Kothencz Baktóban: Több figyelmet a külső városrészek lakóinak! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kohari_varga_lakossagi_forum01_gs

A kiskertesek problémái mellett a csapadékvíz-elvezetési gondok, az óvoda és a közösségi terek hiánya is szóba került Varga Róbert és Kohári Nándor lakossági fórumán, amelyen Kothencz János polgármesterjelölt arról is beszélt, hogy a jelenlegi városvezetés méltatlanul megfeledkezett a külső városrészek fejlesztéséről.

Közösségi ház híján egy vendéglőben tartott lakossági fórumot Baktóban vasárnap este Kothencz János, a kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje Varga Róberttel és Kohári Nándorral. Elhangzott, miután idén tavasszal megváltoztatták a körzethatárokat, Baktót a Kokárda utcánál mintegy kettévágták, de a 12-es körzet (Petőfitelep, Baktó, Fodorkert) jelöltje, Varga Róbert a 7-es körzetben (Tápé, Újpetőfitelep, Baktó, Baktói kiskertek) induló Kohári Nándorral közösen kívánja képviselni a baktóiak érdekeit.

„A jelenlegi városvezetés nem törődik a külső városrészekkel, Baktóban nincsenek közösségi terek, csak egy magánbölcsőde működik, óvoda pedig nincs, így a város távol eső részeibe kénytelenek gyermekeiket vinni a családok. Mi ezen a helyzeten szeretnénk változtatni: megválasztásunk esetén bölcsődét és óvodát is kaphat ez a körzet” – jelentette ki Kothencz János. Megjegyezte, miközben Szeged közösségeiről, azok értékeiről prédikál a városvezetés, addig gyakorlatilag nincsenek közösségi terek.

A tömegközlekedés újraszervezését is szorgalmazta a kormánypártok és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje. A lakosság arról számolt be Kothencznek, hogy a keskeny baktói utcákon alig egy-két utast szállítanak a buszok. Ahogy már a Napi Gondolatok című sorozatában is elmondta, rehabilitálni kell a Bika tó környékét. Méltatta, a városrészben lakó Boros-Gyevi László edzőt is, aki saját erőből dolgozik környezete szebbé, jobbá tételén, de mint Kothencz elmondta, ez az önkormányzatnak is feladata, ezért a mostani európai uniós költségvetési ciklusban forrásokat kell keresni a tó környékének rendbetételére.

Szeged jövője a munkahelyteremtésen múlik

A lakossági fórumon a munkahelyteremtés fontosságát is hangsúlyozta Kothencz János, mint elmondta, hiába ér el Szegedig az autópálya, tartós munkahelyteremtő beruházások nem érkeztek a városba. A nagy múltú gyárak tönkrementek, de voltak olyan foglalkoztatók is, akik más településre tették át a telephelyüket. „Két választási ciklus alatt 7 000 munkahelyet kívánunk teremteni. Erre nekünk van ma Szeged városában reális esélyünk, mert mögöttünk egy velünk kooperatív, lehetőségeket teremteni szándékozó kormányzati erő áll. Mi – a jelenlegi városvezetéstől eltérően – szóba is állunk ezzel a kormányerővel” – jelentette ki a polgármesterjelölt. Hozzátette, nem lehet egyik napról a másikra ennyi munkahelyet teremteni, és ehhez szükség van a környező településekkel történő együttműködésre is, amire nem hajlandó Botka László. A kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje elmondta, több alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a térségbeli polgármesterekkel, akik azt vetették fel, hogy a mezőgazdasági termelésen alapuló feldolgozóipart lenne érdemes Szegedre telepíteni.

kohari_varga_lakossagi_forum06_gs

A fórumon szólt arról is, hogy a fiatalokat fészekrakó programmal segítenék, míg az idősek számára bevezetnék a Szegedi Nyugdíjasokért Kártyát, amellyel bizonyos termékeket és szolgáltatásokat kedvezményes áron vásárolhatnak meg. Ezenfelül a szépkorúakat azzal is támogatná az új városvezetés, hogy ingyenessé tennék a szemétszállítást.

Baktót egységében kell képviselni!

A lakossági fórumon a kormánypártok és a L.É.T. által támogatott önkormányzati képviselőjelölt, Varga Róbert Baktó egységességét hangsúlyozta. A 12-es körzetben induló jelölt – aki maga is baktói lakos – arról beszélt, hogy bár Szegednek rendes adófizetői élnek itt, mégsem kaptak az elmúlt években a várostól semmit. A résztvevők számára is meglepő volt, hogy az önkormányzat játszótérfejlesztést támogatott a Bika tónál, de az egy kisegyház bekerített telkén található.

Varga Róbert a részönkormányzat létrehozását szorgalmazta, illetve arról szólt, hogy egy közösségi házat lenne szükséges építeni a körzetben, ahol üzletek is helyet kapnának, vagyis a befolyó bérleti díjat az épület fenntartására lehetne fordítani. A közbiztonság javítását is fontos feladatnak tartja a 12-es körzet jelöltje, amit szolgálhatna az, hogy a Baktóba vezető utakat bekameráznák. A fórum egyik résztvevője elmondta, hozzá az elmúlt egy hónapban kétszer is betörtek.

kohari_varga_lakossagi_forum09_gs

A járhatatlan utakra és járdákra is panaszkodtak a fórumon résztvevők, míg egy férfi azt tartotta felháborítónak, hogy a kiskerteknél annak is fizetnie kell a szemétszállításért, aki nem él ott életvitelszerűen. A 7-es körzet képviselőjelöltje, Kohári Nándor válaszában elmondta, ez nem szabályszerű, jelezni kell a problémát a szolgáltatónál.

A kiskertek beépíthetőségével kapcsolatban Kohári leszögezte, politikai konszenzus mutatkozik ebben az ügyben, így annak szerinte nincs akadálya, hogy 5%-ra emeljék a beépíthetőségi arányt. Hozzátette, jövő év novemberéig reális esély van arra is, hogy10%-ra lesz növelhető, de ehhez bizonyos feltételeket biztosítani kell. Felvázolt egy a kiskerteket érintő átfogó útrekonstrukciós tervet is, mint elmondta, mintegy száz utcát érintene ez a projekt, aminek a megvalósítása többéves folyamat. Ehhez pályázati forrásokat kell keresni, hiszen az önkormányzatnak nincsenek forrásai egy ilyen átfogó rekonstrukciós program megvalósítására.

no images were found

Előző sztori

Koncsalovszkij nem akarta, hogy a filmjét Oscar-díjra jelöljék

Következő sztori

Teniszpályát avattak a Bika-tónál + FOTÓK