Egységes rendeletbe foglalták négy kitüntetés adományozásának rendjét

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egységes rendeletbe foglalták négy kitüntetés – a Magyar Szent István Rend, a Magyar Becsület Rend, a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt – adományozásának rendjét.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet szerint a négy kitüntetés odaítélésének előkészítésére kitüntetési bizottságot hoz létre a kormány. A bizottság elnöke a miniszterelnök helyettesítésére első helyen jogosult miniszterelnök-helyettes, tagjai a miniszterek és a Köztársasági Elnöki Hivatal delegáltja, titkára a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter.

Kitüntetések nemzeti ünnep alkalmával adományozhatók, ettől a köztársasági elnök – miniszterelnöki előterjesztésre – kivételes esetekben eltérhet. Kitüntetés adományozására vonatkozó indítványt “a kitüntetés alapjául szolgáló tevékenység szerinti feladatkörrel érintett miniszternél” lehet tenni.

A bizottság a javaslatokat értékeli, és az adományozás szempontjainak mérlegelésével összehangolt ajánlást készít a miniszterelnöknek a köztársasági elnökhöz intézendő kitüntetési előterjesztésre. Külföldi állampolgárok az ajánlást a külpolitikáért felelős miniszter készíti. A kitüntetésre ajánlott személyek előterjesztéséről a miniszterelnök a bizottság ajánlásának ismeretében dönt – olvasható a Magyar Közlönyben.

Előző sztori

Rogán: legkésőbb februárban lezajlik a bankok elszámoltatása

Következő sztori

A cápák elsősorban a férfiakat támadják meg egy ausztrál tanulmány szerint