Bulvár

Izzadságból termel energiát a tetoválásszerű bioelem

Izzadságból termel energiát a tetoválásszerű bioelem

2014. augusztus 15., péntek
Izzadságból termel energiát a tetoválásszerű bioelem
_76942874_76942766

Az Amerikai Kémiai Társaság összejövetelén olyan tetoválást mutattak be tudósok, amely az emberi izzadságban található tejsav segítségével termel energiát.

A kaliforniai kutatók szerint a bioelem hamarosan képes lesz digitális órákat, okostelefonokat és más készülékeket is üzemeltetni. "A mi eszközünk az első, amely izzadsággal működik" - mondja a kaliforniai egyetem kutatója,

Wenzhao Jia

. "Jelenleg a termelt energia nem nagy, csupán négy mikrowatt. De dolgozzunk azon, hogy tovább fejlesszük, így képes lesz kisebb elektromos eszközöket ellátni energiával" - magyarázza Jia. A kutatócsapat egyébként nem bioelemet akart kifejleszteni, sokkal inkább egy olyan viselhető eszközt, amely figyelemmel kíséri és méri a tejsav szintjét az izzadságban. Atléták az edzéseken gyakran mérik a tejsav szintjüket azért, hogy megbecsülhessék a munkabírásukat. Az ilyen mérések azonban általában vérmintával történnek. Annak érdekében, hogy a teszt kényelmesebb legyen, a tudósok ideiglenes tetováláspapírba nyomtatták bele a tejsav szenzort. Csak ezután alakították át a szenzort úgy, hogy egy olyan enzimet foglaltak az eszközbe, amely elektronokat von ki a tejsavból. Az elemet szobabiciklit hajtó alanyokon tesztelték, akik maximum 70 mikrowattnyi energiát tudtak termelni bőr négyzetcentiméterenként. Érdekes módon úgy találták, hogy a kevésbé fitt tesztalanyok több energiát termeltek az eszköz segítségével, mint sportosabb társaik. "Azt gondoljuk, hogy ez azért van, mert a kevésbé sportos személyek hamarabb elfáradnak, ezért több tejsavat is termelnek" - mondta Jia. A tudósokra váró következő lépés, hogy megkétszerezzék azt az energia mennyiséget, amelyet az eszköz alapállapotban termel. Ugyanis egy digitális órának legalább 10 mikrowattra van szüksége a működéshez. "Ez nagy kihívás, mivel az elektródáink nagyon kicsik, mindössze 2x3 milliméteresek" - mondta Jia. A tudós szerint a bioelemek előnyei közé tartozik, hogy gyorsabban feltöltődnek, biztonságosabbak és megújuló energiát használnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.