A volt MSZP-s politikus hangsúlyozta: az utóbbi időszakban a legtöbb támadást éppen egykori pártja részéről kell elszenvedniük – jelöltjeiket rendszeresen feljelentették, munkájukat akadályoztatták. “Tragikusnak tartom, hogy éppen azok próbálják leginkább ellehetetleníteni a többi párt működését, akik országszerte a legnagyobb demokratáknak állítják be magukat. A tavaszi választások alkalmával az egyik ismert képviselőjük azt mondta a KTI-ről: Maguk csak azért indulnak, hogy megzavarják a választók fejét! Egy valódi demokratának hinnie kell a politikai sokszínűségben, egy régi, letűnt időszakot idézne fel az, aki egyetlen pártban gondolkozik” – hangsúlyozta Szili Katalin. Hozzátette: pártját mindig is önállónak képzelte el, nem akar egy parazitapártként másokon csüngeni. Így mérettetnek meg a politika ringjében, a végeredményt pedig sosem lehet előre kiszámítani. “Két szót kell kitörölni a politikai szótárból: a sohát és az örökkét” – mondta a politikus.

Az MSZP árulója

Szili Katalin szerint az állandó hadakozás a politikai palettán lehet az “MSZP Mohácsa”, erre a párt tagjaként korábban is figyelmeztette a szocialistákat. “Már tíz évvel ezelőtt is hangsúlyoztam, hogy a társadalommal kell megtalálni a kapcsolatot, velük kell visszaállítani a hitelességet és a bizalmat. Jó néhány dolog volt még, amit MSZP-sként elmondtam, és igazam is lett. Ha 2004-ben, a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra ráfordult volna a párt, és nem megy ellene, nem lett volna szükség később ruhát tépkedni, és bocsánatot kérni. 2007-ben egy dolgozatot is írtam ‘Muszáj baloldalinak lennünk’ címmel, ha hallgatnak rám, akkor nem került volna sor a szociális népszavazásra. Jó néhányszor figyelmeztettem őket, hogy tévúton járnak, de süket fülekre találtak a szavaim. Ezek után úgy távoztam a pártból, hogy nem próbáltam szétszedni azt, mégis engem tekintenek a legfőbb árulónak, míg azt a Gyurcsány Ferencet, aki az egész pártot elszakította és szakítja ma is, a keblükre ölelik a Parlamentben” – magyarázta Szili Katalin.

kothencz_janos_sziki_katalin20_gs

Szili Katalin kritikával illette a jelenlegi jobboldalt is. “2009-ben talán egyedüliként köszöntem le saját akaratomból az Országgyűlés elnöki posztjáról, mert azt láttam, hogy egy egyre jobban torzuló társadalmi képviseletbe futunk bele” – mondta a KTI elnöke. A politikus nem tartja egészségesnek azt sem, hogy állandó jelleggel egy 2/3-os többségű párt legyen hatalmon, ettől szerinte úgy borul fel az ország demokratikus szerkezete, mint az a hajó, ahol mindig mindenki egy oldalon áll.

Előző sztori

Magyar labdarúgó-válogatott: Történelmi vereséggel rajtolt a Pintér-csapat

Következő sztori

Ateista pártállam – az egyházak megszüntetése volt a cél + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek