KTI: Előbb tedd tönkre, aztán alázd meg?

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

KTI LOGO OK [Converted]Szeged szociálisan a fiatalok és teljes családok elvándorlása miatt olyan lett mostanra, mint egy a Szőke Tisza módjára csendben süllyedő és feldarabolódó, elbontódó hajó – írja közleményében a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt.

A KTI közleménye alább olvasható!

Előbb tedd tönkre, aztán alázd meg?

“Mielőtt még „első felindulásból” mondtunk volna véleményt, megkérdeztük a szegedieket a jelenlegi polgármester augusztus 20–i, az államalapítás ünnepén elhangzott beszédével kapcsolatban: tényleg ugyanazt a beszédet hallották-e, ugyanúgy értették–e ők is, mint mi és mi a véleményük róla (e beszélgetések alapján készült ezen írás). Nos, a közvélemény nagyon lesújtó! A megkérdezett polgárok egyöntetű véleménye az volt: Botka László ne folytassa!

Szeged álbaloldali, regnáló polgármestere közvetetten meglehetősen – a neoliberalizmuson messze túlmutató – szélsőliberális stílusú kijelentést tett (több egyéb, a szegedi lakosok tömegeinek fájóan cinikusnak hangzó kijelentés mellett). Tartalmát tekintve: a szegedi polgár bizalma nem eladó néhány kiló krumpliért! – gyaníthatóan utalva arra, hogy a függetlenként induló, de a jobboldal által támogatott konkurens polgármesterjelölt élelmiszert oszt a rászorulók részére (tegyük hozzá, hogy nem először segít a rászorulókon, hiszen sok – sok éve már, hogy támogatásukon dolgozik ahol, amikor csak teheti, amiről egyébiránt példát vehetne a jelenlegi polgármester).

A jelenlegi polgármester kijelentésével a legnagyobb gond az, hogy ma már a rászorulók között tömegesen vannak jelen az olyan szegedi polgárok, akik a jelenlegi polgármester és csapata 12 éves munkájának eredményeként vesztették el a saját és a családi egzisztenciájukat, akiket éppen az előző 12 év téves gazdaságpolitikai szemlélete taszított abba a helyzetbe, hogy ma már támogatásra szorulnak, hiszen munkahelyük elvesztése után semmilyen alternatíva nem nyílt előttük e városban (a közmunkát és a munkanélkülieket pár hónapra elbújtató fedőcégeknek tűnő cégeket nem neveznénk alternatívának). Tehát megjegyzése valójában nem a kormánypártok és a civil csoportok jelöltjét érinti kellemetlenül, hanem az elmúlt 12 év alatt ellehetetlenített és kiszolgáltatott helyzetbe hozott szegedi lakosok tömegeit alázza meg! Előbb tönkre, aztán pedig saját gúnyolódásának céltábláivá teszi, silányítja őket! Nem értik sokan a jelenlegi polgármester kijelentését azért sem, mert ő, akitől hiába vártak megoldásokat az egyre elhatalmasodó problémákra, most azt támadja, aki tesz is valamit operatívan az ellehetetlenített, elszegényített emberekért.

Szeged lakosságának 12 év alatt tömegesen alattvalóvá szegényített többsége, most megdöbbenve hallgatta és olvasta hogyan magasztalják fel őket egy augusztus 20-i rendezvényen, hogyan lett most hirtelen mindennél fontosabb a bizalmuk megnyerése a jelenlegi polgármester részéről.

Lehet, hogy Szeged is csak egy következmények nélküli város? Lehet, hogy mindezek után még valaki folytatni akarja ezt a cinizmussal átitatott gazdasági, társadalmi és erkölcsi leépülést? Ugyanis egyre több családfenntartó számára Szegeden már csak két „munkalehetőség” marad, a közmunka vagy a kukázás! Akarja ezt valaki még tovább fokozni Szegeden???

Szeged szociálisan a fiatalok és teljes családok elvándorlása miatt olyan lett mostanra, mint egy a Szőke Tisza módjára csendben süllyedő és feldarabolódó, elbontódó hajó, az itt maradó és elmenekülni nem tudó munkanélküli tömegek számára pedig, mint egy elfekvő, egy siralomház. Sokak számára pedig, akik végigélték 12 év alatt, hogy hogyan fordul el tőluk az, akinek vezetnie kellene őket, akitől a védelmet és a megoldásokat várták volna, olyanná vált Szeged, mint egy város méretű árvaház, a magukra és sorsukra hagyottak települése, ahol a vezető és a vezetés a saját sorsának egyengetése miatt nem ért rá a rábízottak sorsával foglalkozni. Lehet, hogy itt lenne az ideje átengedni az irányítást valaki olyannak, akinek e területen nagyobb tapasztalata van! Vagy egy olyannak, aki képes a szolgáltató-város elavult és megbukott koncepcióját átalakítani egy vállalkozó és befektető-város koncepciójává, hogy Szeged ne csak egy legyen a dróton rángatott városok közül, amit még a külföldi befektetők is elkerülnek, ha tehetik!

Szeged mára gazdaságilag olyanná amortizálódott, mint egy állott levegőjű, dohos pince, amely friss levegőért könyörög és innovációért kiált politikai és gazdasági szempontból egyaránt, mert az okot és nem az okozatot, a tünetet kell kezelgetni. Ha Szeged városának bármiféle előremutató jövőképe van még, és nem akar az ország legelmaradottabb térségévé degradálódni (amire jó esélye van), akkor változtatnia kell az előző 12 év beszűkült látásmódján – ehhez pedig személyi változásra is szükség van!

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) kiáll a jövőbemutató, kreatív társadalom- és gazdaságpolitika megvalósítása mellett Szegeden!” – olvasható a közleményben.

Default thumbnail
Előző sztori

Szegedi Civil Fórum: Polgármester-választás civil szemmel

Default thumbnail
Következő sztori

Polgárőrre támadt egy férfi az ásotthalmi falunapon

Legutóbbi hasonló cikkek