Közélet

Kothencz: Ne tegyük hajléktalanná a szegedieket! - lakossági fórum Subasán a kiskertekről

Kothencz: Ne tegyük hajléktalanná a szegedieket!  - lakossági fórum Subasán a kiskertekről

2014. augusztus 30., szombat
Kothencz: Ne tegyük hajléktalanná a szegedieket!  - lakossági fórum Subasán a kiskertekről
subasa_01

Subasán gyűltek össze a kiskertesek képviselői, politikusok és számos kerttulajdonos is, hogy megvitassák a kiskertek beépítettségének problémáját. A fórumon megjelentek a Jobbik és a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjei, valamint a körzet jobbikos és baloldali képviselőjelöltjei, valamint terület önkormányzati képviselője.

A megbeszélést

Sándor János

, a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke nyitotta, felhívta arra a figyelmet, hogy a kiskertek beépítettsége önkormányzati kérdés, hiszen ha a közgyűlés átminősíti a kerteket gazdasági területekről üdülőterületekké, akkor a jelenlegi beépítettségi korlát, amely három százalék, ötre módosulna, ami megoldaná a problémát. "Sajnos azt kell látnunk, hogy Szeged jogászai a város lakosai ellen dolgoznak, jelenleg egy törvénytelen kettős szabályozás van életben" - emelte ki Sándor János. "A városvezetés irányából csak időhúzási szándékot tapasztalunk" - tette hozzá. Ahhoz, hogy az itt lakó emberek ne váljanak hajléktalanná, a szabályok módosítására van szükség - hangsúlyozta az egyesületi elnök, hozzatéve: Subasán csaknem 1500-an laknak, de a szegedi kiskertes részeken mintegy ötezren élnek. A Szegedhez tartozó Kiskundorozsma melletti Subasa hivatalosan mezőgazdasági terület, de a subasai kiskertek városrészben több család életvitelszerűen él. Jelenleg a házak felhúzása szabálytalannak minősül, mivel a mezőgazdasági területnek nyilvánított részeken ekkora kertekben nettó 14 négyzetméteres ingatlan építhető. Tizenkét család házára hoztak már bontási határozatot, egy részük jogerős, ez részleges vagy teljes bontást jelent a 60-80 négyzetméteres családi házakra, amelyeket 800-1200 négyzetméteres kertekben építettek. "Ez a probléma több évtizede áll fent, és a kormányoldal beállítottságától függetlenül nem orvosolták" - mondta el

Remzső Ferenc

, a körzet jobbikos képviselőjelöltje. "A képviselő csak jó szándékot tud adni, a szakembereken múlik a döntés" - figyelmeztetett Remzső Ferenc.

Tóth Péter

, a Jobbik szegedi elnöke és polgármesterjelöltje szerint a város településszerkezeti terveit kellene módosítani, valamint az országgyűlés közbenjárását kell kérni a szabályzatok felülről történő megváltoztatására. "Életszerűtlen, hogy húsz-harminc négyzetméteren lakjanak családok" - emelte ki Tóth Péter. "Az országgyűlésen múlik az igazi megoldás" - árulta el

Bezdány Géza

, a terület MSZP-DK-Együtt által támogatott képviselőjelöltje. A jelölt megszólaltatta

Hódi Tamás

önkormányzati dolgozót, aki felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a beépítési szabályok módosítása két szinten működik, szükség van hozzá az állami főépítész szakmai véleménynyilvánítására, tehát nem csak önkormányzati szinten dől el a kérdés. "A városvezetés nem veszi figyelembe, hogy az emberek itt nem nyaralnak, hanem életvitelszerűen laknak, ennyit ér az MSZP liberalizmusa" - emelte ki

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje. "Én nem vagyok jogi szakértő, az a dolgom, hogy ha az embereknek problémájuk akad, akkor megoldom, és ezúttal is így teszek, az új közgyűlés első feladatai között szerepel majd a kiskertek kérdése" - tette hozzá Kothencz János. A polgármesterjelölt szerint egy közgyűlési döntéssel a 3 százalékos beépíthetőséget azonnal fel lehetne emelni akár 15 százalékra. Leszögezte: nem engedhető meg, hogy családok azért veszítsék el otthonukat, mert vissza kell bontani a kertekben azokat a beépített részeket, amelyek meghaladják a területi besorolás alapján megszabott méretet.

Mihálffy Béla,

Subasa képviselője méltatta Sándor János eddigi munkáját, valamint emlékeztetett rá, hogy míg ő és közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának többi tagja a beépítési terület arányának növelése mellett szavazott, addig az MSZP-s és Együtt-képviselők, élükön a polgármesterrel, nem támogatták a segítségnyújtást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.