Átadták a THEALTER közönségdíját

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

thealter közönségdíj

Az idei évad első Titkaink előadását követően, szeptember 12-én a Szkéné Színházban adták át a szegedi nemzetközi színházi fesztivált szervező MASZK Egyesület képviselői a díjat Pintér Béla társulatának.

Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója nyerte el a legnépszerűbb előadás közönségdíját a július végén megrendezett THEALTER fesztiválon. Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER: idén 9 nap alatt, 11 helyszínen 7 ország 26 alkotócsoportja mutatkozott be a 24. alkalommal megrendezett nemzetközi színházi fesztiválon, amelyen több előadást meg is kellett ismételni a nagy érdeklődésnek köszönhetően.

A díjátadón Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke köszöntőjében elmondta: ugyan a fesztivál halmozottan hátrányos helyzetű, hiszen kisköltségvetésű, állandó financiális problémákkal küzd, és egy vidéki városban rendezik évről-évre, ráadásul elsősorban – de nem kizárólag – a független alkotók bemutatkozási terepe, mégis éppen ezért büszkék rá, hogy az elmúlt 24 évben több mint 30 ország közel 170 társulata mutatkozott be Szegeden, többen elsőként Magyarországon. Ennek a színháztörténeti értékű fesztiválmúltnak megalakulásától részese Pintér Béla és Társulata, előadásaikat mindig óriási érdeklődés kíséri: idén közel hatszázan nézték meg a Titkainkat a Kisszínházban. Martinkovics Katalin emellett reményét fejezte ki, hogy a jövőben is alkalmuk lesz vendégül látni a Társulatot, valamint az elkövetkező fesztiválok keretében végigkísérni, munkájukkal segíteni újabb kvalitásos, tehetséges alkotók kibontakozását. A szegedi közönség díját Balog József, a THEALTER művészeti vezetője adta át.

A THEALTER fesztiválon második alkalommal díjazták a produkciókat. A kritikusok díját 2014-ben a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Rózsák című előadása kapta, a fesztivál legfiatalabb színházcsinálói, a Tea for Two workshop résztvevői pedig a Csemegepultos naplója című Orlai Produkcióban nyújtott kiemelkedő színészi teljesítményéért Ötvös Andrásnak ítélték oda a – fesztivál plakátját megidéző – THEALTER-angyalt. E két díj átadására októberben kerül sor.

no images were found

Előző sztori

Paprikakoszorú Szent-Györgyi Albert szobránál

Következő sztori

Eltűnt férfit keresnek a rendőrök