Közélet

Kutatási és innovációs stratégia készül – 700 milliárd a tét + FOTÓK

Kutatási és innovációs stratégia készül – 700 milliárd a tét + FOTÓK

2014. szeptember 18., csütörtök
Kutatási és innovációs stratégia készül – 700 milliárd a tét + FOTÓK
DSC_1953

Ahhoz, hogy kutatás-fejlesztési és innovációs célokra szánt 700 milliárd forintos uniós alapokhoz hozzáférjen hazánk, el kell készíteni az intelligens szakosodáson alapuló S3 stratégiát. Országszerte megkezdődtek a széles körű szakmai és társadalmi egyeztetések, a Csongrád megyei prioritásokat Szegeden gyűjtötték egy csokorba.

„Az előttünk álló hét év sorsdöntő lesz a magyar tudomány, kutatás és innováció szempontjából. Az uniós és a hazai források koordinált, célzott és hatékony felhasználása teszi lehetővé, hogy hazánk a kutatás-fejlesztés és az innováció központjába és ne a perifériájára kerüljön. Ehhez gondos tervezésre és fegyelmezett kivitelezésre van szükség. Ehhez ajánlunk és ehhez kérünk partnerséget mindenkitől” – idézte

Pálinkás Józsefnek

, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztosnak a szavait

Juhász Tünde

kormánymegbízott az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia, más néven S3 szegedi rendezvénye előtt. A kormánymegbízott elmondta, az S3 megyei szintű prioritásainak meghatározásában a kormányhivatalok működnek közre azzal, rendezvényeket szerveznek helyi innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, kutatás-fejlesztési, valamint innovációs döntéshozók bevonásával. A kétfordulós társadalmi konzultáció két hónapon keresztül fog tartani. Juhász Tünde tudatta az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia, vagyis az S3 dokumentum elkészítése alapfeltétele annak, hogy az uniós Strukturális Alapokból érkező több mint 700 milliárd forintnyi kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) forráshoz hozzáférhessen hazánk, s ezen belül a Csongrád megyeiek is.

DSC_1997

A megyei tervezési folyamathoz kapcsolódó worksopot

Letoha Tamás

kutatóorvos, a Példakép Alapítvány idei győztese irányította. Fontosnak nevezte, hogy minden érintett bevonásával zajlott az egyeztetés, így az akadémiai intézetek és a helyi innovatív kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok együttműködésével valósult meg. „Figyelembe kell vennünk azokat a kiugrási lehetőségeket, amelyeket az Európai Unió a programjaiban előzetesen megfogalmazott. Az európai kutatásfejlesztés alapja a fenntarthatóság, így ezt is szem előtt kell tartani” – fogalmazott Letoha Tamás. A kutatóorvos hangsúlyozta, kizárólag szakmai alapon kell egyeztetni ebben a kérdésben, mert Magyarország szempontjából az a fontos, hogy valóban fenntartható projektekre költsék el a Strukturális Alapokból lehívható összegeket. Letoha Tamás megjegyezte, racionális elveket kell meghatározni ezen a területen, vagyis tudnunk kell gazdálkodni azzal, amink van. „A hagyományos iparágak képviselőit, a nagyadózókat is be kell vonni ebbe a munkába, és tudunk kell magunkat elhelyezni a globális innovációs térképen” – fogalmazott. A tervezési folyamatba bárki bekapcsolódhat, a minél szélesebb körű társadalmi konzultáció érdekében a Nemzeti Innovációs Hivatal és a megyei kormányhivatalok az

S3 honlapon

keresztül lehetőséget biztosítanak arra, hogy bárki elmondhassa a véleményét a témáról az ott található online kérdőív kitöltésével. Az alulról építkező, a Nemzeti Innovációs Hivatal koordinálásával zajló tervezőmunka októberben zárul, az S3-hoz kapcsolódó kormány-előterjesztés akkor készül el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.