Bulvár

ÁNTSZ: országszerte jelentősen visszaesett a parlagfű pollenkoncentrációja

ÁNTSZ: országszerte jelentősen visszaesett a parlagfű pollenkoncentrációja

2014. szeptember 18., csütörtök
ÁNTSZ: országszerte jelentősen visszaesett a parlagfű pollenkoncentrációja

A csapadékos időjárásnak köszönhetően országszerte jelentősen visszaesett a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért az Országos Környezetegészségügyi Intézet mérsékelte a korábban kiadott riasztási fokozatokat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A megelőző héten az ország északkeleti csücskében a parlagfű pollenterhelése meghaladta a légköbméterenkénti ezer pollenszemet, és az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint továbbra is a nyíregyházi és a kecskeméti mérőállomás környezetében található a legtöbb parlagfű pollen a levegőben, az elmúlt héten naponta átlagosan 100-199 pollenszemet mértek légköbméterenként. Emiatt ebben a két térségben harmadik fokozatú (piros) riasztás van érvényben, az ország túlnyomó részén pedig második fokozatú (narancs) riasztás. Az ÁNTSZ azonban felhívja a figyelmet: a parlagfűre érzékenyeknek továbbra is számítaniuk kell arra, hogy tüneteik jelentkezhetnek. Számukra továbbra is javasolt a reggeli szellőztetés, a gyakori hajmosás, a megszokottnál gyakoribb porszívózás és ágyneműcsere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.