Közélet

Kothencz: Szegeden ezer embert érint a szociális életpályamodell bevezetése + FOTÓK

Kothencz: Szegeden ezer embert érint a szociális életpályamodell bevezetése + FOTÓK

2014. szeptember 24., szerda
Kothencz: Szegeden ezer embert érint a szociális életpályamodell bevezetése + FOTÓK
czibere_kothencz03_gs

Októberben kerülhet a kormány elé a szociális életpályamodell és januártól léphet életbe – jelentette ki Czibere Károly államtitkár Kothencz János polgármesterjelölttel tartott sajtótájékoztatóján. Szegeden ez több mint ezer szakembert fog érinteni.

„A kormány elkötelezett a szociális szakemberek megbecsülésében. Mára sajnos azt kell látni, hogy magas a fluktuáció és már-már a munkát is akadályozó nehézséggel küzd ez a terület. A kormány a szociális szférában dolgozó munkatársak felé nemcsak a köszönetét szeretné kifejezni, hanem a bevezetni kívánt életpályamodellel középtávon is tervezhető, kiszámítható hivatást kíván teremteni” – közölte

Czibere Károly

, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára

Kothencz János

polgármesterjelölttel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Czibere elmondta, idén elkezdődött a szociális életpályamodell kidolgozása, mely munkába bevonták a civil, egyházi és önkormányzati fenntartókat és szakértőket is. „Hat munkacsoport dolgozott ki javaslatokat a bértáblával, a képzéssel és továbbképzéssel, az előmeneteli rendszerrel, az eredményeztetési rendszerrel, a szabályozási környezettel kapcsolatban rövid- és hosszútávra annak érdekében, hogy lényegesen vonzóbb legyen a szociális szakma” – jelentette ki az EMMI államtitkára. A cél, hogy a fiatalok számára is vonzóvá tegyék ezt a pályát, ezért is nevezte fontosnak a bérrendezést, mely mellé egy szakmai előmeneteli pálya is társul. „Azt szeretnénk, ha azokat a dolgozókat, akik nagyon régóta és elkötelezetten végzik ezt a munkát, meg tudnánk tartani az ágazatban, ők jelentik ugyanis a szociális szféra aranytartalékát” – fűzte hozzá Czibere Károly. A szakmai műhelyek egyben tartását is fontosnak nevezte, s kitért arra is, hogy a klienseket úgy lehet megbecsülni, ha a szakmai műhelyek jól működnek. „A szakmai tőke olyan befektetés, mai nagyon könnyen amortizálódik, de nagyon nehéz évtizedek munkájának újrateremtése. Ezért nem csupán bérfejlesztésről, hanem szakmafejlesztésről is szól az életpályamodell” – hangsúlyozta. Czibere arról is beszámolt, hogy a pedagógus életpályamodelltől eltérő rendszert dolgoztak ki a munkacsoportok, de a végzettség és a továbbképzések is számítani fognak a szakmai előmenetelnél. Kérdésünkre kifejtette, három olyan terület van, ahol megfigyelhető, hogy egymás elől viszik el a munkatársakat. „A legfontosabb, hogy a köznevelés, az egészségügy és a szociális területek közti versenyszituációt megszüntessük. 2015-ben nem tudunk annyi forrást biztosítani a szociális szféra számára, hogy elérje a pedagógusok bérszintjét, de reális célkitűzés, hogy az egészségügyi bértáblához zárkóztassuk fel a munkatársakat” – magyarázta az EMMI államtitkára.

Azt is fontosnak nevezte, hogy a pályaalkalmasságot előzetesen vizsgálják, hogy ne évek múlva derüljön ki, hogy valakinek a habitusához, személyiségéhez nem megfelelő a szociális ágazat. „Azért is magas a fluktuáció jelenleg, mert sokan jobb híján kerültek ide. A szociális szakember emberekkel dolgozik, és ha erre nem alkalmas a személyisége, akkor nem is lehet emberek közé engedni” – jegyezte meg. A különböző területek közötti átjárhatóság kérdését is fontosnak nevezte, Czibere szerint nem összekeverhető szakma a fogyatékos-, idős-, pszichiátriai-, hajléktalan- netán gyermekgondozás, így a kormányzat célja, hogy ezen a területen is tiszta helyzet alakuljon ki.

Szükség van a szociális szférában a fiatalításra

„Régi adóssága a mindenkori kormánynak, hogy a szociális életpályamodellt bevezetése. Ki kell merni mondani, a területen dolgozók nem voltak megbecsülve” – erről már Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának főigazgatója beszélt. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje elmondta, egy több műszakban dolgozó gyermekfelügyelő alig visz haza nyolcvanezer forintot munkájáért. „Egy kezdő pedagógus bérétől jelentősen elmarad az, amit egy szociális szférában dolgozó hazavisz, holott a gyerekek mellett sokkal több időt töltenek, és a velük való gondozói, törődő munka messze több energiát is vesz ki belőlük” – magyarázta Kothencz. Hozzátette, az is megfigyelhető, hogy végzettségük megszerzése után a fiatalok inkább elmennek hosztesznek, mert nem nyújt számukra perspektívát a szociális szféra, vagyis a pályakezdésük előtt pályaelhagyók lesznek. Jelentős szemléletváltásnak nevezte, hogy a területen dolgozókat kérte fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra, hogy az életpályamodell kidolgozásában segédkezzenek. „A gyermekvédelmi szakdolgozók érdekeit mi is képviseltük, a munkacsoportokban kollégáink is dolgoztak” – tette hozzá. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója arról is szólt, hogy Szegeden a szociális szféra dolgozói függetlenül attól, hogy mennyi bért kaptak idáig, tisztességgel, nagy munkabírással és emberséggel végezték mindennapi munkájukat. Szükségesnek nevezte a fiatalítást is, mert mint rámutatott, sok kollégájuk egy-két éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt. „Nagyon fontos, hogy a szociálpolitika emberarcúsága minden fronton utolérje a kor kívánalmait és az abban érintettek körét” – jegyezte meg. Kothencz elmondta, 2010-től jelentős szemléletmódváltás figyelhető meg, a kormányzat célul tűzte ki például, hogy intézmények helyett családoknál nevelkedjenek a gyerekek, a nevelőszülők - akik évtizedekig egy fillért sem kaptak munkájukért - most már speciális munkaviszony keretében végzik hivatásukat, majd bevezették a pedagógus életpályamodellt, most pedig a szociális szféra dolgozói számára kínálnak valódi perspektívát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.