/

Kothencz: Fel kell újítani a meglévő sportlétesítményeket! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szvse_latogatas14_gs

Nem feltétlenül új stadionokra van szükség Szegeden, hanem arra, hogy a meglévő sportlétesítményeket felújítsák – közölte Kothencz János a SZVSE-pályán, ahol a Biacsi lányokat is köszöntötte.

A salakos pályát esőzésekkor nem lehet használni, mert megáll rajta a víz, nincs fűtés az öltözőkben és a sportcsarnokban – ez is jellemzi a 38 ezer négyzetméter alapterületű SZVSE-t, mely ma is egyik meghatározó sportlétesítménye Szegednek, ahol mintegy 600 igazolt sportoló és helybéliek egyaránt edzenek, sportolnak. „Szeged büszkeségei a Biacsi testvérek, mégis méltatlan körülmények között kénytelenek edzeni más sportolókkal együtt a SZVSE-pályán” – fogalmazott Kothencz János, a kormánypártok és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje, aki a sportegyesület elnökével egyeztetett a pálya jövőjéről, esetleges fejlesztéséről. Fontosnak nevezte, hogy olyan beruházások, fejlesztések valósuljanak meg Szegeden, amelyek az emberek valós igényein alapulnak. „Szegeden a régóta felújításra váró sportlétesítményeket szeretnénk fejleszteni. Nem új stadionok építésére van szükség elsősorban a városban, hanem arra, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő állapotúak legyenek a meglévő létesítmények. Egy fedett uszoda régi tartozása Szegednek, a regnáló városvezetés ezt rendre megígérte minden választási kampány során, de sosem építette meg. Mi meg fogjuk építeni a fedett uszodát, illetve a meglévő létesítmények fejlesztését tervezzük, azért, hogy méltó helyszínen sportolhassanak a szegediek” – mondta el Kothencz János.

szvse_latogatas03_gs

A Biacsi lányok legjobb eredményei:

Biacsi Ilona:
2012. London paralimpia – 1500m 3. hely
2013. Lyon VB – 1500m 3.hely
2014. Swansea EB – 400m 3. hely
2014. Svájc Grand Prix – 400m és 1500m 1. hely
2014. Prága VB – 3000m 2. hely; 1500m 3. hely 

Biacsi Bernadett:
2012. London paralimpia – 1500m 4. hely
2013. Lyon VB – 1500m 3. hely
2014. Swansea EB – 400m 7. hely
2014. Svájc Grand Prix – 400m és 1500m 2. hely
2014. Prága VB – 800m 3. hely; 400m 4. hely; 1500m 5. hely

A néhány hete Walesben rendezett Európa bajnokságon 1500 méteren első és második helyezést ért el Biacsi Ilona és Bernadett, akiket emléklappal és virággal köszöntött a polgármesterjelölt. Az ikrektől megtudtuk, most egy kis pihenő vár rájuk, illetve Bernadett még mindig nem gyógyult fel sérüléseiből, de novembertől ismét elkezdenek edzeni, készülnek a 2015-ös olimpiai kvótaszerző versenyekre. „Jövőre hat-hét világversenyen veszünk részt a tervek” – mondta el Biacsi Ilona. Testvére portálunknak sikeresnek értékelte az idei évüket, az a céljuk, hogy kijussanak az olimpiára, ezért komoly edzésterv szerint fognak készülni.

„A SZVSE-pálya és az önkormányzati tulajdonú Felső Tisza-parti létesítmény egyaránt rekonstrukcióra szorul, ráadásul ez a kettő együtt sem elég arra, hogy befogadja a szegedi gyerekeket” – erről már Szokol Lajos, a Szegedi Vasutas SE elnöke beszélt a bejáráson, melyen Kohári Nándor önkormányzati képviselőjelölt is részt vett. A 95 éves SZVSE-t nemcsak az a közel 600 igazolt sportoló, vagyis labdarúgók, tájékozódási futók, birkózók és atléták használják, hanem iskolai sportnapoknak és testnevelésóráknak is helyet biztosítanak. Szokol Lajos elmondta, a létesítmény az egyesület tulajdona, ám a 38 ezer négyzetméteres területen található felépítmények állami tulajdonban vannak az 1980-as években kialakított SZVSE-pályán.

„A tagdíjakból nem lehet fenntartani a létesítményt, ezért lenne szükség az önkormányzat anyagi segítségére, hiszen bár nincs városi tulajdonban, a szegedi gyerekek és sportolók használják. Állami pályázatokon többször nyertünk, ám az önrész előteremtése nagy gondot jelent. A jelenlegi, Botka László vezette önkormányzat azonban nem partner, nemmel szavaznak, bármilyen támogatásra is lenne szüksége az egyesületnek” – fűzte hozzá Szokol Lajos. Emlékeztetett, 2008-ban hosszú „harcban álltak” a városvezetéssel, mely során még a SZVSE-stadion léte is veszélyben forgott.

no images were found

Előző sztori

Asztalitenisz: felemásra sikerült a Floratom-fakó hétvégéje

Következő sztori

Kézilabda: a PLER ellen hangolhat a Kielcére a MOL-Pick