Jégkori ősbölényt találtak az ELI-építkezésen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

eli_csontok02_gs

Szarvrész, homlokrész és bordacsontok kerültek elő a lézerfizikai központ építési területéről, az állati maradványok egy 100 ezer éves, úgynevezett jégkori ősbölény csontjai.

A maradványokra az építőmunkások lettek figyelmesek, amikor egy markológéppel az ősi állat addigi sírjául szolgáló földet szerették volna elhordani. Sümegi Pál, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földtani és Őslénytani Tanszék intézményvezetőjétől megtudtuk, egy, az alföldi tájakon igen ritka őslényre bukkantak az építkezésen. Az már régóta nem titok, hogy a szegedi Öthalom kincsesbánya az őslénytan számára, Magyarországon mindössze öt hasonló lelőhelyet fedeztek fel ezidáig.

A tanszékvezető hozzátette, a mai európai és amerikai bölényfajok őse fél és egy tonna körüli súlyt nyomhatott, állapotát egy természetes konzerváló, az égett faszén őrizte meg az utókornak. A szenes “sírban” emberi maradványok után is kutattak, azonban a mintavételek nem igazolták őseink nyomát. Az állat, amelyet még a neandervölgyi ember ismert, minden valószínűség szerint uszadékként került az öthalmi vidékre.

Az ELI körül dolgozó munkások tovább figyelik a munkafolyamatokat, hátha előbukkan még néhány csont a földből. Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense úgy nyilatkozott, a maradványok hamarosan a szegedi múzeum raktárába kerülnek és ha bármely más kiállítótér jégkorszaki jellegű tárlatot nyit, kölcsönadják a csontokat.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

NMH: csökkent az álláskeresők száma augusztusban

Default thumbnail
Következő sztori

Kihirdették az év kutyabarát helye 2014 pályázat nyerteseit

Legutóbbi hasonló cikkek