Közélet

Kothencz: Szeged főutcája, a Tisza az önkormányzat szívügye lesz

Kothencz: Szeged főutcája, a Tisza az önkormányzat szívügye lesz

2014. augusztus 11., hétfő
Kothencz: Szeged főutcája, a Tisza az önkormányzat szívügye lesz
tisza01_gs

A Tisza Szeged főutcája, de voltaképpen a szégyenfoltja is. Döbbenetes, hogy milyen látvány tárul az ember elé, ha lesétál a partjára. A belvárosi szakasz kifejezetten koszos, szemetes, a természetes vízpart pedig kiaknázatlan lehetőségként kínálja magát évtizedek óta. Szeged önkormányzata nem, csupán a civil lakosság tekinti feladatának, hogy törődjön mind a folyó adta látványosságok, mind pedig az élővilága megmentésével, pedig ha végiggondoljuk, hogy turisztikai szempontból vagy az egészségmegőrzés, a szórakozás kapcsán micsoda kincsesbánya lehetne, csak azt mondhatjuk, a Tisza is egy kiaknázatlan erőforrás. Ez a helyzet elsősorban nem az itt élő embereket, hanem a városvezetést minősíti. A következő önkormányzati ciklusban meg kell változtatni – mondja Kothencz János.

Civilek a Tiszáért

A jobboldal polgármesterjelöltje az utóbbi napokban több olyan civil szervezettel is tárgyalt, amelyek a folyópartban meglátták a megvédendő értéket, a sportolásra, kikapcsolódásra, pihenésre teremtett, természet adta lehetőséget. „Mint megtapasztaltam, ők nemcsak hogy tisztában vannak azzal, milyen különlegesség, ha egy települést a folyó szeli ketté, hanem képesek tenni azért, hogy a belváros közvetlen szomszédságában és a hullámtéri területeken is élvezhető legyen Magyarország második legnagyobb folyójának közelsége. A Tisza központi szerepet játszhatna a város lakóinak életében, és olyan természetes közösségi tér lehetne, ahol évszaktól függetlenül mindenki megtalálhatná a kikapcsolódást. Más városok nagyberuházásokkal segítik élhetőbbé tenni az ehhez hasonló szakaszokat” – fogalmazott. A gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzat helyett a civilek, mint például a Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés, valamint három szegedi Rotary klub, illetve ifjúsági szervezetük, a Rotaract vette gondozásba a folyó városi szakaszát. Fejlesztési javaslatokat fogalmaznak meg, illetve véleményeznek, ezenkívül szemétgyűjtési akciókkal tisztítják a hullámteret. Elképezéseikről számoltak be a közelmúltban Kothencz Jánosnak, vázolták miként lehetne élhetővé és ezzel együtt a város életének részévé tenni a partszakaszt.

Ami kellene

„Egy kikötő, egy kulturált szabad strand, úszóházak, sétaút a túrázóknak és kerékpárút a bicajozás szerelmeseinek a hullámtérben – elsősorban ezek adják az elképzelések magját, de abban mindenki egyetért, hogy a civil közösségek bevonásán alapuló tervezési és rehabilitációs folyamat lenne kívánatos. Ezért arra kérte

Kothencz János

a Tisza szerelmeseit, összegezzék fejlesztési javaslataikat. „Azt vállaltam, hogy mindazokkal a közéleti szereplőkkel, akik meghatározóak lehetnek egy-egy ötlet vagy akár nagyobb forrást igénylő beruházás megvalósításában – gondoljunk csak az európai uniós pályázatok rendszerére –, közvetíteni fogok. Más tervek fogalmazódtak meg a Belvedere területétől egészen a Sárgáig, és megint másokat a Bertalan híd és a Maros-torkolat közötti újszegedi oldalon található értékes hullámtéri erdő kapcsán. Sokak számára fájó pont az újszegedi partfürdő pusztulása. Akik szeretik a tiszai strandolást, kényszerűségből a Fokára és a Sárgára járnak illegálisan fürdőzni, ami rengeteg veszélyt rejt magában.

keresz01_gs

Azonban nem találjuk gyermekkorunk biztonságos úszóházait. Ugye emlékszünk még azokra az úszóházakra, ahol még gömb fagyit mértek? Nem nagyméretű komplexumokra vágynak a szegediek, hanem kisebb és olcsóbb úszóházak kellenének. Ha ezekhez – úgy, mint régen – úszó kosarakat kapcsolunk, biztosítható az élő folyóban a biztonságos fürdőzés. Az úszóházak számának növekedésével nemcsak a vízi élet pezsdülhetne meg, hanem azok is részesedhetnének a folyó szépségeiből, akik jövedelemviszonyaik miatt jelenleg ettől el vannak zárva. S ha részesednek szépségeiből várhatóan jobban meg fogják becsülni, mint ma. A Tiszában rejlő lehetőségeket a jelenleginél sokkal jobban ki kellene használni” – összegezte a találkozók tapasztalatait Kothencz János. „Magam is ennek a közös gondolkodásnak a részeseként azon leszek, hogy a Tisza ne szégyenfolt, hanem Szeged vonzereje lehessen.”

Az önkormányzat szívügye lehetne

A folyó teljes területe a magyar állam tulajdonában áll, a vagyonkezelési feladatokat a dél-alföldi szakaszon az ATIVIZIG látja el. A folyó a város életének központi eleme volt a történelem során mindig, azonban napjainkra háttérbe szorult. Felmerülhet a kérdés, hogyan válhatna Szeged önkormányzata megkerülhetetlen tényezővé a folyó várost átszelő szakaszának fejlesztésében. „Nincs akadálya annak, hogy az önkormányzat jelképes összegért, akár egy forintért bérbe vegye az államtól ezt a területet – ugyanúgy, mint ahogyan Csongrád is ’gazdája’ a Körös-toroki résznek. Ma is van lehetőség egyes területek bérlésére, de csakis közösségi vagy sport céllal. Számos ilyen szerződés van életben, de ezek nem akadályozzák a közösségi használatot. A lehetőség tehát adott a terület ésszerű, mindenki érdekeit figyelembe vevő hasznosítására. A civil ötletek, javaslatok áttekintése után neki fogunk látni annak, hogy élhető, szép Tisza-partot teremtsünk Szegeden. Ez a következő önkormányzat szívügye lesz” – zárta Kothencz János polgármesterjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.