Kultúra

Átadták a THEALTER közönségdíját

Átadták a THEALTER közönségdíját

2014. szeptember 17., szerda
Átadták a THEALTER közönségdíját
thealter közönségdíj

Az idei évad első Titkaink előadását követően, szeptember 12-én a Szkéné Színházban adták át a szegedi nemzetközi színházi fesztivált szervező MASZK Egyesület képviselői a díjat Pintér Béla társulatának.

Pintér Béla

és Társulata Titkaink című produkciója nyerte el a legnépszerűbb előadás közönségdíját a július végén megrendezett THEALTER fesztiválon. Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER: idén 9 nap alatt, 11 helyszínen 7 ország 26 alkotócsoportja mutatkozott be a 24. alkalommal megrendezett nemzetközi színházi fesztiválon, amelyen több előadást meg is kellett ismételni a nagy érdeklődésnek köszönhetően. A díjátadón

Martinkovics Katalin

, a MASZK Egyesület alelnöke köszöntőjében elmondta: ugyan a fesztivál halmozottan hátrányos helyzetű, hiszen kisköltségvetésű, állandó financiális problémákkal küzd, és egy vidéki városban rendezik évről-évre, ráadásul elsősorban – de nem kizárólag – a független alkotók bemutatkozási terepe, mégis éppen ezért büszkék rá, hogy az elmúlt 24 évben több mint 30 ország közel 170 társulata mutatkozott be Szegeden, többen elsőként Magyarországon. Ennek a színháztörténeti értékű fesztiválmúltnak megalakulásától részese Pintér Béla és Társulata, előadásaikat mindig óriási érdeklődés kíséri: idén közel hatszázan nézték meg a Titkainkat a Kisszínházban. Martinkovics Katalin emellett reményét fejezte ki, hogy a jövőben is alkalmuk lesz vendégül látni a Társulatot, valamint az elkövetkező fesztiválok keretében végigkísérni, munkájukkal segíteni újabb kvalitásos, tehetséges alkotók kibontakozását. A szegedi közönség díját

Balog József

, a THEALTER művészeti vezetője adta át. A THEALTER fesztiválon második alkalommal díjazták a produkciókat. A kritikusok díját 2014-ben a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Rózsák című előadása kapta, a fesztivál legfiatalabb színházcsinálói, a Tea for Two workshop résztvevői pedig a Csemegepultos naplója című Orlai Produkcióban nyújtott kiemelkedő színészi teljesítményéért Ötvös Andrásnak ítélték oda a – fesztivál plakátját megidéző - THEALTER-angyalt. E két díj átadására októberben kerül sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.