Közélet

Állásbörze és Lépj közelebb! – roadshow a Megyeházán

Állásbörze és Lépj közelebb! – roadshow a Megyeházán

2014. szeptember 17., szerda
Állásbörze és Lépj közelebb! – roadshow a Megyeházán

A munkavállalóknak állást kínálnak, a munkáltatóknak tájékoztatást nyújtanak azon a holnapi szakmai fórumon, amelynek célja, hogy összegezze a „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” címmel két éve útjára indított, 11,7 milliárd forint összköltségvetésű országos TÁMOP projekt eddigi eredményeit. A támogatott foglalkoztatottak számát tekintve országosan továbbra is az elsők között van Csongrád megye, ám a cél az, hogy a lehetőség még inkább ismert, minél több munkaerő-piaci szereplő számára elérhető legyen. A holnapi fórumot egy látványos road show is kiegészíti, amelynek keretében bemutatót tart a Gördülő Tánccsoport és egy mozgáskorlátozott akadálypálya is bárki számára kipróbálható lesz.

A kormány által az Új Széchenyi Terv keretében elindított programot a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által gondozza. Csongrád megyében, a Kormányhivatal rehabilitációs Szakigazgatási szerve és a TÁMOP projekt megyei irodája szoros együttműködésben dolgozik azon, hogy azok közül a megváltozott munkaképességű emberek közül, aki tudna és szeretne is dolgozni, minél többen jussanak munkához. A támogatott formában történő foglalkoztatás országosan és Csongrád megyében is népszerű. A két éve indult országos program legfontosabb eleme az elhelyezkedést elősegítő 100 %-os bérköltség támogatás, de ugyanilyen jelentős segítséget jelentenek a kompetencia - és az egyénre szabott szakmai képzések, az utazási költségek térítése. A holnapi szakmai napnak az elsődleges célja az, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekre széles körben tájékoztatást adjon. Így szó lesz például a fogyatékkal élő, sérült személyek adózással kapcsolatos kedvezményeiről, illetve a foglalkoztatással együtt járó speciális munkavédelmi szabályokról, orvosi alkalmassági feltételekről. Ezen a téren a megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve sokrétű tapasztalattal rendelkezik. Egyrészről megalakulása óta, a támogatott foglalkoztatással együtt közel 1300 fő elhelyezkedését segítette elő. Másrészt maga a Kormányhivatal is élt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának lehetőségével: július 1-től száz fő megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatását vállalta 10 hónapon keresztül. Az új dolgozók betanítása még folyamatban van, de már most elmondható, hogy a projekt rendkívül sikeres és hasznos. A program három részből áll. 1. Délelőtt 10-től 12 óráig előadások hangzanak el a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának tapasztalatairól a mellékelt meghívóban szereplő témákban, és előadók jóvoltából. 2. 12-től 13 óráig öt szervezet bevonásával állásbörzét tartanak a Megyeháza aulájában. 13:00-órától 15:00-óráig „Lépj Közelebb!” roadshow az aulában és az épület előtt A Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége által életre hívott programon bemutatkozik a Gördülő Tánccsoport Kipróbálható a mozgáskorlátozott akadálypálya Erdélyi Noémi és a terápiás kutyák előadása Farkas László bemutatója a quadrugby-ről Szekeres Judit előadása az Egyetemes Tervezés és Információs Kutatóközpontról A roadshow-t Tóth Margit a MEOSZ Csongrád Megyei Egyesületének elnöke nyitja meg és vezeti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.