Közélet

Kothencz Baktóban: Több figyelmet a külső városrészek lakóinak! + FOTÓK

Kothencz Baktóban: Több figyelmet a külső városrészek lakóinak! + FOTÓK

2014. szeptember 29., hétfő
Kothencz Baktóban: Több figyelmet a külső városrészek lakóinak! + FOTÓK
kohari_varga_lakossagi_forum01_gs

A kiskertesek problémái mellett a csapadékvíz-elvezetési gondok, az óvoda és a közösségi terek hiánya is szóba került Varga Róbert és Kohári Nándor lakossági fórumán, amelyen Kothencz János polgármesterjelölt arról is beszélt, hogy a jelenlegi városvezetés méltatlanul megfeledkezett a külső városrészek fejlesztéséről.

Közösségi ház híján egy vendéglőben tartott lakossági fórumot Baktóban vasárnap este

Kothencz János

, a kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje

Varga Róberttel

és

Kohári Nándorral

. Elhangzott, miután idén tavasszal megváltoztatták a körzethatárokat, Baktót a Kokárda utcánál mintegy kettévágták, de a 12-es körzet (Petőfitelep, Baktó, Fodorkert) jelöltje, Varga Róbert a 7-es körzetben (Tápé, Újpetőfitelep, Baktó, Baktói kiskertek) induló Kohári Nándorral közösen kívánja képviselni a baktóiak érdekeit. „A jelenlegi városvezetés nem törődik a külső városrészekkel, Baktóban nincsenek közösségi terek, csak egy magánbölcsőde működik, óvoda pedig nincs, így a város távol eső részeibe kénytelenek gyermekeiket vinni a családok. Mi ezen a helyzeten szeretnénk változtatni: megválasztásunk esetén bölcsődét és óvodát is kaphat ez a körzet” – jelentette ki Kothencz János. Megjegyezte, miközben Szeged közösségeiről, azok értékeiről prédikál a városvezetés, addig gyakorlatilag nincsenek közösségi terek. A tömegközlekedés újraszervezését is szorgalmazta a kormánypártok és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje. A lakosság arról számolt be Kothencznek, hogy a keskeny baktói utcákon alig egy-két utast szállítanak a buszok. Ahogy már a

Napi Gondolatok című sorozatában

is elmondta, rehabilitálni kell a Bika tó környékét. Méltatta, a városrészben lakó

Boros-Gyevi László

edzőt is, aki saját erőből dolgozik környezete szebbé, jobbá tételén, de mint Kothencz elmondta, ez az önkormányzatnak is feladata, ezért a mostani európai uniós költségvetési ciklusban forrásokat kell keresni a tó környékének rendbetételére.

Szeged jövője a munkahelyteremtésen múlik

A lakossági fórumon a munkahelyteremtés fontosságát is hangsúlyozta Kothencz János, mint elmondta, hiába ér el Szegedig az autópálya, tartós munkahelyteremtő beruházások nem érkeztek a városba. A nagy múltú gyárak tönkrementek, de voltak olyan foglalkoztatók is, akik más településre tették át a telephelyüket. „Két választási ciklus alatt 7 000 munkahelyet kívánunk teremteni. Erre nekünk van ma Szeged városában reális esélyünk, mert mögöttünk egy velünk kooperatív, lehetőségeket teremteni szándékozó kormányzati erő áll. Mi – a jelenlegi városvezetéstől eltérően – szóba is állunk ezzel a kormányerővel” – jelentette ki a polgármesterjelölt. Hozzátette, nem lehet egyik napról a másikra ennyi munkahelyet teremteni, és ehhez szükség van a környező településekkel történő együttműködésre is, amire nem hajlandó Botka László. A kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje elmondta,

több alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a térségbeli polgármesterekkel

, akik azt vetették fel, hogy a mezőgazdasági termelésen alapuló feldolgozóipart lenne érdemes Szegedre telepíteni.

kohari_varga_lakossagi_forum06_gs

A fórumon szólt arról is, hogy a fiatalokat fészekrakó programmal segítenék, míg az idősek számára bevezetnék a Szegedi Nyugdíjasokért Kártyát, amellyel bizonyos termékeket és szolgáltatásokat kedvezményes áron vásárolhatnak meg. Ezenfelül a szépkorúakat azzal is támogatná az új városvezetés, hogy ingyenessé tennék a szemétszállítást.

Baktót egységében kell képviselni!

A lakossági fórumon a kormánypártok és a L.É.T. által támogatott önkormányzati képviselőjelölt, Varga Róbert Baktó egységességét hangsúlyozta. A 12-es körzetben induló jelölt – aki maga is baktói lakos – arról beszélt, hogy bár Szegednek rendes adófizetői élnek itt, mégsem kaptak az elmúlt években a várostól semmit. A résztvevők számára is meglepő volt, hogy az önkormányzat játszótérfejlesztést támogatott a Bika tónál, de az egy kisegyház bekerített telkén található. Varga Róbert a részönkormányzat létrehozását szorgalmazta, illetve arról szólt, hogy egy közösségi házat lenne szükséges építeni a körzetben, ahol üzletek is helyet kapnának, vagyis a befolyó bérleti díjat az épület fenntartására lehetne fordítani. A közbiztonság javítását is fontos feladatnak tartja a 12-es körzet jelöltje, amit szolgálhatna az, hogy a Baktóba vezető utakat bekameráznák. A fórum egyik résztvevője elmondta, hozzá az elmúlt egy hónapban kétszer is betörtek.

kohari_varga_lakossagi_forum09_gs

A járhatatlan utakra és járdákra is panaszkodtak a fórumon résztvevők, míg egy férfi azt tartotta felháborítónak, hogy a kiskerteknél annak is fizetnie kell a szemétszállításért, aki nem él ott életvitelszerűen. A 7-es körzet képviselőjelöltje, Kohári Nándor válaszában elmondta, ez nem szabályszerű, jelezni kell a problémát a szolgáltatónál. A kiskertek beépíthetőségével kapcsolatban Kohári leszögezte, politikai konszenzus mutatkozik ebben az ügyben, így annak szerinte nincs akadálya, hogy 5%-ra emeljék a beépíthetőségi arányt. Hozzátette, jövő év novemberéig reális esély van arra is, hogy10%-ra lesz növelhető, de ehhez bizonyos feltételeket biztosítani kell. Felvázolt egy a kiskerteket érintő átfogó útrekonstrukciós tervet is, mint elmondta, mintegy száz utcát érintene ez a projekt, aminek a megvalósítása többéves folyamat. Ehhez pályázati forrásokat kell keresni, hiszen az önkormányzatnak nincsenek forrásai egy ilyen átfogó rekonstrukciós program megvalósítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.