“Kűre” építtetve – a vásárhelyi téglaépítészetéről nyílik a kiállítás Zentán

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

modos_gabor

A vásárhelyi téglaépítészetről készült művészi fotográfiákkal mutatkozik be Hódmezővásárhely Zenta város napján szeptember 10-én. A fotószimpózium alkotóinak kiállítását Almási István polgármester nyitja meg szerdán 18 órakor a délvidéki testvértelepülés Városi Múzeumában.

A VIII. Vásárhelyi Fotószimpózium keretében tizenkét neves hazai fotóművész egy héten át járta dél-alföldi város utcáit, hogy ismert és kevéssé ismert téglaépülteket kapjanak lencsevégre. A tégla – definíciója szerint “földből emberkéz munkájával nyert és tűz által megnemesedett anyag” – a legkiemelkedőbb építőanyag, mely Hódmezővásárhely míves épületeit jellemzi. A kiállításon több mint félszáz alkotáson jelenik meg a vásárhelyi tégla: Sándy Gyula és Borsos József templomain és középületein, valamint a népiesen „kűfal”-nak nevezett árvízvédelmi falon, mely nevével ellentétben szintén téglából épült.

Az immár több mint egy évtizedes múltra visszatekintő fotóművészeti seregszemle minden évben más és más témát ad az ország neves fotóművészeinek. Az itt alkotó fotográfusok „messziről jött emberként” olyan részleteket fedeztetnek fel Vásárhely épített, szellemi és emberi kincseiben, amelyek mellett a „mindennapok rohanásában” elmenvén fel sem tűnik, hogy micsoda érték és szépség lakozik a városban .

A tégla dicsérete című kiállításon Balla András, Csák Miklós, Dozvald János, Dömötör Mihály, Eifert János, Fejér István, Herbst Rudolf, Kocsis István Tamás, Kresz Albert, Módos Gábor, Oravecz Attila, és Tóth József fotóművészek munkáit tekinthetik meg az érdeklődők szeptember végig a zentai Városi Múzeumban.

Előző sztori

Balog: legyen minősített eset, ha oktatási intézményben követnek el erőszakot

Következő sztori

Ismét rekordot döntöttek a magyar nyaralók Horvátországban