/

Somogyi-könyvtár a SZIN-en: Pörögjön a szerencsekerék!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar_szin02

Áfonyás muffin és gyilkosság, irodalmi flipper és íróválogatott. Ismét feltűnik a SZIN-en a Somogyi-könyvtár.

Az elmúlt hat év alatt több százan ütötték el az időt két koncert között a Somogyi-könyvtár szabadtéri standjánál, Szeged legnagyobb ifjúsági fesztiváljának civil falujában, ezért a szervezők idén is teljes erőbedobással készülnek az augusztus végi eseményre. Papp Tímea és lelkes csapata már hetek óta azon dolgozik, hogy minél érdekesebb, kreatívabb és (természetesen) SZINesebb társasjátékokat csempésszen a programok közé. A SZEGEDma.hu bepillantást nyert a kulisszatitkokba.

A visszatérő törzsvendégek miatt szükség van a vérfrissítésre, idén 4-5 új játékkal bővülnek a könnyed és szórakoztató agytornák. “Javarészt mind könyvekhez, olvasáshoz, képregényekhez, versekhez kapcsolódnak, ugyanakkor igyekszünk kötetlen és laza formában közelebb hozni az irodalmat a fesztiválozókhoz” – árulta el a könyvtár munkatársa. Az új játékok sorában először bukkan fel az Áfonyás muffin és gyilkosság című regény alapján készült logikai játék, az irodalmi flipper szegedi költők tollából, illetve az a csocsó, amelynek együttesét irodalmi alakok alkotják. Ugyancsak az újdonságok közé tartozik a gyékényre festett klasszikus, ámbár irodalmi ruhába öltöztetett malom, valamint a doboznyi Somogyi-könyvtár is, amelynek emeleteit ping-pong labdával kell bebarangolni.

“A tavalyi évben készítettünk két óriási társasjátékot, ezeket most is magunkkal visszük, továbbá kint lesz a Nobel-díjas honfoglalónk is. A könyvtár sátra népszerű szokott lenni, hiszen elég széles az a réteg, akik szeretnek játék közben újdonságokat tanulni.” Érdemes lesz mindent végigpróbálni, ugyanis aki legalább három feladatban jól teljesít, megpörgetheti a szerencsekereket.

somogyi_konyvta_szin01

Hogy mennyien látogatják a könyvtár standját? Papp Tímea erre különös mérési módszert említett. Minden évben társuk egy eleinte kopasz fa, amelyre a látogatóknak kell lombkoronát varázsolniuk. Kedvenc szerzőik és könyveik nevét egy-egy zöld levélre írhatják, majd teletűzdelhetik vele a faágakat. Mindössze néhány nap alatt hajtások tizedeit hoz a kartonfa, a Somogyi-könyvtár dolgozóit is meglepő eredményekkel. 2010-ben például Bulgakov A Mester és Margarita című regénye lett a legnépszerűbb, de Paolo Coelho Tizenegy perc és Gabriel Garcia Marquez Száz év magányával is szép számmal kerültek levelek az ágakra. Az utóbbi években a nagy klasszikusokat felváltotta George RR Martin Tűz és jég dala címet viselő sorozata és JRR Tolkien Gyűrűk Ura trilógiája.

A Somogyi-könyvtár kitelepülése mind a négy nap, tehát augusztus 27. és 30. között elérhető lesz a Civil faluban.

Előző sztori

Bejárták Dorozsmát: Kothencz szerint csak a jó szándékon múlik 12 család sorsa + FOTÓK

Következő sztori

Keddig lehet benyújtani a pályázatokat a kancellári posztokra