Bodolay a Vasgrófról: “Pozsgai Zsolt darabja ismét igaz lelkesedő érdeklődést válthat ki a Nézőkből”

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

DSC_2079

Ősbemutató a Kisszínházban: a „Vasgróf”, azaz gróf Tisza István története elevenedik meg a Horváth Mihály utcában. Pozsgai Zsolt történelmi játékát Bodolay Géza rendezi.

Pozsgai Zsolt számos, a történelemből ismerhető alakot varázsolt színpadi életre, legutóbb a Szeged környéki tanyák „hóhérasszonyaként” elhíresült Pipás Pistát. Az előadás óriási lelkesedést váltott ki városunk nézőiből. Pozsgai történeteinek alapját – akárcsak Jókainál vagy Mikszáthnál – gyakran valós események adják, mint ahogyan az író mondja: „a tények sokkal érdekesebbek, mint a fikció”. A történelem tényeit sűrítette A Vasgróf című játékába is.

Bodolay Géza, a szegedi teátrum főrendezője viszi színre Tisza István miniszterelnök történetét. A darabot Pozsgai kifejezetten neki írta, ahogy a korábbi munkáik közül is többet: Nyíregyházán a Naplópók című irodalmi játékát; ebben a Nyugat későbbi zsenijei, Ady–Móricz–Kosztolányi–Babits és Juhász Gyula szerepelnek mint egyetemisták. Kecskeméten közös tervükből született a „Meglőttük a fényes sellőt” című ál-Feydeau vígjáték, s ugyanott Csontváry ifjúságáról (is) szólt a Szabadságharc Szebenben, 2006-ban. „Nem lehet ezeket a műveket egyszerűen »történelmi« drámaként bedobozolni, egyszerre tragikus és ugyanakkor hallatlanul komikus ez a mű is, amint korábbi közös munkáinkra is ez volt jellemző.” – mondta Bodolay. Pozsgai semmiképpen nem „aktualizál” ugyanakkor a száz évvel ezelőtti történet ma is rendkívül aktuális. Ez a kettősség a színészeket is mélyen megérinti: Borovics Tamás, aki Tisza István miniszterelnököt alakítja, már a próbák során tökéletesen azonosul a történelmi nagy előd életének hajmeresztő gondjaival: négy merényletet elviselni mégsem tréfa. Vagy lehet, hogy mégis az? Ady Endrét nem föltétlenül gondoljuk vidáman komikus figurának, Gömöri Krisztián azonban mindenképpen megfelelő partnere a háborús miniszterelnöknek, ahogy már a Tévedések komédiájában is az volt, mikor Bodolay először tette őket egy párrá.

DSC_2062

„Amikor kiderült, hogy Gömöri Krisztián játssza Ady Endrét, sokan csak mosolyogtak, pedig szenzációs a színpadi játéka” – mondta a rendező. A tollával harcoló poéta és az önmagával küzdő miniszterelnök színpadi kapcsolata az írói fikció része. Pozsgai Zsolt azonban nem az iskolából hozott Ady-elképzelésünk átalakításával foglalkozik. A darabban azzal szembesülünk: mit lehet kezdeni egy háború kellős közepén és utána. Nem Tisza gróf fölmentéséért íródott a mű, hanem hogy lássuk: miket élhet át az ember hasonló helyzetben. „A gróf hitt az Osztrák–Magyar Monarchiában, ugyanakkor a nemzet függetlenségét ebben a börtönben képzelte el. Ady az, aki verseiben folyamatosan ostorozza ezt a kettősséget a magyarokban” – nyilatkozta Pozsgai Zsolt.

Az említett szereplők mellett többek között Kéner Gabriellát Tisza István feleségének szerepében, Pataki Ferencet Andrássy Gyulaként, Kárász Zénót Apponyi Albertként, Csorba Katát pedig Csinszkaként láthatjuk a színpadon. A Vasgróf premierje szeptember 26-án lesz a Kisszínházban.

Default thumbnail
Előző sztori

Szerelemféltésből késeltek meg egy bordányi férfit

Következő sztori

Napi Gondolatok: Életszerű fejlesztéseket Alsóvárosba és Móravárosba!

Legutóbbi hasonló cikkek