Közélet

Egységes rendeletbe foglalták négy kitüntetés adományozásának rendjét

Egységes rendeletbe foglalták négy kitüntetés adományozásának rendjét

2014. szeptember 4., csütörtök
Egységes rendeletbe foglalták négy kitüntetés adományozásának rendjét

Egységes rendeletbe foglalták négy kitüntetés - a Magyar Szent István Rend, a Magyar Becsület Rend, a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt - adományozásának rendjét.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet szerint a négy kitüntetés odaítélésének előkészítésére kitüntetési bizottságot hoz létre a kormány. A bizottság elnöke a miniszterelnök helyettesítésére első helyen jogosult miniszterelnök-helyettes, tagjai a miniszterek és a Köztársasági Elnöki Hivatal delegáltja, titkára a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter. Kitüntetések nemzeti ünnep alkalmával adományozhatók, ettől a köztársasági elnök - miniszterelnöki előterjesztésre - kivételes esetekben eltérhet. Kitüntetés adományozására vonatkozó indítványt "a kitüntetés alapjául szolgáló tevékenység szerinti feladatkörrel érintett miniszternél" lehet tenni. A bizottság a javaslatokat értékeli, és az adományozás szempontjainak mérlegelésével összehangolt ajánlást készít a miniszterelnöknek a köztársasági elnökhöz intézendő kitüntetési előterjesztésre. Külföldi állampolgárok az ajánlást a külpolitikáért felelős miniszter készíti. A kitüntetésre ajánlott személyek előterjesztéséről a miniszterelnök a bizottság ajánlásának ismeretében dönt - olvasható a Magyar Közlönyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.