Lejárt a jelöltállítási határidő: Szegeden jelenleg négy polgármesterjelölt van (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

OGY2014 - Ajánlóívek

Huszonkét újabb polgármesterjelöltet és több mint 400 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba Csongrád megyében kedden a helyi választási bizottságok – derül ki a Nemzeti Választási iroda honlapjáról.

Csongrád megye hatvan települése közül kilenc településen már egészen biztosan csak egy polgármesterjelölt lesz az október 12-i önkormányzati választásokon. További öt településen egyelőre csak egy jelöltet vettek hivatalosan nyilvántartásba, ám ezeken a helyeken még egy jelölt döntésre vár. A legtöbb polgármesterjelölt Nagymágocson indul, a háromezer fős települést heten szeretnék vezetni. Öten pályáznak a 2800 fős Csanytelek, a kétezer fős Csengele, és a 400 lakosú Kövegy élére. Négyen szeretnék vezetni Dócot, Eperjest, Hódmezővásárhelyt, Kiszombort, Klárafalvát, Nagytőkét és Szegedet. A megyeszékhelyen egy ötödik jelölt még a választási bizottság döntésére vér. Szegeden egyébként a húsz egyéni képviselői helyre eddig 67 jelöltet vettek nyilvántartásba, de további ötvenheten még várnak a döntésre. A jogszabályok szerint a helyi választási irodáknak 3 napjuk van arra, hogy ellenőrizzék az ajánlások érvényességét mind a képviselő-, mind a polgármesterjelölteknél, a választási bizottságok csak ezután hozzák meg döntésüket. Az esetleges fellebbezések még néhány nappal meghosszabbíthatják az eljárást, így a jelöltek listájáról csak a jövő hét első felében lesz kimondható, hogy végleges.

Hétfőn írtuk:

Lejárt a jelöltállítási határidő az október 12-i önkormányzati választásokra, a pártoknak egyesületeknek és civil szervezeteknek hétfő délután négy óráig kellett leadniuk az ajánlásokat tartalmazó íveket a helyi választási bizottságoknál. Csongrád megyében a pártok még az utolsó órában is gyűjtötték az aláírásokat.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján feltüntetett adatok szerint Csongrád megye 60 településén eddig összesen 107 polgármesterjelöltet és 717 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba. Sokan vannak azonban, akik még várnak a választási bizottságok döntésére. A jogszabályok szerint a helyi választási irodáknak három napjuk van arra, hogy ellenőrizzék az ajánlások érvényességét mind a képviselő-, mind a polgármesterjelölteknél, a választási bizottságok csak ezután hozzák meg döntésüket. Az esetleges fellebbezések még néhány nappal meghosszabbíthatják az eljárást, így a jelöltek listájáról csak a jövő hét első felében lesz kimondható, hogy végleges.

A megyében két olyan település van, ahol eddig egyetlen jelöltet sem vettek nyilvántartásba, Algyőn és Forráskúton sem polgármesterjelöltről, sem képviselőjelöltekről nem hozott döntést a választási bizottság. Nyolc olyan település van, ahol csak egyetlen polgármesterjelölt vetette magát nyilvántartásba mostanáig, itt minden esetben a jelenlegi vezető indul újra a posztért.

Szegeden Tóth, Botka, Kothencz lesz a sorrend

Szegeden eddig négy jelöltet vettek nyilvántartásba, de döntésre vár egy ötödik aspiráns. Hódmezővásárhelyen négyen indulnak a polgármesteri székért. Ebben a két városban a választási bizottságok a jogszabályoknak megfelelően már kisorsolták azt is, hogy a jelöltek milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon. Szegeden első helyen a jobbikos Tóth Péter szerepel majd, a másodikon Botka László, az MSZP, a DK és az Együtt jelöltje. Sorrendben a harmadik helyre került Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott polgármesterjelölt. A negyedik helyen lesz a szavazólapon Németh István, a Közösség a Társadalm fogi Igazságosságért Néppárt (KTI) jelöltje. Az ő nyilvántartásba vételéről még nem döntött a választási bizottság, a sorsoláson ennek ellenére így is szerepeltetni kellett. Az ötödik helyen van a már szintén nyilvántartásba vett LMP-s Málovics György. A hatodik helyre került Czakó Tamás, a Szegedi Egyetemi Hallgatói Kulturális Egyesület jelöltje, aki már korábban bejelentette, hogy mégsem indul a választásokon, ám mert az ajánlóíveket elvitte, így őt is szerepeltetni kellett a sorsoláson, de szavazólapra természetesen már nem fog felkerülni.

Szegeden összesen 137.594-en vannak a választói névjegyzékben, ők 20 egyéni választókerületek száma adhatják le voksaikat. A kompenzációs listán összesen 8 mandátumot szerezhetnek a pártok, így összességében 28 fő foglal majd helyet a közgyűlésben, plusz a polgármester.

Vásárhelyen négy jelölt van

Hódmezővásárhelye egyszerűbb volt a helyzet: ott mind a négy jelöltet nyilvántartásba vették már. A sorsolás eredményének megfelelően a polgármesteri szavazólapon a következő lesz a sorrend: Molnár Lászlóné, a Jobbik jelöltje, Almási István jelenlegi polgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje, Havránek Ferenc, az Európai Baloldal aspiránsa, és Kis Andrea, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt jelöltje.

Előző sztori

Varga Mihály: 2,1 milliárd euró kutatás-fejlesztésre

Default thumbnail
Következő sztori

Tíz évre súlyosbították a szegedi postarabló büntetését

Legutóbbi hasonló cikkek