Közélet

Lejárt a jelöltállítási határidő: Szegeden jelenleg négy polgármesterjelölt van (FRISSÍTVE)

Lejárt a jelöltállítási határidő: Szegeden jelenleg négy polgármesterjelölt van (FRISSÍTVE)

2014. szeptember 9., kedd
Lejárt a jelöltállítási határidő: Szegeden jelenleg négy polgármesterjelölt van (FRISSÍTVE)
OGY2014 - Ajánlóívek

Huszonkét újabb polgármesterjelöltet és több mint 400 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba Csongrád megyében kedden a helyi választási bizottságok – derül ki a Nemzeti Választási iroda honlapjáról.

Csongrád megye hatvan települése közül kilenc településen már egészen biztosan csak egy polgármesterjelölt lesz az október 12-i önkormányzati választásokon. További öt településen egyelőre csak egy jelöltet vettek hivatalosan nyilvántartásba, ám ezeken a helyeken még egy jelölt döntésre vár. A legtöbb polgármesterjelölt Nagymágocson indul, a háromezer fős települést heten szeretnék vezetni. Öten pályáznak a 2800 fős Csanytelek, a kétezer fős Csengele, és a 400 lakosú Kövegy élére. Négyen szeretnék vezetni Dócot, Eperjest, Hódmezővásárhelyt, Kiszombort, Klárafalvát, Nagytőkét és Szegedet. A megyeszékhelyen egy ötödik jelölt még a választási bizottság döntésére vér. Szegeden egyébként a húsz egyéni képviselői helyre eddig 67 jelöltet vettek nyilvántartásba, de további ötvenheten még várnak a döntésre. A jogszabályok szerint a helyi választási irodáknak 3 napjuk van arra, hogy ellenőrizzék az ajánlások érvényességét mind a képviselő-, mind a polgármesterjelölteknél, a választási bizottságok csak ezután hozzák meg döntésüket. Az esetleges fellebbezések még néhány nappal meghosszabbíthatják az eljárást, így a jelöltek listájáról csak a jövő hét első felében lesz kimondható, hogy végleges.

Hétfőn írtuk:

Lejárt a jelöltállítási határidő az október 12-i önkormányzati választásokra, a pártoknak egyesületeknek és civil szervezeteknek hétfő délután négy óráig kellett leadniuk az ajánlásokat tartalmazó íveket a helyi választási bizottságoknál. Csongrád megyében a pártok még az utolsó órában is gyűjtötték az aláírásokat. A

Nemzeti Választási Iroda honlapján

feltüntetett adatok szerint Csongrád megye 60 településén eddig összesen 107 polgármesterjelöltet és 717 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba. Sokan vannak azonban, akik még várnak a választási bizottságok döntésére. A jogszabályok szerint a helyi választási irodáknak három napjuk van arra, hogy ellenőrizzék az ajánlások érvényességét mind a képviselő-, mind a polgármesterjelölteknél, a választási bizottságok csak ezután hozzák meg döntésüket. Az esetleges fellebbezések még néhány nappal meghosszabbíthatják az eljárást, így a jelöltek listájáról csak a jövő hét első felében lesz kimondható, hogy végleges. A megyében két olyan település van, ahol eddig egyetlen jelöltet sem vettek nyilvántartásba, Algyőn és Forráskúton sem polgármesterjelöltről, sem képviselőjelöltekről nem hozott döntést a választási bizottság. Nyolc olyan település van, ahol csak egyetlen polgármesterjelölt vetette magát nyilvántartásba mostanáig, itt minden esetben a jelenlegi vezető indul újra a posztért.

Szegeden Tóth, Botka, Kothencz lesz a sorrend

Szegeden eddig négy jelöltet vettek nyilvántartásba, de döntésre vár egy ötödik aspiráns. Hódmezővásárhelyen négyen indulnak a polgármesteri székért. Ebben a két városban a választási bizottságok a jogszabályoknak megfelelően már kisorsolták azt is, hogy a jelöltek milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon. Szegeden első helyen a jobbikos

Tóth Péter

szerepel majd, a másodikon

Botka László

, az MSZP, a DK és az Együtt jelöltje. Sorrendben a harmadik helyre került

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelölt. A negyedik helyen lesz a szavazólapon

Németh István

, a Közösség a Társadalm fogi Igazságosságért Néppárt (KTI) jelöltje. Az ő nyilvántartásba vételéről még nem döntött a választási bizottság, a sorsoláson ennek ellenére így is szerepeltetni kellett. Az ötödik helyen van a már szintén nyilvántartásba vett LMP-s

Málovics György

. A hatodik helyre került

Czakó Tamás

, a Szegedi Egyetemi Hallgatói Kulturális Egyesület jelöltje, aki már korábban bejelentette, hogy mégsem indul a választásokon, ám mert az ajánlóíveket elvitte, így őt is szerepeltetni kellett a sorsoláson, de szavazólapra természetesen már nem fog felkerülni. Szegeden összesen 137.594-en vannak a választói névjegyzékben, ők 20 egyéni választókerületek száma adhatják le voksaikat. A kompenzációs listán összesen 8 mandátumot szerezhetnek a pártok, így összességében 28 fő foglal majd helyet a közgyűlésben, plusz a polgármester.

Vásárhelyen négy jelölt van

Hódmezővásárhelye egyszerűbb volt a helyzet: ott mind a négy jelöltet nyilvántartásba vették már. A sorsolás eredményének megfelelően a polgármesteri szavazólapon a következő lesz a sorrend:

Molnár Lászlóné

, a Jobbik jelöltje,

Almási István

jelenlegi polgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje,

Havránek Ferenc

, az Európai Baloldal aspiránsa, és

Kis Andrea

, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt jelöltje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.